Anu Sinisalo

suomalainen näyttelijä

Anu Sinisalo (s. 3. maaliskuuta 1966 Helsinki) on suomalainen näyttelijä. Hän on näytellyt draamasarjoissa, elokuvissa ja teatterissa.[1]

Anu Sinisalo
Henkilötiedot
Syntynyt 3. maaliskuuta 1966 (ikä 54)
Helsinki
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1994–
Merkittävät roolit
Palkinnot
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Svensk Filmdatabas

UraMuokkaa

Sinisalo valmistui Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 1996.[2] Syksyllä 2014 Sinisalo osallistui Tanssii tähtien kanssa -ohjelman yhdeksännelle tuotantokaudelle sijoittuen toiseksi.[3]

YksityiselämäMuokkaa

Sinisalo asui avoliitossa näyttelijä Antti Reinin kanssa vuosina 2012–2018.[4][5] Hänen sisarensa Emilia Sinisalo on myös näyttelijä.[6]

PalkinnotMuokkaa

Vuonna 2010 Sinisalo voitti parhaan naisnäyttelijän Venla-palkinnon roolistaan Helppo elämä -sarjassa.[7] Vuonna 2015 hän sai parhaan naispääosan Jussin roolistaan elokuvassa Ei kiitos (2014).[8] Vuonna 2017 hän sai parhaan naisnäyttelijän Venla-palkinnon draamasarjasta Sorjonen.[9]

FilmografiaMuokkaa

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1995 Ottaako sydämestä?
Samppanjaa ja vaahtokarkkeja Päivikki Rickman
Rapman Laura
1998 Tuliportaat Kikka Nordberg
Rakkauden tanssi Kiti Väänänen
1998–1999 Klubi Irmeli Valkama
2001 Taivas sinivalkoinen Erikin nainen
2001, 2003 Kaverille ei jätetä Tarja Huhtamo / Paula Viljanen
2002 Paholaisen tytär Eva Saloluoto
Tummien vesien tulkit lääkäri
2003 Operaatio Stella Polaris Lotta Pajunen
2004 Käenpesä Latte
2006 Akkaa päälle Sinikka / Sirpa Hintikka
Uudisraivaaja Ritva Hakala
Salatut elämät Anna-Maija Halonen
Jumalan kaikki oikut Heli

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
2006 Mogadishu Avenue Marjukka Nenonen
2008 Presidentin kanslia
2009 Puolustuksen puheenvuoro tuomari
Pullukat Niinan äiti
2009–2011 Helppo elämä Jaana Mikkonen
2012–2019 Roba Liisa Somero
2012 Arne Dahl: De största vatten Anja Söderstedt
Morden i Sandhamn Isabelle
2014 Nymfit Pauliina Koski
Tellus Eevin äiti
2015–2016 Beck Gunilla Urst
2016 Mustat lesket Mirjami Pentikäinen
2016–2019 Sorjonen Lena Jaakkola
2018 Ivalo Ella
Kolmistaan Herkko
2019 Hillo Bellan äiti
2020 Syke Maisa Kajanne

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2002 Kymmenen riivinrautaa Eila Huhtavesi
2005 Piilopaikka kahdelle Päivi Suvanto
2006 Matti naistenlehden toimittaja
2011 Vares – Pahan suudelma Laila
2014 Ei kiitos Heli Valkonen
2015 Ollaan vapaita Maria
2016 Luokkakokous 2 – Polttarit Karola
2020 Aika jonka sain Suokas
Metsäjätti Katariina

Lyhytelokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1994 Kalenteri nuori emäntä
1998 Kulkurin taivas riitelevä nainen
1999 Yölento hoitaja
Tie Lellen luo Anna aikuisena
2000 Pakkaus Lassen vaimo
2001 Taivasmatka äiti
2006 Pysäkki
2011 2B

LähteetMuokkaa

  1. Saarinen, Miia: ”Osaan olla tarvittaessa ilkeä”. Ilta-Sanomat, 9.–10.4.2011, s. 42–43. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy.
  2. Anu Sinisalo: Olen liian sinisilmäinen MTV Oy. Viitattu 27.4.2014.
  3. Junkala, Jenni: Tämä pari voitti vuoden 2014 Tanssii tähtien kanssa -kilpailun Me Naiset. 23.11.2014. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 16.10.2016.
  4. Marila, Rosanna: Anu Sinisalo suhteestaan: ”Erillään asuminen antaa tilaa” Me Naiset. 20.2.2014. Viitattu 27.4.2014.
  5. K&T: Anu Sinisalon ja Antti Reinin parisuhde päättyi seitsemän vuoden jälkeen: ”Ero oli pieni kuolema” www.iltalehti.fi. Viitattu 16.9.2020.
  6. Tämä Korpelan kujanjuoksu -tähti on tutun suosikkinäyttelijän sisko! Seiska. 23.9.2016. Helsinki: Aller Media Oy. Viitattu 27.9.2017.
  7. Tervo, Toni: Näyttelijä Anu Sinisalo hurahti ravureihin Helsingin Uutiset. 3.1.2014. Helsinki: Etelä-Suomen Media Oy. Viitattu 27.4.2014.
  8. Anu Sinisalo Elonet. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 26.1.2018.
  9. Korpela, Tanja & Aalto-Setälä, Julia: Anu Sinisalo voitostaan: ”Aivan uskomatonta! Ihan tärisen!” Iltalehti. 13.1.2017. Helsinki: Alma Media Suomi Oy.