Ten Years After

englantilainen blues rock -yhtye

Ten Years After on Nottinghamista Englannista kotoisin oleva bluesrockyhtye.

Ten Years After vuonna 1970. Ylhäällä Leo Lyons, vasemmalla Chick Churchill, oikealla Ric Lee, edessä Alvin Lee.
Ten Years After esiintymässä 2009.

HistoriaMuokkaa

Ten Years After toimi nimellä Jaybirds vuoteen 1966 asti, jolloin se sai nykyisen nimensä. Maailmanmaineeseen yhtye nousi elokuussa 1969 esityksellään Woodstockin festivaaleilla, jossa taltioidussa elokuvassa yhtye esittää legendaariseksi nousseen kappaleen ”I’m Going Home”.[1] Yhtyeen kantaa ottava laulu "I'd Love to Change the World" saavutti pientä listamenestystä USA:ssa vuonna 1971.

Soolokitaristi Alvin Lee jätti yhtyeen vuonna 1975 keskittyäkseen soolouraansa, mutta palasi ajoittain takaisin kokoonpanoon. Vuonna 1989 yhtye palasi yhteen levyttämään albumin About Time. Lyhytkestoisia yhdistymisiä on tapahtunut vuosina 1997–1999, minkä jälkeen jäsenten tiet erkanivat nähtävästi lopullisesti.

Vuonna 2002 yhtyeen kolme jäljelle jäänyttä jäsentä valitsi uudeksi kitaristikseen Joe Goochin. Uusi kokoonpano esiintyy ahkerasti ja on tehnyt kolme albumia.

Suomessa Ten Years After on esiintynyt muun muassa Helsingin Kulttuuritalolla 3.12.1969[2], Järvenpään Puistobluesissa 1997[3][4], Turussa Down By The Laiturissa 1999[5] ja Äänekosken Keitelejazzeilla 2014.[6]

JäsenetMuokkaa

DiskografiaMuokkaa

AlbumitMuokkaa

  • Ten Years After (1967)
  • Undead (1968)
  • Stonedhenge (1968)
  • Ssssh (1969)
  • Cricklewood Green (1970)
  • Watt (1970)
  • A Space In Time (1971)
  • Alvin Lee And Company (1972)
  • Rock & Roll Music To The World (1972)
  • Recorded Live (1973)
  • Positive Vibrations (1974)
  • About Time (1989)
  • Live At The Fillmore East (2CD-live, 2001)
  • Now (2004)
  • Roadworks (2CD-live, 2005)
  • Evolution (2008)
  • A Sting in the Tale (2017)

LähteetMuokkaa

  1. a b Alvin Lee, rock guitarist in the band Ten Years After, dies at 68 6.3.2013. BBC News. Viitattu 7.3.2013.
  2. Mikael Huhtamäki: Live In Finland - Kansainvälistä keikkahistoriaa Suomessa 1955-1979. Gummerus, 2013. ISBN 978-951-20-8730-3.
  3. Puistoblues 1997 Pääkonsertti, Vanhankylänniemi 28.6.1997 PuistoBlues. Viitattu 20.7.2013.
  4. http://www.setlist.fm/setlist/ten-years-after/1969/kulttuuritalo-helsinki-finland-6bd64622.html
  5. DBTL 1999 -käsiohjelma
  6. Hakala, Pertti: Trendeistä riippumattomille festareille on yhä tilausta, todisti vanhan liiton progeen ja tummaan rytmimusiikkiin keskittynyt Keitelejazz Rumba. 29.7.2014. Viitattu 16.7.2017.

Aiheesta muuallaMuokkaa