Avaa päävalikko

Robert Aldrich (9. elokuuta 19185. joulukuuta 1983) oli elokuvaohjaaja, jonka tunnetuimmat elokuvat olivat Likainen tusina (1967) ja Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? (1962) sekä Julmat, vahvat ja röyhkeät.[1]

Hän työskenteli nuorena muun muassa Jean Renoirin ja Charlie Chaplinin apulaisohjaajana. 1960-luvulla hän ohjasi omia, menestyviä elokuviaan.[2]

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Ohjaaja Käsikirjoittaja Tuottaja
1953 Big Leaguer Big Leaguer  
1954 Ihmisryöstö World for Ransom    
Viimeinen apassi Apache  
Vera Cruz Vera Cruz  
1955 Kiss Me Deadly Kiss Me Deadly    
Filmin kulissien takana The Big Knife    
1956 Syyslehtiä Autumn Leaves  
Helvetti 1944 Attack    
1959 10 sekuntia helvettiin Ten Seconds to Hell    
Uhkaavat vuoret The Angry Hills  
1961 Viimeinen auringonlasku The Last Sunset  
1962 Sodoma ja Gomorra Sodom and Gomorrah  
Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? What Ever Happened to Baby Jane?    
1963 4 Teksasista 4 for Texas      
1964 Murha asuu sydämessä Hush...Hush, Sweet Charlotte    
1965 Aavikkolento The Flight of the Phoenix    
1966 Picture Mommy Dead Picture Mommy Dead  
1967 Likainen tusina The Dirty Dozen  
1968 Harhakuva The Legend of Lylah Clare    
Sisar Georgen surma The Killing of Sister George    
1969 Täti Alicen arvoitus What Ever Happened to Aunt Alice?  
1970 Likainen partio Too Late the Hero      
1971 Grissomin jengi The Grissom Gang    
1972 Ulzana – verinen apassi Ulzana’s Raid  
1973 Julmat, vahvat ja röyhkeät Emperor of the North Pole  
1974 Luunmurskaajat The Longest Yard  
1975 Hintaan mihin hyvänsä Hustle    
1977 Hyökkäys tukikohtaan Twilight’s Last Gleaming  
Enkelit The Choirboys  
1979 Frisco Kid The Frisco Kid  
1981 Kalifornian tytöt ...All the Marbles  

LähteetMuokkaa

  1. Robert Aldrich The Shoot Pictures
  2. Cast Archive: Robert Aldrich Cinepelx

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.