Rachel Weisz

brittiläinen näyttelijä

Rachel Weisz (s. 7. maaliskuuta 1970 Lontoo) on englantilainen Oscar-palkittu näyttelijä.

Rachel Weisz
Rachel Weisz San Diegon Comic-Conissa 2019.
Rachel Weisz San Diegon Comic-Conissa 2019.
Henkilötiedot
Syntynyt7. maaliskuuta 1970 (ikä 51)
Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti näyttelijä
Puoliso Daniel Craig (vih. 2011)
Näyttelijä
Aktiivisena 1993–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Parhaan naissivuosan Oscar
2005 Uskollinen puutarhuri

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Weisz vuonna 2007.

Varhainen elämäMuokkaa

Weiszin molemmat vanhemmat pakenivat kansallis­sosialistien juutalais­vainoja Englantiin.[1] Hänen isänsä on unkarin­juutalainen keksijä[2] George Weisz. Hänen itä­valtalais­syntyisellä äidillään, psyko­analyytikko ja näyttelijälähde? Edith Weiszillä, oli isänsä puolelta juutalaista sukua,[2][3] mutta hänet kasvatettiin italialais­taustaisen äitinsä[4] tavoin katolilaiseksi.[5] Edith kääntyi juutalaisuuteen mennessään naimisiin George Weiszin kanssa.[3]

Rachel Weisz opiskeli englantilaista kirjallisuutta Cambridgen yliopiston Trinity Hallissa.[6] Opiskelu­aikanaan hän esiintyi yli­opiston näytelmä­tuotannoissa[7] ja oli mukana perustamassa näyttelijä­ryhmää.[6]

UraMuokkaa

Weisz alkoi näyttelemään televisio­sarjoissa 1990-luvun alussa ja aloitti elo­kuva­uransa vuonna 1994 pienellä roolilla elo­kuvassa Death Machine. Vuonna 1996 hän esiintyi Bernardo Bertoluccin elo­kuvassa Koskematon kauneus, ja hänen rooli­suoritustaan ylistettiin.[7] Hänen varsinainen läpi­murto­roolinsa oli kuitenkin elo­kuvassa Muumio (1999).[6][7]

Vuonna 2005 Weisz esiintyi Fernando Meirellesin ohjaamassa elo­kuvassa Uskollinen puutarhuri, joka perustuu John le Carrén saman­nimiseen romaaniin.[7] Tuosta roolista hän voitti parhaan nais­sivu­osan Oscarin, Golden Globen ja Screen Actors Guild -palkinnon.[6]

Vuonna 2018 Weisz näytteli Sarah Churchilliä draama­komediassa The Favourite, josta hän sai uransa toisen Oscar-ehdokkuuden parhaasta nais­sivu­osasta.[8]

Elokuvauransa ohella Weisz on jatkanut myös teatteri­näyttelemistä. Hän esiintyi ensi kertaa Broad­waylla vuonna 2013.[7]

YksityiselämäMuokkaa

Weisz oli kihloissa yhdys­valtalaisen elo­kuva­ohjaajan Darren Aronofskyn kanssa. Parille syntyi poika touko­kuussa 2006 Muumio-elo­kuva­sarjan kolmannen osan kuvausten aikaan, joten Weisz joutui jäämään pois. Kesä­kuussa 2011 Weisz avioitui Daniel Craigin kanssa[9] ja he saivat tyttö­vauvan elo­kuussa 2018.[10]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1996 Koskematon kauneus Stealing Beauty Miranda
Ketju­reaktio Chain Reaction Lily Sinclair
1997 Elä täysillä! Going All the Way Marty Pilcher
Bent Bent prostituoitu
Meren huuhtomaa Swept from the Sea Amy Foster
1998 The Land Girls The Land Girls Ag (Agapanthus)
Tahdon sinut I Want You Helen
Rankkareita ja suudelmia My Summer with Des Rosie
1999 Muumio The Mummy Evelyn ”Evy” Carnahan
Sun­shine Sun­shine Greta
Tube Tales Tube Tales Angela
This Is Not an Exit This Is Not an Exit Lauren Hynde
2000 Vaaralliset vampit Beautiful Creatures Petula
2001 Vihollinen porteilla Enemy at the Gates Tania Chernova
Muumion paluu The Mummy Returns Evelyn / prinsessa Nefertiri
2002 Poika About a Boy Rachel
2003 The Shape of Things – muotojen merkitys The Shape of Things Evelyn Ann Thomp­son
Confidence Confidence Lily
Valamiehet Run­away Jury Marlee
2004 Envy – kakasta asiaa Envy Debbie Dingman
2004 Constantine Constantine Angela/Isabel Dodson
Uskollinen puutarhuri The Constant Gardener Tessa Quayle
2006 The Fountain The Fountain Isabel ”Izzi” Creo
Eragon Eragon Saphira (ääni)
2007 My Blueberry Nights My Blue­berry Nights Sue Lynne
Joulupukki ja sen veli Fred Claus Wanda
2008 Ehdottomasti ehkä Definitely, Maybe Summer Hartley
The Brothers Bloom The Brothers Bloom Penelope
2009 Agora Agora Hypatia
Oma taivas The Lovely Bones Abigail Salmon
2010 The Whistleblower The Whistle­blower Kathryn Bolkovac
2011 360 360 Rose
Syvänsininen meri The Deep Blue Sea Hester Collyer
Dream House Dream House Libby
2012 Medusan perintö The Bourne Legacy Marta Shearing
2013 Mahtava Oz Oz the Great and Powerful Evanora
2015 The Lobster The Lobster Short Sighted Woman
Youth Youth Lena Ballinger
2016 Complete Unknown Complete Unknown Alice Manning
Valo valtameren yllä The Light Between Oceans Hannah Roenn­feldt
Denial Denial Deborah Lipstadt
2017 My Cousin Rachel My Cousin Rachel Rachel Ashley
Tottelemattomuus Dis­obedience Ronit Krushka
2018 The Favourite The Favourite Sarah Churchill
2021 Black Widow Black Widow Melina Vosto­koff
Televisio
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jakso
1993 Komisario Morse Inspector Morse Arabella Baydon ”Twilight of the Gods”
Sweating Bullets Sweating Bullets Joey ”His Pal Joey”
Screen Two Screen Two Becca ”Dirty­something”
2010 Simpsonit The Simpsons Thurmond (ääni) ”How Munched Is That Birdie in the Window?”

LähteetMuokkaa

  1. Rachel Weisz Won’t Let Go of Her Inner tomboy To­day. 10.4.2008. New York: National Broad­casting Company. Viitattu 30.8.2021. (englanniksi)
  2. a b Call Her Mrs Craig! Telegraph. 18.5.2018. Kalkutta: Ananda Publishers. Arkistoitu 18.5.2018. Viitattu 30.8.2021. (englanniksi)
  3. a b The Holo­caust Defense in the Face of ’Denial’ Jewish Journal. 23.9.2016. Viitattu 30.8.2021. (englanniksi)
  4. Holly­wood Now: Chris Pine, Rachel Weisz & Ari Graynor, Plus So Many Babies! 30.5.2017. Newton Upper Falls, Mass­achu­setts: 18­Doors. Viitattu 30.8.2021. (englanniksi)
  5. 14 Reasons Why Rachel Weisz Is Our Favorite Jewish Mom Kveller. 18.1.2019. Viitattu 30.8.2021. (englanniksi)
  6. a b c d Rachel Weisz Jewish Women’s Archive. Viitattu 8.10.2021. (englanniksi)
  7. a b c d e Rachel Weisz Ency­clopædia Britannica. Chicago: Ency­clopædia Britannica, Inc. Viitattu 8.10.2021. (englanniksi)
  8. Instep Desk: Everything Surprised Me, Rachel Weisz Says About the Favourite The News Inter­national. Karachi, Pakistan: Mir Shakil-ur-Rahman. Viitattu 8.10.2021. (englanniksi)
  9. Jody Thomp­son: The Name’s Craig, Mrs Craig: Rachel Weisz Marries James Bond Star Daniel Craig Daily Mail. 26.6.2011. Lontoo: DMG Media. Viitattu 26.6.2011. (englanniksi)
  10. Ensimmäiset kuvat julki: James Bond -tähti sai lapsen 48-vuotiaan vaimonsa kanssa – ylpeä isä kantoi pienokaista New Yorkissa Ilta-Sanomat. 27.9.2018. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 29.7.2018.

Aiheesta muuallaMuokkaa