Rengashäntäleguaani

matelijalaji

Rengashäntäleguaani (Callisaurus draconoides) on heimoon Phrynosomatidae kuuluva liskolaji. Se elää laajalla alueella Yhdysvaltojen lounais- ja Meksikon luoteisosien tasangoilla ja aavikoilla.[1][2] Rengashäntäleguaani kasvaa noin 15–23 senttiä pitkäksi.[3] Se on nopea juoksija, jolla on litteä, hoikka ruumis sekä pitkät, kapeat jalat. Liskon vatsassa ja hännässä on mustavalkoista raidoitusta, josta se on saanut nimensä. Lisäksi koiraalla on rinnassaan turkoosinvärinen suikale. Rengashäntäleguaani on aktiivinen päiväsaikaan ja hakeutuu varjoon vain aivan kuumimpana aikana. Se pystyy myös hyppämään ylös maasta monta kertaa oman pituudensa verran napatakseen lentäviä hyönteisiä.[2]

Rengashäntäleguaani
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Osalahko: Leguaanimaiset Iguania
Heimo: Phrynosomatidae
Suku: Callisaurus
Blainville, 1835
Laji: draconoides
Kaksiosainen nimi

Callisaurus draconoides
Blainville, 1835

Katso myös

  Rengashäntäleguaani Wikispeciesissä
  Rengashäntäleguaani Commonsissa

Lähteet muokkaa

  1. a b Hammerson, G.A., Frost, D.R. & Gadsden, H.: Callisaurus draconoides IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018.1. 2007. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 7.10.2018. (englanniksi)
  2. a b Cheshire, Gerard: Tiikeri ja gaviaali: Eläinsanakirja, s. 104. Suomentanut Hyrkkö, Sakari. Helsinki: WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-32614-5.
  3. Goetting, Ashly & Testerman, Megan: Callisaurus draconoides (Zebra-tailed Lizard) Animal Diversity Web. 2011. Viitattu 7.10.2018. (englanniksi)
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.