Gena Rowlands

yhdysvaltalainen näyttelijä

Gena Rowlands (s. 19. kesäkuuta 1930, Madison, Wisconsin) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Rowlands on näytellyt pääasiassa teatterissa, mutta myös monissa elokuvissa. Hän oli naimisissa näyttelijä ja independent-elokuvaohjaaja John Cassavetesin kanssa ja näytteli tämän seitsemässä elokuvassa. Rowlandsin eräs tunnetuimmista roolitöistä oli Cassavetesin kokeellisessa elokuvassa Kasvoja (1968). Rowlands oli Oscar-ehdokkaana Cassavetesin ohjauksista Naisen parhaat vuodet (1974) ja Gloria – gangsteriheila (1980, myös Golden Globe -ehdokkuus). Uransa alkutaipaleella Rowlandsilla oli rooli myös 1960-luvun suositussa televisiosarjassa Peyton Place.

Gena Rowlands
Gena Rowlands vuonna 1967.
Gena Rowlands vuonna 1967.
Henkilötiedot
Syntynyt19. kesäkuuta 1930 (ikä 90)
Madison, Wisconsin, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso John Cassavetes (1954–1989)
Lapset
Näyttelijä
Aktiivisena 1954–
Palkinnot

Oscar-kunniapalkinto (2015)

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Gena Rowlands Emmy-palkintogaalassa 1992.

Vuonna 2015 Rowlands palkittiin Oscar-kunniapalkinnolla.

YksityiselämäMuokkaa

Rowlandsin ja Cassavetesin poika on ohjaaja Nick Cassavetes, ja Gena Rowlands on näytellyt myös parissa poikansa elokuvassa.

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli
1958 Lempi on kallista lystiä Virginia ”Ginny” Fry
1962 Ratsasta viimeinen taival Jerry Bondi
Tehtävä viidakossa Els Van Duin
1963 Heräävä elämä Sophie Widdicombe Benham
1967 Tony Rome – yksityisetsivä Rita Kosterman
1968 Kasvoja Jeannie Rapp
1969 Konepistooli-McCain – elävänä tai kuolleena Rosemary Scott
1971 Minnie ja Moskowitz Minnie Moore
1974 Naisen parhaat vuodet Mabel Longhetti
1976 Paniikki stadionilla Janet
1977 Ensi-ilta Myrtle Gordon
1978 Setelikeikka Mary Pino
1980 Gloria – gangsteriheila Gloria Swenson
1982 Myrsky Antonia Dimitrius
1984 Tunteiden virrat Sarah Lawson
1985 Liian varhain Katherine ”Kate” Pierson
1987 Matkalla maineeseen Jeanette Rasnick
1988 Toinen nainen professori Marion Post
1990 Montana Bess Guthrie
1991 Kerran vielä Marilyn Bella
Night on Earth Victoria Snelling
Ted & Venus rouva Turner
Kohtalon sormi Pat Foster
1992 Hulluna rakkaudesta Honora Swift

Vuosi Elokuva Rooli
1994 Joku meistä on murhaaja Francie Pomerantz
1995 The Neon Bible Mae Morgan
Uskottomasti sinun Georgia King
1996 Kuin taivaan tähdet Mildred ”Millie” Hawks
1997 She’s So Lovely Jane Green
1998 Paulie – puhuva papukaija Ivy
Toivo elää Ramona Calvert
Ystävykset Susan ”Gram” Pinneman
Rakkauden kuusi oppituntia Hannah
Grace ja Glorie Grace Stiles
1999 The Weekend Laura Ponti
2000 Rakkauden väri Georgia Porter
2001 Tuhon vietti Minnie Brinn
2002 Hysterical Blindness Virginia Miller
2004 Taking Lives Rebecca Asher
The Notebook – rakkauden sivut Allie Hamilton Calhoun vanhana
2005 The Skeleton Key Violet Devereaux
2006 Pariisi, rakkaudella Gena
2007 Broken English Vivien Wilder-Mann
Persepolis Marjanen isoäiti
2011 Olive Tess Powell
2012 Yellow Mimi
2014 Parts per Billion Esther
Six Dance Lessons in Six Weeks Lily Harrison

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.