Ornette Coleman

yhdysvaltalainen jazzmuusikko ja -säveltäjä

Ornette Coleman (9. maaliskuuta 1930 Fort Worth, Texas11. kesäkuuta 2015 New York)[1] oli yhdysvaltalainen jazzmuusikko ja -säveltäjä, jonka pääinstrumentti oli alttosaksofoni. Hän oli 1960-luvulla free jazzin merkittäviä uranuurtajia ja jazzin historian keskeisiä hahmoja. Coleman aloitti uransa R&B- ja bebop-muusikkona ja soitti alun perin tenorisaksofonia, jonka hän myöhemmin kuitenkin vaihtoi alttosaksofoniin. Colemanin sointi on saanut paljon vaikutteita bluesista.

Ornette Coleman
Ornette Coleman Haagissa 1994
Ornette Coleman Haagissa 1994
Henkilötiedot
Syntynyt 9. maaliskuuta 1930
Fort Worth, Texas, Yhdysvallat
Kuollut 11. kesäkuuta 2015 (85 vuotta)
New York
Ammatti muusikko, säveltäjä
Muusikko
Aktiivisena 1958–2015
Tyylilajit free jazz, free funk, avantgarde jazz
Soittimet alttosaksofoni, viulu, trumpetti
Levy-yhtiöt Blue Note Records, ABC Records, Antilles Records, Atlantic Records ja ESP-DiskView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.ornettecoleman.com

Vuonna 1959 nauhoitettu The Shape of Jazz to Come oli kriitikko Steve Hueyn mukaan ”vedenjakaja avant-garde jazzin syntymisessä ja syvällisesti vaikutti sen tulevaan kehitykseen”. Levy oli löyhästi bluespohjainen ja usein varsin melodinen, mutta raidat olivat harmonisesti poikkeuksellisia ja yllätyksellisiä. Colemanin vuoden 1961 levytys Free Jazz: A Collective Improvisation, jossa esiintyivät myös muun muassa Don Cherry ja Freddie Hubbard trumpetissa, Eric Dolphy bassoklarinetissa ja sekä Billy Higgins että Ed Blackwell rummuissa, oli yli neljäkymmenminuuttisena siihen asti pisin koskaan levytetty jazz-kappale. Free jazz -tyylin nimi otettiin kyseisen albumin nimestä.

Coleman vieraili yhtyeineen Pori Jazz -festivaaleilla vuosina 1978 (Ornette Coleman Sextet) ja 1991 (Ornette Coleman & The Prime Time).[2]

Vuonna 2007 hän sai Grammy-palkinnon työstään musiikin hyväksi. Hän sai myös Pulitzer-palkinnon.[3]

Coleman kuoli sydänhalvaukseen kesäkuun 11. päivänä 2015 New Yorkissa.[1]

Valikoitu diskografiaMuokkaa

1950-lukuMuokkaa

  • Something Else!!!! (1958)
  • Coleman Classics Vol. 1 (1958)
  • Tomorrow Is the Question! (1959)
  • The Shape of Jazz to Come (1959)
  • Change of the Century (1959)

1960-lukuMuokkaa

  • This Is Our Music (1960)
  • Free Jazz (1960)
  • Ornette! (1961)
  • Ornette on Tenor (1961)
  • The Art of the Improvisers (1961)
  • Town Hall (1962)
  • An Evening with Ornette Coleman (1965)
  • At The Golden Circle vol. 1 (1965)
  • At The Golden Circle vol. 2 (1965)
  • The Paris Concert (1965)
  • Man on the Moon/Growing Up (1969)

1970-lukuMuokkaa

  • Friends and Neighbors (1970)
  • Science Fiction (1971)
  • J for Jazz Presents O.C. Broadcasts (1972)
  • Dancing in Your Head (1976)
  • Soapsuds, Soapsuds (1977)
  • Of Human Feelings (1979)

1980-lukuMuokkaa

  • Opening the Caravan of Dreams (1983)
  • Prime Time/Time Design (1983)
  • Song X (1985) Pat Methenyn kanssa!
  • In All Languages (1987)
  • Virgin Beauty (1988)

1990-lukuMuokkaa

  • Naked Lunch (1991)
  • Tone Dialing (1995)
  • Sound Museum – Hidden Man & Three Women (1996)
  • Colors: Live from Leipzig (1997)

2000-lukuMuokkaa

  • Sound Grammar (2006)

LähteetMuokkaa

  1. a b Ornette Coleman, Jazz Innovator, Dies at 85. (Muistokirjoitus.) New York Times (englanniksi)
  2. Historia: Esiintyjät O Pori Jazz. Viitattu 20.7.2013.
  3. Ornette Coleman. Britannica.com viitattu 17.10.2019 (englanniksi)

KirjallisuuttaMuokkaa

  • Heikki Keskinen: "Ornette Coleman", Like-kustannus, 1995

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.