Tower of Power

Tower of Power on soundinsa vahvaan torvisektioon perustava soul ja R&B yhtye Kalifornian Oaklandista.

Tower of Power
Tower of Power Buffalossa 11. marraskuuta 2008.
Tower of Power Buffalossa 11. marraskuuta 2008.
Tiedot
Toiminnassa 1968–
Tyylilaji Soul, R&B, Funk
Kotipaikka Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Larry Braggs
Emilio Castillo
Tom Politzer
Stephen 'Doc' Kupka
Adolfo Acosta
Mike Bogart
David Garibaldi
Roger Smith
Jerry Cortez
Francis "Rocco" Prestia

Aiheesta muualla
towerofpower.com

Yhtyeen juuret ovat saksofonisti Emilio Castillon 1960-luvun puolivälissä perustamassa Motowns -yhtyeessä. Vuonna 1968 yhtye siirtyi Fremontista Oaklandiin, otti nimekseen Tower of Power ja sai uusiksi jäsenikseen saksofonisti Stephen Kupkan sekä trumpetin ja pasuunan soittajan, Mic Gilletten. Yhtye alkoi kirjoittaa omia kappaleita ja esiintyä San Franciscon lahden alueella.

Vuonna 1970 yhtye sai levytyssopimuksen San Francisco Records -yhtiölle ja julkaisi ensimmäiset levynsä. Debyyttilevy East Bay Grease ei vielä ollut pakattu täyteen hitaita balladeita, jotka myöhemmin muodostuivat yhtyeelle yhtä keskeiseksi kuin groove-materiaali. Vuonna 1973 ilmestyi yhtyeen nimeä kantava levy, josta viimeistään tuli ryhmän läpimurtojulkaisu. Sen avausraita, pinnalla olemisen ("being hip") syvintä olemusta pohtiva "What is Hip?", on kaiketi yhtyeen tunnetuin kappale. Levylle oli löydetty laulusolistiksi Lenny Williams, jonka myötä yhtye otti rytmikkään funkin ja soulin rinnalle runsaasti hitaita balladeita. Edellä mainittujen levyjen ohella seuraavana julkaistu Back to Oakland (1974) sekä edeltäjiä funk-henkisempi Urban Renewal (1975) lasketaan yhtyeen ja samalla koko 1970-luvun R&B:n parhaimpiin levyihin. Laulaja Williamsin lähdön jälkeiset levyt, joista ensimmäinen on In the Slot (1975), eivät ole saaneet enää niin hyvää vastaanottoa - poikkeuksena vuoden 1976 arvostettu livelevy, Live and in Living Color. Tämän jälkeen, esimerkiksi levyllä Back on the Streets yhtye oli joidenkin fanien pettymykseksi siirtynyt jo vahvasti disko-vaikutteiseen musiikkiin.

Yhtye on pysytellyt aktiivisena seuraavat vuosikymmenet ja on yhä tien päällä. 1980-luvulla yhtye vietti hankalia aikoja muutamien silloisten jäsenien huume- ja alkoholiongelmien takia. Myös tuolloin mukana ollut laulaja-urkuri, Ellis Hall, sai eripuraa aikaan "pomottamalla" yhtyeen muita jäseniä. Hankalan 1980-luvun jälkeen Tower of Power onnistui kuitenkin pääsemään taas parempaan vireeseen muutosten kautta, ja mukaan tullut uusi laulaja, Tom Bowes, levytti yhtyeen kanssa hitin "Soul with a Capital 'S'" vuonna 1991.

Miehistönvaihdoksia Tower of Powerissa on ollut vuosikymmenien varrella runsaasti, ja yhtyeessä on soittanut ainakin 60 eri muusikkoa. Viimeisin vaihdos tapahtui, kun kitaristi Bruce Conte jätti bändin vuoden 2007 syksyllä, ja tilalle tuli Mark Harper. Maininnan arvoisia soittajia ovat esimerkiksi alkuperäinen ja edelleen bändissä soittava rumpali David Garibaldi, basisti Rocco Prestia sekä BALCO -yhtiön perustajana tunnettu basisti, Victor Conte. Bändin perustajakaksikko, Stephen "Doc" Kupka ja Emilio Castillo ovat pysyneet TOP:n kokoonpanossa koko sen historiansa ajan. Studioalbumeita yhtye on julkaissut ainakin 15. Yhtyeen torvisektio on myös vieraillut muiden artistien levyillä. Näihin kuuluvat esimerkiksi Monkees, Santana, Elton John, John Lee Hooker, Rod Stewart, Jefferson Starship, Heart, Huey Lewis and the News, Lyle Lovett, Poison, Phish, Aerosmith, sekä suomalainen Q.Stone.

DiskografiaMuokkaa

StudioalbumitMuokkaa

  • East Bay Grease  (1970)
  • Bump City  (1972)
  • Tower of Power  (1973)
  • Back to Oakland  (1974)
  • Urban Renewal  (1975)
  • In The Slot  (1975)
  • Ain't Nothin' Stoppin Us Now  (1976)
  • We Came to Play  (1978)
  • Back on the Streets  (1979)
  • Direct  (1988)
  • Power  (1988)
  • Monster on a Leash  (1991)
  • T.O.P.  (1993)
  • Souled Out  (1995)
  • Rhythm & Business  (1997)
  • Direct Plus!  (1997)
  • Oakland Zone  (2003)
  • The Great American Soulbook  (2009)

Kokoelmalevyt ja muutMuokkaa

  • Lights out: San Francisco  (1972)
  • Fillmore - The Last Days  (1972)
  • Direct, Jonkinlainen kokoelma  (1981)
  • What Is Hip?  (1986)
  • Direct PLUS!  (1997)
  • Soul Vaccination: Live  (1999)
  • Dinosaur Tracks  (1999) (levytetty 1982)
  • What Is Hip, Tower of Power Anthology  (1999)
  • The Very Best Of Tower of Power  (2001)
  • Soul With A Capital "S"  (2002)
  • Havin' Fun  (2003)
  • What Is Hip & Other Hits  (2003)
  • What Is Hip?  (2006)

JäsenetMuokkaa

Entiset jäsenetMuokkaa

LaulajatMuokkaa

  • Brent Carter
  • Edward McGee
  • Ellis Hall
  • Hubert Tubbs
  • Lenny Williams
  • Michael Jeffries
  • Rick Stevens
  • Rufus Miller
  • Tom Bowes

SaksofonistitMuokkaa

  • Norbert Stachel
  • John Scarpulla
  • Steve Grove
  • David Mann
  • Tom Timko
  • Brandon Fields
  • Lenny Pickett
  • Marc Russo
  • Richard Elliot
  • Skip Mesquite

TrumpetistitMuokkaa

  • Bill Churchville
  • Jesse McGuire
  • Don Harris
  • Barry Danielian
  • Lee Thornburg
  • Al Chez
  • Mic Gillette
  • Mike Cichowicz
  • Rick Waychesko
  • Greg Adams
  • Ken Balzell
  • Dave Padron

RumpalitMuokkaa

  • Herman Matthews
  • David Bartlett
  • Mark Sanders
  • Mick Mestek
  • Ronnie Beck
  • Russ McKinnon

KosketinsoittajatMuokkaa

  • Nick Milo
  • Chester Thompson
  • Dave Mathews
  • Ellis Hall

KitaristitMuokkaa

  • Jeff Tamelier
  • Bruce Conte
  • Danny Hoefer
  • Danny Jacob
  • Willy Fulton
  • Carmen Grillo

BasistitMuokkaa

LyömäsoittajaMuokkaa

  • Brent Byars (oli mukana vain alkuaikoina)

Aiheesta muuallaMuokkaa