Sam Huber

suomalainen laulaja ja näyttelijä

Samuel Johan ”Sam” Huber (s. 7. maaliskuuta 1965) on suomalainen laulaja ja näyttelijä.[1]

Sam Huber
Henkilötiedot
Koko nimi Samuel Johan Huber
Syntynyt 7. maaliskuuta 1965 (ikä 55)
Ammatti näyttelijä, laulaja
Näyttelijä
Aktiivisena 1991–
Merkittävät roolit Ripa
(Ripa ruostuu)
Polismästaren, Trollkarl
(I Mumindalen)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Huber tunnetaan ennen kaikkea Eternal Erection -funkyhtyeen johtohahmona taiteilijanimellä Rick Lover. Hän laulaa ja tekee kappaleet myös funk-hiphop-yhtye ELK:ssa. Teatteriin Huber on säveltänyt lastenmusikaalin Alice i Underlandet, joka sai ensi-iltansa helmikuussa 2019.[2] Vuonna 2020 Huber perusti Eternal Erection -yhtyeen kolmen muun perustajajäsenen kanssa uuden kokoonpanon Elliot’s Crazy Compass.[3]

Huber valmistui Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisestä koulutusohjelmasta. Hän sai debytantti-Jussin vuoden 1993 rooleistaan elokuvissa Ripa ruostuu ja Hysteria. Huber esitti Helsingin Juhlaviikoilla 2006 Wagneria Teatteriseurue Kapsäkin Viivi ja Wagner -esityksessä.

Huber on tehnyt äänirooleja moniin animaatioihin, joista mainittakoon Kung Fu Panda, Shrek ja ikuinen onni sekä suomalainen nukkeanimaatio Turilas ja Jäärä. Hän on lainannut äänensä Poliisimestarille ja Taikurille Muumilaakson tarinoiden ruotsinkieliseen versioon. Poliisimestarina häntä kuultiin myös Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuvan ruotsinkielisessä versiossa.[4]

Huberin äidinäiti on Ahlströmien metsäteollisuussukua, ja isänsä puolelta hän on Huberin putkiyrityssukua.[5] Sam Huberin äiti on taiteilija Mona Huber.[6]

Vuonna 2005 perustettu Samuel Huberin säätiö tukee esiintyviä taiteilijoita vuosittain kymmenillätuhansilla euroilla.[6]

DiskografiaMuokkaa

Adult NuthouseMuokkaa

  • Trust (EP, 2002)
  • Truth (EP, 2003)

Eternal ErectionMuokkaa

  • Family Tree (1998)
  • No Funk About It (2000)
  • On Top (2005)
  • On Tour (2006)
  • Angels and Bandits (2009)

ELKMuokkaa

  • Elktronic (2008)

FilmografiaMuokkaa

ElokuvatMuokkaa

Vuosi Elokuva / Lyhytelokuva Rooli
1991 Party Ofa
1993 Vatsa?
Ripa ruostuu Ripa
Hysteria Sam
2011 Georg & Lydia

TelevisiosarjatMuokkaa

Vuosi Televisiosarja Rooli
2000 Tuntematon kaupunki
2016 Sekasin Musiikiterapeutti Risto Ylpeälä

DubbauksetMuokkaa

Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit löytyvät omasta luettelostaan.

LähteetMuokkaa

KirjallisuusMuokkaa

  • Tainio, Ilona: Suomen teatterit ja teatterintekijät 1983: Yhteisö- ja henkilöhakemisto. Helsinki: Tammi, 1983. ISBN 951-30-5727-5.

ViitteetMuokkaa

  1. Suomen teatterit ja teatterintekijät 1993. Tammi 1993.
  2. En nykomponerad familjemusikal av Lewis Carrolls klassiker. Unga Teatern, Esbo.
  3. Eternal Erection -muusikoiden uusi yhtye Elliot's Crazy Compass esittelee livekuntoaan – komea keikkatallenne ensi-illassa Soundissa Soundi.fi. Viitattu 8.10.2020.
  4. Svensk röster & credits, I Mumindalen (Tanoshii Moomin Ikka) dubbningshemsidan.se. Viitattu 24.5.2019.
  5. Talouselämä 43/2005. 16.12.2005.
    Salo, Irmeli: Mahti katosi, rikkaus säilyi 22.6.2006. Talouselämä. Viitattu 13.6.2007.
  6. a b Hänninen, Jyri: Tulot ja varallisuus – Rikas soulmies Helsingin Sanomat. 21.11.2010. Viitattu 21.11.2010.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.