Rika Zaraï

israelilainen laulaja

Rika Zaraï (19. helmikuuta 1938 Jerusalem23. joulukuuta 2020[1]) oli israelilais-ranskalainen laulaja-lauluntekijä. Hän lauloi hepreaksi, italiaksi, ranskaksi, espanjaksi ja saksaksi.

Rika Zaraï
Rika Zaraï, 1958
Rika Zaraï, 1958
Henkilötiedot
Syntynyt19. helmikuuta 1938
Jerusalem
Kuollut23. joulukuuta 2020 (82 vuotta)
Ammatti Laulaja
Muusikko
Taiteilijanimi Rika Zaraï
Tyylilajit pop, kansanmusiikki
Levy-yhtiöt Philips RecordsView and modify data on Wikidata

Zaraïn ura käynnistyi, kun hän teki levtyssopimuksen ranskalaisen tuottaja Eddie Barclayn kanssa. Tämän Bel Air -levy-yhtiölle Zaraï levytti muun muassa israelilaisen kansanlaulun ”Hava nagilan.” Hän alkoi pian levyttämään myös Philips Recordsille, jolle hän teki hittikappaleet ”Casatchok” ja ”Alors je chante”. Zaraï joutui vuonna 1969 pahaan auto-onnettomuuteen, eikä hänen uskottu enää koskaan kävelevän. Hän palasi kuitenkin pian levyttämään ja teki seuraavana vuonna muun muassa kappaleet ”Tante Agathe”, ”Ma Poupée de France” ja ”Sans chemise, sans pantalon”.[2]

Zaraï julkaisi urallaan viisi kultalevyä, mutta hän jätti musiikkialan vuonna 1983 ja keskittyi luontaistuotteisiin. Hän kirjoitti niistä joitakin kirjoja ja sai yrttejänsä myös tavarataloihin myytäväksi. Zaraïta syytettiin vuonna 1989 farmasian laittomasta harjoittamisesta. Vaikka syyte hylättiin, tapaus vaikutti merkittävistä Zaraïn julkisuuskuvaan.[2]

Zaraï julkaisi vuonna 2000 covereita sisältäneen albumin ja vuonna 2006 elämäkerran. Hän juhlisti 50-vuotista uraansa laulajana julkaisemalla albumin Quand les hommes. Anthologie 1960–1982 puolestaan julkaistiin vuonna 2013.[2]

DiskografiaMuokkaa

  • Hava nagila, 1960
  • L'olivier, 1960
  • Comme au premier jour, 1960
  • Exodus, 1961
  • Roméo, 1961
  • Tournez manèges, 1963
  • Elle était si jolie, 1963
  • Et pourtant, 1964
  • Michaël, 1964
  • Le temps, 1964
  • Le temps des vacances, 1965
  • Quand je faisais mon service militaire, 1965
  • Prague, 1966
  • Un beau jour je partirai, 1967
  • Casatschock, 1969
  • Alors je chante, 1969
  • 21 rue des amours, 1969
  • Balapapa, 1970
  • Tante Agathe, 1970
  • Moi le dimanche, 1971
  • Les jolies cartes postales, 1971
  • Les beaux jours, 1972
  • Les mariés de l'été, 1973
  • C'est ça la France, 1973
  • Ma poupée de France, 1975
  • Sans chemise, sans pantalon, 1975
  • Super skate, 1978
  • Abanibi, 1978
  • Alléluia, 1979
  • Ami, 1980
  • Hochana, 1985
  • Sans rancune et sans regret, 1985
  • La bonne santé, 1989
  • Oriental hava, 2000
  • Le temps des fleurs, 2000
  • Chanson pour l'auvergnat, 2008

LähteetMuokkaa

  1. La chanteuse israélienne Rika Zaraï est décédée 23.12.2020. DH Les Sports+. Viitattu 23.12.2020. (ranskaksi)
  2. a b c Edouard Pflimlin: Rika Zaraï est morte à l’âge de 82 ans Le Monde. 23.12.2020. Viitattu 23.12.2020. (ranskaksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa