The Archies

The Archies oli fiktiivinen animoitu yhdysvaltalainen purukumipop-yhtye, joka esiintyi piirrossarjassa The Archie Show (Suomessa sarjan nimihahmo Archie Andrews tunnettiin nimellä Justus). Yhtyeen musiikin esitti ryhmä studiomuusikkoja.[1]

The Archiesin musiikin tekijätiimin kokosi promoottori Don Kirshner. Hänet palkattiin vuonna 1967 musiikilliseksi valvojaksi CBS:n lauantaiaamujen piirrossarjaan The Archie Show, jossa esitettiin uusi laulu joka viikko. Kirshner kokosi tiimin, jossa olivat muun muassa tuottaja-lauluntekijä Jeff Barry, lauluntekijä Ellie Greenwich sekä laulajat Ron Dante ja Jeannie Thomas.[1]

Archiesin ensisingle ”Bang Shang-a-Lang” jäi hiukan top-20:n ulkopuolelle. Tuottaja Barry palkkasi lauluntekijäksi Andy Kimin ja otti Jeannie Thomasin tilalle Toni Winen. Singlestä ”Sugar, Sugar” tuli vuoden 1969 Billboardin ykkössingle ja Yhdysvaltain listaykkönen neljäksi viikoksi. Myös kappale ”Jingle Jangle” nousi top-10:een, mutta sen jälkeen Archiesin listamenestys hiipui. Yhtyeen viimeinen top-40-hitti tuli keväällä 1970. Barry jätti yhtyeen saman vuoden lopussa, ja seuraavana vuonna ryhmä hajosi.[1]

Laulaja Ron Dante otti yhtyeen nimen takaisin käyttöön vuonna 2008. Hän otti naislaulajiksi Danelle van Zylin ja Kelly-Lynnin, ja yhtye julkaisi albumin The Archies Christmas Party.[1]

DiskografiaMuokkaa

AlbumitMuokkaa

  • The Archies (1968)
  • Everything's Archie (1969)
  • Jingle Jangle (1969)
  • Sunshine (1970)
  • The Archies Greatest Hits (1970)
  • This is Love (1971)
  • The Archies Christmas Album (2008)

SingletMuokkaa

  • Bang-Shang-A-Lang (1968)
  • Feelin' So Good (S.K.O.O.B.Y.-D.O.O.) (1968)
  • Sugar, Sugar (1969)
  • Jingle Jangle (1969)
  • Who's Your Baby (1970)
  • Sunshine (1970)
  • Together We Two (1970)
  • This is Love (1971)
  • A Summer Prayer for Peace (1971)
  • Love Is Living in You (1972)
  • Strangers in the Morning (1972)

LähteetMuokkaa

  1. a b c d Steve Huey: The Archies Artist Biography AllMusic. Viitattu 25.8.2019.