Zooey Deschanel

yhdysvaltalainen näyttelijä

Zooey Claire Deschanel (s. 17. tammikuuta 1980 Los Angeles, Kalifornia) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja-lauluntekijä. Hänet tunnetaan pää­roolistaan komedia­sarjassa Kolme miestä ja tyttö, josta hän on ollut ehdolla Golden Globe- ja Emmy-palkintojen saajaksi.

Zooey Deschanel
Zooey Deschanel vuonna 2014.
Zooey Deschanel vuonna 2014.
Henkilötiedot
Koko nimi Zooey Claire Deschanel
Syntynyt17. tammikuuta 1980 (ikä 42)
Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti laulaja-lauluntekijä, malli, näyttelijä
Vanhemmat Caleb Deschanel
Sukulaiset Emily Deschanel (sisko)
Näyttelijä
Aktiivisena 1999–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Deschanel teki läpi­murto­roolinsa vuonna 2000 elo­kuvassa Melkein julkkis. Myöhemmin hänet nähtiin pää­rooleissa elo­kuvissa Yes Man (2008) ja (500) Days of Summer (2009).

Varhainen elämäMuokkaa

Deschanel on kamera­mies ja ohjaaja Caleb Deschanelin ja näyttelijä Mary Jo Deschanelin (o.s. Weir) tytär, ja hänellä on sekä ranskalaiset että irlantilaiset suku­juuret.[1] Hänet nimettiin Zooey Glassin mukaan, joka on J. D. Salingerin vuoden 1961 teoksen Franny ja Zooey pää­hahmon nimi.[2] Hänen iso­siskonsa Emily Deschanel näytteli pää­osaa televisio­sarjassa Bones.[3]

Deschanel asui Los Angelesissa, mutta vietti suuren osan lapsuudestaan matkustaen, koska hänen isänsä kuvasi elo­kuvia ympäri maailmaa. Hän sanoi myöhemmin: ”Vihasin ainaista matkustamista. Olen nyt todella onnellinen että sain kokea sen, mutta silloin olin todella onneton, koska jouduin jättämään ystäväni Los Angelesiin ja menemään paikkoihin, joissa ei ollut ruokaa josta pidin tai asioita joihin olin tottunut.”[4] Hän halusi kuitenkin jo lapsena päästä näyttelijäksi, mutta hänen vanhempansa kielsivät sen siihen asti, kunnes hän olisi tarpeeksi vanha ajaakseen itse koe-esiintymisiin.[4] Hän kävi yksityistä valmistavaa koulua Cross­roadsissa, joka sijaitsi Santa Monicassa ja jossa hän ystävystyi tulevien tähtien kuten Jake Gyllenhaalin ja Kate Hudsonin kanssa.[2][5] Hän harrasti laulamista koko high schoolin ajan ja suunnitteli pyrkivänsä uralle musiikki­teatterissa ja osallistui esittävän taiteen French Woods -festivaaleille.[1] Hän kävi North­western Universityä seitsemän kuukautta, kunnes jätti opintonsa kesken toteuttaakseen lapsuuden unelmansa näyttelijänä.[4]

UraMuokkaa

Zooey Deschanel laulaa ja soittaa ukulelea yhtyeessä She & Him.[6]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1999 Mumford – tuulesta temmattu tohtori Nessa Watkins
2000 Melkein julkkis Anita Miller
2001 Manic Tracey
2002 Kiltti tyttö Cheryl
Abandon Samantha Harper
Big Trouble Jenny Herk
The New Guy Nora
2003 All The Real Girls Noel
Elf Jovie
2004 Kolme perhettä, yhdet hautajaiset (Eulogy) Kate Collins
2005 Linnun­radan käsi­kirja liftareille Trillian
Winter Passing Reese Holden
2006 Muuttohaluton poikamies Kit
Live Free or Die Cheryl
2007 The Good Life Frances
The Go-Getter Kate
Silta salaiseen maahan neiti Edmunds
Flakes Miss Pussy Katz
Surf’s up – tyrskyn ratsastajat Lani Aliikai (ääni)
Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta Dorothy Evans
2008 Gigantic Happy Lolly
The Happening Alma Moore
Yes Man Allison
2009 (500) Days of Summer Summer Finn
2011 Our Idiot Brother Natalie
Your Highness Bella­donna
2015 Rock the Kasbah Ronnie
The Driftless Area Stella
2016 Trolls Bridget (ääni)

Televisio
Vuosi Nimi Rooli Jaksot
1998 Veronican salaisuudet Elena ”Veronica’s Fun and Pirates Are Crazy”
2002 Frasier Jen ”Kissing Cousin”
2004 Cracking Up Heidi ”Birds Do It”
2005 Disneyn ihmeellinen maailma Lady Larken ”Once Upon a Mattress”
2005, 2013 American Dad! useita (ääni) 2
2006–2007 Weeds Kat Wheeler 4
2007 Tin Man DG minisarja
2008–2013 Simpsonit Mary Spuckler (ääni) 3
2009 Bones Margaret White­sell ”The Goop on the Girl”
2010 Funny or Die Presents Mary Todd Lincoln Sketsi: ”Drunk History Vol. 5”
2011–2018 Kolme miestä ja tyttö Jessica Day (pää­rooli)
2012 Saturday Night Live juontaja / useita ”Zooey Deschanel / Karmin
2016 Brooklyn 99 Jessica Day ”The Night Shift”

LähteetMuokkaa

  1. a b Ol­sen, Mark: A Scene Stealer Steps off the Side­lines Los Angeles Times. 16.2.2003. Los Angeles Times. Viitattu 12.5.2012. (englanniksi)
  2. a b De Vries, Hilary: A Night Out with -- Zooey Deschanel; Now, Life Is a Cabaret The New York Times. 15.9.2002. Viitattu 12.5.2012. (englanniksi)
  3. Zucker­man, Blaine: Zooey Deschanel: Girl Power People. 19.12.2011. Yhdys­vallat: Meredith Corporation. Viitattu 25.1.2022. (englanniksi)
  4. a b c O’Hearn, Amber: From A to Zooey Boston Globe. 23.3.2003. Viitattu 12.5.2012. (englanniksi)
  5. Nerdist Podcast #97: Zooey Deschanel. Nerdist. 2011. Arkistoitu 22.4.2012. Viitattu 12.5.2012. (englanniksi)
  6. Kauf­man, Gil: The Flaming Lips, She and Him Pound Out Some Joy at the Fore­castle Festival. MTV. 10.12.2007. Viacom. Arkistoitu 8.6.2012. Viitattu 21.7.2018. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa