Avaa päävalikko

Yma Sumac (13. syyskuuta 19221. marraskuuta 2008), jonka nimi kirjoitetaan toisinaan myös Ymma Suma, oli perulaissyntyinen laulaja, äänialaltaan sopraano. Hänen koko nimensä oli Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo. 1950-luvulla Sumac oli yksi suosituimmista exotica-musiikkityylin edustajista. Hänet muistetaan muun muassa laajasta yli neljän oktaavin äänialastaan ja runsassävyisestä äänestään. Yma Sumacin anagrammi on Amy Camus, mikä antoi joillekuille aikoinaan aiheen epäillä häntä ranskalaiseksi huijariksi. Itse hän sanoi polveutuvansa inkojen kuuluisasta kuninkaasta Atahualpasta.

Yma Sumac
Sumac kiertueella Italiassa vuonna 1954
Sumac kiertueella Italiassa vuonna 1954
Henkilötiedot
Koko nimi Zoila Augusta Emperatriz Chávarri del Castillo
Syntynyt 13. syyskuuta 1922
Peru
Kuollut 1. marraskuuta 2008 (86 vuotta)
Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Muusikko
Taiteilijanimi Yma Sumac
Aktiivisena 1942–1997
Tyylilajit exotica, maailmanmusiikki, mambo, lounge
Levy-yhtiöt Capitol RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
Kotisivut

Sumac kuoli marraskuun ensimmäisenä päivänä 2008 Los Angelesissa, Kaliforniassa, yhdeksän kuukautta paksusuolisyöpädiagnoosin jälkeen. Hänet on haudattu Hollywood Forever -hautausmaalle Los Angelesiin.

DiskografiaMuokkaa

  • Voice of the Xtabay (1946)
  • Legend of the Sun Virgin (1952)
  • Inca Taqui (1953)
  • Mambo! (1954)
  • Legend of the Jivaro (1957)
  • Fuego Del Andes (1959)
  • Recital/Live in Bucharest (1961)
  • The Russian Tour (1961)
  • Miracles (1971)
  • Yma Rocks! (1998 – kahdella lisäkappaleella varustettu CD-julkaisu Miracles-albumista)

ElokuvatMuokkaa

Yma Sumac näytteli myös kahdessa Hollywood-elokuvassa: Inkojen salaisuus (Secret of the Incas, 1954, ohjaus Jerry Hopper) ja Persian tikari (Omar Khayyam', 1957, ohjaus William Dieterle). Ensin mainittu toimi innoittajana Indiana Jones -elokuville Charlton Hestonin esittämän sankarin nahkatakkia, fedora-hattua ja parransänkeä myöten. Elokuvaa ei ole julkaistu videolla tai DVD:llä.

Aiheesta muuallaMuokkaa