Avaa päävalikko

Aamir Khan (oik. Mohammed Aamir Hussain Khan;[1] s. 14. maaliskuuta 1965 Mumbai, Maharashtra) on intialainen elokuvanäyttelijä, -ohjaaja ja -tuottaja. Hän on voittanut uransa varrella monia palkintoja, muun muassa neljä National Film Awards -palkintoa ja kahdeksan Filmfare Awards -palkintoa. Intian hallitus myönsi Khanille Padma Shri -palkinnon vuonna 2003 ja Padma Bhushan -palkinnon vuonna 2010.[2][3]

Aamir Khan
Aamir Khan vuonna 2013.
Aamir Khan vuonna 2013.
Henkilötiedot
Koko nimi Mohammed Aamir Hussain Khan
Syntynyt 14. maaliskuuta 1965 (ikä 54)
Mumbai, Maharashtra, Intia
Ammatti elokuvanäyttelijä
elokuvatuottaja
elokuvaohjaaja
elokuvakäsikirjoittaja
televisiojuontaja
Puoliso Reena Dutta (1986–2002)
Kiran Rao (2005–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1984–
Aiheesta muualla
www.aamirkhan.com
IMDb
Elonet

Khan esiintyi ensimmäisen kerran valkokankaalla lapsinäyttelijänä setänsä Nasir Hussainin elokuvassa Yaadon Ki Baaraat (1973). Läpimurtonsa hän teki elokuvassa Qayamat Se Qayamat Tak (1988).

Khan on esiintynyt näyttelijänä muiden muassa elokuvissa Raja Hindustani (1996), Sarfarosh (1999), Lagaan – olipa kerran Intiassa (2001) ja Dil Chahta Hai (2001). Hänen ohjausdebyyttinsä oli elokuva Taare Zameen Par (2007).

Khanin suurimmat kaupalliset menestykset ovat olleet trilleri Ghajini (2008), draamakomedia 3 Idiots (2009), toimintaelokuva Dhoom 3 (2013), satiiri PK (2014) ja urheiluelämäkerta Dangal (2016), joista jokainen on rikkonut kaikkien aikojen eniten tuottaneen hindielokuvan ennätyksen.

Vuonna 2012 Khan alkoi juontaa omaa keskusteluohjelmaansa nimeltään Satyamev Jayate.

Varhainen elämäMuokkaa

Khan syntyi muslimiperheeseen Mumbaissa 14. maaliskuuta 1965. Hänen vanhempansa ovat elokuvatuottaja Tahir Hussain ja Zeenat Hussain. Useat muutkin hänen sukulaisensa ovat työskennelleet hindinkielisessä elokuvateollisuudessa, kuten hänen setänsä, ohjaaja ja tuottaja Nasir Hussain.

YksityiselämäMuokkaa

Khan meni naimisiin Reena Duttan kanssa 18. huhtikuuta 1986. Heillä on kaksi lasta, poika Junaid ja tytär Ira. Khan haki avioeroa joulukuussa 2002.[4] Dutta sai lasten huoltajuuden. Khan meni naimisiin Kiran Raon kanssa 28. joulukuuta 2005. He ilmoittivat poikansa Azad Rao Khanin syntymästä 5. joulukuuta 2011.[4]

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli Muuta
1973 Yaadon Ki Baaraat Nuori Ratan
1974 Madhosh Lapsi
1984 Holi Madan Sharma
1988 Qayamat Se Qayamat Tak Raj
1989 Raakh Aamir Hussein
Love Love Love Amit
1990 Awwal Number Sunny
Tum Mere Ho Shiva
Dil Raja
Deewana Mujh Sa Nahin Ajay Sharma
Jawani Zindabad Shashi
1991 Afsana Pyaar Ka Raj
Dil Hai Ki Manta Nahin Raghu Jetley
Isi Ka Naam Zindagi Chotu
Daulat Ki Jung Rajesh Chaudhry
1992 Jo Jeeta Wohi Sikandar Sanjaylal Sharma
1993 Parampara Ranbir Prithvi Singh
Hum Hain Rahi Pyar Ke Rahul Malhotra
1994 Andaz Apna Apna Amar Manohar
1995 Baazi Komisario Amar Damjee
Aatank Hi Aatank Rohan
Rangeela Munna
Akele Hum Akele Tum Rohit
1996 Raja Hindustani Raja Hindustani
1997 Ishq Raja
1998 Ghulam Siddharth Marathe
1999 Sarfarosh Ajay Singh Rathod
Mann Dev Karan Singh
Earth Dil Navaz
2000 Mela Kishan Pyare
2001 Lagaan – olipa kerran Intiassa Bhuvan
Dil Chahta Hai Akash Malhotra
2005 The Rising: Ballad of Mangal Pandey Mangal Pandey
2006 Rang De Basanti Daljit ”DJ” Singh
Fanaa Rehan Quadri
2007 Taare Zameen Par Ram Shankar Nikumbh
2008 Ghajini Sanjay Singhania
2009 Luck by Chance Itsenään Erikoisesiintyminen
3 Idiots Ranchhoddas Shamaldas Chanchad (Rancho)/
Phunsukh Wangdu
2011 Dhobi Ghat Arun
Delhi Belly Disco Fighter Erikoisesiintyminen
2012 Talaash Surjan Singh Shekhawat
2013 Bombay Talkies Itsenään Erikoisesiintyminen laulussa ”Apna Bombay Talkies”
Dhoom 3 Sahir Khan/Samar Khan
2014 PK PK
2015 Dil Dhadakne Do Pluto (ääni)
2016 Dangal Mahavir Singh Phogat
2017 Secret Superstar Shakti Kumar
2018 Thugs of Hindostan Firangi

TelevisioMuokkaa

Ohjelma Vuosi Rooli Jakso(t)
C.I.D. 2012 Surjan Singh Shekhawat ”Red Suitcase Murders”
Satyamev Jayate 2012–2014 Juontaja Tuotantokaudet 1–3

LähteetMuokkaa

  1. Swarup, Shubhangi: ’My Name is Mohammed Aamir Hussain Khan’ Open. 29.1.2011. Viitattu 16.11.2013. (englanniksi)
  2. Kalam presents Padma awards Rediff. 3.4.2003. Viitattu 24.4.2012. (englanniksi)
  3. Padma Bhushan for Aamir Khan, Padma Sri for Sehwag The Times of India. 25.1.2010. Viitattu 24.4.2012. (englanniksi)
  4. a b Kalra, Sonal: We are so happy, says Aamir Khan Hindustan Times. 5.12.2011. Viitattu 24.4.2012. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa