Avaa päävalikko

Alfred Thomas "Freddie" Highmore (s. 14. helmikuuta 1992 Lontoo) on englantilainen näyttelijä. Hänen tunnetaan muun muassa rooleistaan elokuvissa Finding Neverland – tarinan lähteillä, Jali ja suklaatehdas, Santapeikko, Arthur ja minimoit, August Rush, Kultainen kompassi, Spiderwickin kronikat ja Toast. Hän on näytellyt myös draamasarjassa The Good Doctor vuodesta 2017 alkaen.

Freddie Highmore
Freddie Highmore vuonna 2013.
Freddie Highmore vuonna 2013.
Henkilötiedot
Syntynyt 14. helmikuuta 1992 (ikä 27)
Camden Town, Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1999–
Merkittävät roolit Finding Neverland – tarinan lähteillä
Jali ja suklaatehdas
The Good Doctor
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

YksityiselämäMuokkaa

Highmore syntyi Camdenissa Lontoossa showalan perheeseen. Hänen äitinsä Sue Latimer on kykyjenetsijä, jonka asiakkaita ovat muun muassa Daniel Radcliffe ja Imelda Staunton, ja hänen isänsä Edward Highmore on näyttelijä. Freddiellä on vuonna 1995 syntynyt veli Albert eli Bertie. Freddie asuu Highgatessa, joka sijaitsee Pohjois-Lontoossa.

Highmore harrastaa klarinetin- ja kitaransoittoa, ja on innokas jalkapallofani. Hänen suosikkijoukkueensa on Arsenal. Vuonna 2010 hänet hyväksyttiin Emmanuel Collegeen Cambridgen yliopistoon opiskelemaan espanjaa ja arabiaa.

UraMuokkaa

Highmoren ura alkoi pienillä televisiorooleilla hänen ollessaan seitsemänvuotias. Hän on näytellyt kahdessa elokuvassa perheenjäsentensä kanssa: elokuvassa Women Talking Dirty veli Bertie esitti hänen veljeään, ja elokuvassa Jaakko ja pavunvarsi isä Edward näytteli hänen isäänsä.

Vuonna 2004 Highmore teki läpimurron elokuvassa Finding Neverland - tarinan lähteillä, jossa hänen sivupääroolinsa Peterinä sai paljon ylistävää kritiikkiä. Hän sai myös useita ehdokkuuksia ja palkintoja, muun muassa Screen Actors Guild -palkinnon. Vuonna 2005 Highmore näytteli Jalia elokuvassa Jali ja suklaatehdas, ja siihen häntä suositteli Johnny Depp. Depp oli esiintynyt elokuvassa Finding Neverland, ja oli tuolloin vaikuttunut Highmoren kyvyistä näyttelijänä.

Seuraavaksi Highmore näytteli kahta roolia elokuvassa August Rush vuonna 2007, ja hänen rinnallaan näyttelivät muun muassa Keri Russell, Jonathan Rhys Meyers ja Robin Williams. Seuraavana vuonna hän näytteli elokuvassa Spiderwickin kronikat, jossa hän näytteli kaksosroolin Simon ja Jared Gracena.

Vuonna 2010 Highmore näytteli pääroolin televisioelokuvassa Toast, joka perustuu kokki Nigel Slaterin omaelämäkertaan.

FilmografiaMuokkaa

  • Women Talking Dirty (1999)
  • Happy Birthday Shakespeare (2000)
  • Avalonin usvat (2001)
  • Jaakko ja pavunvarsi (2001)
  • I Saw You (2002)
  • Santapeikko (2004)
  • Finding Neverland – tarinan lähteillä (2004)
  • Tiikeriveljekset (2004)
  • Jali ja suklaatehdas (2005)
  • Arthur ja Minimoit (2006)
  • Mainio vuosi (2006)
  • August Rush (2006)
  • Kultainen kompassi (2007)
  • Spiderwickin kronikat (2008)
  • A Fox's Tale (2008)
  • Astro Boy (2009)
  • Arthur ja Maltazard (2009)
  • Arthur ja kaksi maailmaa (2010)
  • Master Harold... and the Boys (2010)
  • Toast (2010)
  • The Art of Getting By (2011)
  • The Minors (2011)
  • Bates Motel (2013–2017)
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.