Abbas Kiarostami

iranilainen elokuvaohjaaja

Abbas Kiarostami (pers. ‏عباس کیارستمی‎; 22. kesäkuuta 1940 Teheran, Iran[1]4. heinäkuuta 2016[2] Pariisi, Ranska) oli kansainvälisesti arvostettu iranilainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja elokuvatuottaja.

Abbas Kiarostami
pers. ‏عباس کیارستمی‎
Abbas Kiarostami
Abbas Kiarostami
Henkilötiedot
Syntynyt22. kesäkuuta 1940
Teheran, Iran
Kuollut4. heinäkuuta 2016 (76 vuotta)
Pariisi, Ranska
Kansalaisuus Iran
Ammatti elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja elokuvatuottaja
Ohjaaja
Tunnetuimmat ohjaukset Ystävä hädässä
Ja elämä jatkuu
Oliivipuiden katveessa
Kirsikan maku
Tuuli meitä kuljettaa
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Elämä ja uraMuokkaa

Kiarostami teki elokuvia vuodesta 1970 ja oli mukana yli 40 elokuvan teossa, niiden joukossa lyhytelokuvia ja dokumentteja. Kiarostami saavutti merkittävää arvostusta ohjauksillaan Ystävä hädässä, Ja elämä jatkuu ja Oliivipuiden katveessa, jotka muodostavat niin sanotun Koker-trilogian, sekä elokuvillaan Kirsikan maku ja Tuuli meitä kuljettaa. Elokuvantekijöiden keskuudessa Kiarostami oli suuresti arvostettu. Jean-Luc Godardin kerrotaan sanoneen ”Elokuva alkaa D. W. Griffithistä ja päättyy Abbas Kiarostamiin”.[3]

Kiarostami opiskeli Teheranin taidekorkeakoulussa ja toimi 1960–1968 julistesuunnittelijana, lastenkirjojen kuvittajana ja tv-mainosten tekijänä. Näytelmäelokuvan pariin hän pääsi työskennellessään 1960-luvun lopulla lasten ja nuorten kasvatusta edistävässä organisaatiossa, jolla oli myös lastenelokuvatuotantoa.[1]

Kiarostami työskenteli tiiviisti käsikirjoittajana, leikkaajana, taiteellisena johtajana ja tuottajana ja suunnitteli monenlaista muutakin elokuviin liittyvä. Hän oli myös runoilija, valokuvaaja, taidemaalari, kuvittaja ja graafinen suunnittelija.

Kiarostami kuuluu Iranin uuden aallon sukupolven elokuvantekijöihin, 1960-luvun lopulla syntyneeseen persialaisen elokuvan suuntaukseen, johon kuuluu myös sellaisia uraauurtavia ohjaajia kuin Forough Farrokhzad, Sohrab Shahid Saless, Bahram Beizai ja Parviz Kimiavi. Elokuvantekijän käyttävät samantapaisia menetelmiä, kuten runollista dialogia ja allegorista kerrontaa, käsitellessään poliittisia ja filosofisia kysymyksiä.[4]

Kiarostami tunnetaan siitä, että hän käyttää elokuvissaan päähenkilöinä lapsia, että hänen kertovat elokuvansa ovat dokumentinomaisia ja tarinat tapahtuvat maalaiskylissä ja että keskustelut käydään autoissa, joissa käytetään kiinteitä kameroita. Hänet tunnetaan myös siitä, että hän käyttää elokuviensa vuorosanoissa, otsikoissa ja aiheina nykyiranilaista runoutta.

Kiarostami vieraili Suomessa Sodankylän elokuvafestivaaleilla kesäkuussa 2007.[5]

Hän kuoli 4. heinäkuuta 2016 Ranskassa, jossa oli saamassa syöpähoitoa.[6]

Palkinnot ja tunnustuksetMuokkaa

Kirjallinen tuotantoMuokkaa

  • Suomennettuja runoja julkaistu antologiassa Vain ääni jää – runoja Iranista, suom. Jaakko Hämeen-Anttila 2006 ja ”Matkalla tuulen kanssa”, suom Jaakko Hämeen-Anttila 2008.

FilmografiaMuokkaa

  • Koker-trilogia
    • Ystävä hädässä, 1987
    • Ja elämä jatkuu, 1992
    • Oliivipuiden katveessa, 1994
  • Tuuli meitä kuljettaa
  • Ystävä hädässä, 1987
  • Close-up, 1990
  • Ja elämä jatkuu, 1991
  • Oliivipuiden katveessa, 1994
  • Kirsikan maku, 1997
  • Kymmenen, 2002
  • Iltapäivä Toscanassa (Copie Conforme) 2011[7]
  • Melkein rakastunut, Japani/Ranska 2012

LähteetMuokkaa

  1. a b Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 2: Directors, 4th edition, s. 517. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 29.5.2015). (englanniksi)
  2. Rossi, Juhana: Kuuluisa iranilainen elokuvaohjaaja Abbas Kiarostami on kuollut Helsingin Sanomat. 5.7.2016. Viitattu 5.7.2016.
  3. Iran cinema: Abbas Kiarostami, award-winning film director, dies at 76 BBC News. 5.7.2016. Viitattu 6.7.2016. (englanniksi)
  4. Saeed-Vafa, Mehrnaz: Abbas Kiarostami Great Directors – Issue 20. toukokuu 2002. Sense of Cinema. Viitattu 21.12.2015. (englanniksi)
  5. Luukkanen, Tuomo: Midnight Sun Film Festival 2007. Livet. 25.3.2008. Sue. Arkistoitu 22.12.2015. Viitattu 21.12.2015. (suomeksi)
  6. Iranilainen elokuvaohjaaja Abbas Kiarostami kuollut iltalehti.fi. 5.7.2016. Viitattu 5.7.2016.
  7. Kinnunen, Kalle: Elokuvien käännösnimistä, osa 1: Juliette Binoche-romantiikkaa vai Abbas Kiarostamin taidetta?. Suomen Kuvalehti. 4.3.2011. Arkistoitu 6.3.2011. Viitattu 29.3.2021.

Aiheesta muuallaMuokkaa

  • Salonen, Aleksi: Iranilaisuus Abbas Kiarostamin elokuvissa Filmgoer. 14.10.2009. Viitattu 29.3.2021.
  • Virtanen, Leena: Abbas Kiarostami Helsingin Sanomat. 9.7.2016. Viitattu 29.3.2021.
  • Kiarostamin haastattelu ja oheisjuttu, Filmihullu 4/2000.
  • Kiarostamin haastattelu ja oheisjuttu, Filmihullu 4/2007.
  • Anhava, Martti: ”Ruohonjuurilta loppunousuun – Vaikutelmia Abbas Kiarostamin elokuvista”, Filmihullu 3/2008.