Avaa päävalikko

Thorstein Bergman (s. 23. elokuuta 1942 Härnösand) on ruotsalainen laulaja ja säveltäjä. Hänet tunnetaan parhaiten Dan Anderssonin ja Nils Ferlinin runojen tulkitsijana, joihin hän on usein tehnyt melodian. Hän on levyttänyt omia tulkintojaan myös Emil Hagströmin, Helmer Grundströmin och Birger Normanin lauluista.

Thorstein Bergman
Henkilötiedot
Syntynyt 23. elokuuta 1942
Härnösand
Ammatti Laulaja, muusikko, säveltäjä, tekstintekijä ja -kääntäjä
Muusikko
Laulukielet ruotsi, englanti
Aktiivisena 1960-luku–
Tyylilajit laulelma
folk
kantri
Soittimet laulu, kitara
Levy-yhtiöt EMI
Aiheesta muualla
MusicBrainz

Bergman on levyttänyt ruotsinnoksia amerikkalaisista kantrisävelmistä sekä omia tekstejään ja sävellyksiään. Eräs hänen ensimmäisistä levytyksistään oli ruotsinkielinen versio Buffy Sainte-Marien kappaleesta Universal Soldier. Tunnetuin Bergmanin omista lauluista on Om du nånsin kommer fram till Samarkand, jonka Cumulus on levyttänyt suomeksi.

Bergman on ollut suosittu esiintyjä Ruotsissa, joskin viime vuosina hän on konsertoinut harvoin. Suosiosta huolimatta hänen levytyksistään on julkaistu CD-levyillä vain pieni osa, alkuperäiset vinyylilevyt ovat keräilykohteita. Viime aikoina hänen levyjään on julkaistu Spotifyssa.

Suomeksi Bergmanin sävelmiä voi kuunnella Hectorin levyllä Ruusuportti ja Esa Niemitalon albumilla Laulelmia suomalaismetsistä.

DiskografiaMuokkaa

Albumi
  • 1966 - Have you ever been lonely
  • 1967 - Helgdagskväll i timmerkojan - Dan Anderssonin runoja
  • 1968 - Fragment
  • 1970 - Latinamerika - spel om en verklighet
  • 1970 - Diktaren och människan - Dan Anderssonin runoja
  • 1971 - Thorstein Bergman - kokoelma vuosilta 1965-68
  • 1971 - Att lyssna på varandra - Att leva med naturen
  • 1971 - Visor i Tidlösa - Emil Hagströmin runoja
  • 1972 - En skål i bröder - Nils Ferlinin runoja
  • 1972 - Föreställning!
  • 1975 - En kabaret, en show, ett tivoli - Nils Ferlinin runoja
  • 1976 - Folk som har sånger kan inte dö
  • 1977 - Tonsättning: Thorstein Bergman
  • 1978 - ...högst av allt hör jag kärlekens sång - Dan Anderssonin runoja
  • 1983 - ...oss till glädje - Emil Hagströmin runoja
  • 1984 - Thorstein Bergman sjunger Georges Brassens
  • 1984 - Svarta motiv
  • 1988 - Dan Andersson - Thorstein Bergman - Dan Anderssonin runoja
  • 1994 - För mina tänkta vänner
  • 1994 - Trärikets sånger
  • 2003 - ...står kvar
  • 2004 - Diamanter - kokoelma vuosilta 1965-1994
  • 2012 - 5 CD Original Album Serien - CD-boksi, jossa viisi alkuperäistä albumia (Have You Ever Been Lonely?, Helgdagskväll i timmerkojan, Fragment, Sjunger Georges Brassens, För Mina Tänkta Vänner)