Avaa päävalikko

Keri Russell

yhdysvaltalainen näyttelijä

Keri Lynn Russell (s. 23. maaliskuuta 1976 Fountain Valley, Kalifornia, Yhdysvallat[1]) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän tuli tunnetuksi 1990-luvulla pääroolistaan televisiosarjassa Felicity, josta voitti Golden Globe-palkinnon. Vuosina 2013–2018 Russellilla oli päärooli tv-sarjassa Americans, josta hän sai Primetime Emmy- ja Golden Globe-ehdokkuudet.

Keri Russell
Keri Russell San Diego Comic-Conissa 2013.
Keri Russell San Diego Comic-Conissa 2013.
Henkilötiedot
Koko nimi Keri Lynn Russell
Syntynyt 23. maaliskuuta 1976 (ikä 43)
Yhdysvallat Fountain Valley, Kalifornia, Yhdysvallat
Puoliso Shane Deary (2007–2013)
Lapset 3
Näyttelijä
Aktiivisena 1991–
Merkittävät roolit Felicity Porter
(Felicity)
Elizabeth Jennings
(Americans)
Palkinnot
Ehdokkuudet
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Keri Russell elokuvan Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 ensi-illassa vuonna 2010.

Ensimmäisen ääniroolinsa Russell teki vuoden 2009 animaatioelokuvaan Wonder Woman. Hän on tehnyt rooleja useissa elokuvissa, kuten Vaarallinen tehtävä III, Dark Skies ja Apinoiden planeetan vallankumous. Vuonna 2017 Russell sai tähden Hollywood Walk of Famelle.[2]

Sisällysluettelo

TaustaMuokkaa

Keri Russell syntyi Kaliforniassa Stephanie (o.s. Stephens) ja David Russellille, joka työskenteli Nissan Motorsilla esimiehenä. Hänellä on vanhempi veli Todd ja nuorempi sisko Julie. Kerin lapsuudessa perhe muutti isän työn takia usein, ja he asuivat tuona aikana Texasissa, Arizonassa ja Coloradossa. Russell harrasti nuorena tanssia, minkä ansiosta hän pääsi tv-ohjelmaan Mickey Mouse Club.

UraMuokkaa

Russell debytoi televisiossa 15-vuotiaana, kun hän esiintyi Disney Channelin uudistuneessa Mickey Mouse Club -sarjassa. Samassa ohjelmassa esiintyivät myös nuoret Ryan Gosling, Justin Timberlake, Christina Aguilera ja Britney Spears.[3] Vuonna 1992 Russell teki ensimmäisen elokuvaroolinsa komediassa Kultsi, suurensin kakaran. 1990-luvulla hänellä oli roolit myös muun muassa tv-sarjoissa Isojen poikien leikit ja Pulmuset sekä lyhytikäisessä saippuaoopperassa Malibu Shores.

Vuonna 1994 Russell esiintyi Bon Jovin musiikkivideolla ”Always”[4] ja vuonna 1997 Heath Ledgerin kanssa tv-sarjassa Roar. Vuosina 1998–2002 hän näytteli nimiroolia The WB -kanavan suositussa draamasarjassa Felicity. Hän voitti Golden Globen roolistaan vuonna 1999.[5]

Felicityn päätyttyä Russell esiintyi New Yorkissa off-Broadway -tuotannossa Fat Pig, elokuvassa Kiukun parempi puoli (2005) sekä minisarjassa Into the West. Ohjaaja J.J. Abramsin pyynnöstä Russell liittyi toimintaelokuvan Vaarallinen tehtävä III näyttelijäkaartiin vuonna 2005.[6]

Vuodesta 2013 lähtien Russell näytteli agentti Elizabeth Jenningsiä draamasarjassa Americans.[7] Sarja päättyi kuuden tuotantokauden jälkeen vuonna 2018. Russellilla oli vuonna 2013 pääroolit myös scifitrillerissä Dark Skies ja romanttisessa komediassa Austenland.

Heinäkuussa 2018 ilmoitettiin Russellin saaneen roolin J.J. Abramsin elokuvasta Star Wars: The Rise of Skywalker, joka saa ensi-iltansa joulukuussa 2019.[8]

YksityiselämäMuokkaa

Vuonna 2007 Russell avioitui Shane Dearyn kanssa, jonka hän oli tavannut yhteisten ystävien kautta. Heille syntyi poika River samana vuonna ja tytär Willa vuonna 2011.[9][10] Pari erosi kesällä 2013.[11]

Russell on seurustellut Americans -vastanäyttelijänsä Matthew Rhysin kanssa vuodesta 2013 lähtien. Pariskunnalla on vuonna 2016 syntynyt poika Sam.[12]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1992 Kultsi, suurensin kakaran Honey, I Blew Up the Kid Mandy Park
1997 Eight Days a Week Eight Days a Week Erica
1998 Kuoleman arvosanat The Curve Emma
2000 Rytmiä peliin Mad About Mambo Lucy McLoughlin
2002 Olimme sotilaita We Were Soldiers Barbara Geoghegan
2005 Kiukun parempi puoli Upside of Anger Emily Wolfmeyer
2006 Vaarallinen tehtävä III Mission: Impossible III Lindsey Farris
Grimm Love Grimm Love Katie Armstrong
2007 Unelmien resepti Waitress Jenna Hunterson
The Girl in the Park The Girl in the Park Celeste
August Rush August Rush Lyla Novacek
2008 Iltasatuja Bedtime Stories Jill
2009 Wonder Woman Wonder Woman Ihmenainen (äänirooli)
Leaves of Grass Leaves of Grass Janet
2010 Extraordinary Measures Extraordinary Measures Aileen Crowley
2012 Goats Goats Judy
2013 Austenland Austenland Jane Hayes
Dark Skies Dark Skies Lacy Barrett
2014 Apinoiden planeetan vallankumous The Dawn of the Planet of the Apes Ellie
2016 Free State of Jones Free State of Jones Serena Knight
2019 Star Wars: The Rise of Skywalker Star Wars: The Rise of Skywalker Zorri Bliss
Televisiosarjat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jakso(t)
1991–1993 Mickey Mouse Club Mickey Mouse Club itsenään kaudet 4–6
1993 Isojen poikien leikit Boy Meets World Jessica ”Grandma Was a Rolling Stone”
1994 Daddy's Girls Daddy's Girls Phoebe Walker
1995 Pulmuset Married... with Children April Adams ”Radio Free Trumaine”
1996 Malibu Shores Malibu Shores Chloe Walker 10 jaksoa
1997 Roar Roar Claire
Seitsemäs taivas 7th Heaven Camille ”Choices”
1998–2002 Felicity Felicity Felicity Porter 84 jaksoa
2005 Into the West Into the West Naomi Wheeler ”Manifest Destiny”
2007 Tuho-osasto Scrubs Melody O’Harra
2010–2011 Running Wilde Running Wilde Emmy Kadubic 13 jaksoa
2013 Sukuvika Arrested Development Widow Carr (ääni) ”Señoritis”
2013–2018 Americans The Americans Elizabeth Jennings 75 jaksoa

LähteetMuokkaa

  1. "Keri Russell Biography" People. Viitattu 6.8.2018.
  2. "Keri Russell gets star on Hollywood Walk of Fame" CTV News. 31.5.2017. Viitattu 6.8.2018. (englanniksi)
  3. "Six Massive Stars Who Started Out in the Mickey Mouse Club" DisneyFanClub.org. Viitattu 6.8.2018. (englanniksi)
  4. Keri Russell: Five Fun Facts People. Viitattu 6.8.2018. (englanniksi)
  5. "There's Something about Keri" Style.com. 1.12.2008. Viitattu 6.8.2018. (englanniksi)
  6. "Keri Russell – Biography" TV Guide. Viitattu 6.8.2018. (englanniksi)
  7. "Keri Russell to Star in FX's 'The Americans' The Hollywood Reporter. Viitattu 6.8.2018. (englanniksi)
  8. Hipes, Patrick: "Keri Russell Is In 'Star Wars: Episode IX' After All" Deadline Hollywood. 27.7.2018. Viitattu 6.8.2018. (englanniksi)
  9. "Keri Russell Gives Birth to a Boy" People. 18.6.2007. Viitattu 6.8.2018. (englanniksi)
  10. "Keri Russell Welcomes Daughter Willa Lou" People. 5.1.2012. Viitattu 6.8.2018. (englanniksi)
  11. "Keri Russell and Shane Weary Separate" People. 12.5.2013. Viitattu 6.8.2018. (englanniksi)
  12. Keri Russell Gives Birth, Welcomes First Child with 'The Americans' co-star Matthew Rhys!" Us Weekly. Viitattu 6.8.2018. (englanniksi)