Avaa päävalikko

Agnetha Fältskog

ruotsalainen laulaja ja lauluntekijä

Agnetha Åse Fältskog (s. 5. huhtikuuta 1950 Jönköping, Ruotsi) on ruotsalainen laulaja, joka tunnetaan parhaiten yhtenä Abba-yhtyeen jäsenenä.

Agnetha Fältskog
Agnetha Fältskog vuonna 2013
Agnetha Fältskog vuonna 2013
Henkilötiedot
Koko nimi Agnetha Åse Fältskog
Syntynyt 5. huhtikuuta 1950 (ikä 69)
Jönköping, Ruotsi
Kansalaisuus Ruotsin lippu Ruotsi
Ammatti laulaja
Muusikko
Taiteilijanimi Agnetha
Laulukielet englanti, ruotsi
Aktiivisena 1968-
Tyylilajit pop, disco
Soittimet pianoView and modify data on Wikidata
Yhtyeet ABBA
Levy-yhtiöt Polar Music
Aiheesta muualla
www.agnetha.com

Fältskog lauloi Anni-Frid Lyngstadin ohella ja kanssa suurimman osan Abban hiteistä. Fältskogin lähes kokonaan soolona laulamia tunnetuimpia Abba-hittejä ovat muun muassa The Winner Takes It All, As Good As New, SOS, The Day Before You Came, One of Us, Hasta mañana ja Thank You for the Music. Yhtyeuran lisäksi hänellä on ollut menestyksekäs sooloura. Albumille My Colouring Book (2004) Fältskog levytti oman nuoruutensa kappaleita. Albumin ensimmäinen single oli Cilla Blackin If I Thought You'd Ever Change Your Mind. Fältskogin viimeisin sooloalbumi A julkaistiin toukokuussa 2013.[1]

YksityiselämäMuokkaa

Agnetha Fältskog ja Björn Ulvaeus tapasivat vuonna 1969 ja menivät naimisiin vuonna 1971. He saivat kaksi lasta, jotka ovat Linda Ulvaeus (joka on nykyään näyttelijä) (1973) ja Peter Christian Ulvaeus (1977). Agnetha ja Björn erosivat vuoden 1978 lopussa.

DiskografiaMuokkaa

SoololevytMuokkaa

  • Agnetha Fältskog (1968)
  • Agnetha Fältskog Vol.2 (1969)
  • Som jag är (1970)
  • När en vacker tanke blir en sång (1971)
  • Agnetha (1974)
  • Elva kvinnor i ett hus (1975)
  • Nu tändas tusen juleljus (1980)
  • Wrap Your Arms Around Me (1983)
  • Eyes of a Woman (1985)
  • Kom följ med i vår karusell (1987)
  • I Stand Alone (1987)
  • My Colouring Book (2004)
  • A (2013)

KokoelmalevytMuokkaa

  • Agnetha Fältskogs Bästa (1973)
  • Tio år med Agnetha (1979)
  • Teamtoppen 1 (1985)
  • Agnetha Collection (1986)
  • Sjung denna sång (1986)
  • Geh' Mit Gott (1994)
  • My Love, My Life (1996)
  • That's Me (1998)
  • Svensktoppar (1998)
  • 13 Hits (2004)
  • De första åren - Agnetha Fältskog 1967-1979 (2004)
  • My Very Best (2008)

FilmografiaMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Langley, William: Abba's Agnetha Faltskog: Could the girl with the golden hair get lucky at last? Telegraph. 17.3.2013. Viitattu 27.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Agnetha Fältskog.