Nurkostam on suomalainen taiderock-yhtye Tampereelta. Yhtyeen rungon muodostaa alkuperäisjäsenistä koostuva kolmikko Tero Koski, Toni Nurmi ja Janne Tamminen.

Nurkostam
Tiedot
Toiminnassa 1998–
Tyylilaji vaihtoehtorock
taiderock
elektroninen musiikki
progressiivinen rock
elokuvamusiikki
Kotipaikka Suomi
Laulukieli englanti
Jäsenet

Tero Koskikitara, kosketinsoittimet
Toni Nurmi, laulu, basso
Janne Tamminen, kitara
Eljas Tikanmäkirummut
Tomi Hyttinenrummut

Levy-yhtiö

indie

Aiheesta muualla
Kotisivut

Nurkostam julkaisi ensimmäisen levynsä, XIII:n, vuonna 2005.[1] Debyyttialbumi sai hyvän vastaanoton. Progressiiviseen musiikkin keskittynyt Colossus-lehti arvosteli levyn kuvaten musiikkia syvälliseksi ja yhtyettä erittäin lupaavaksi.[2] Tästä alkaneen pitkäjänteisen työn tuloksena Radio957 kuvasikin radiotiedotteessaan Nurkostamia Tampereen progelegendaksi.[3]

Vuonna 2007 Nurkostam toteutti Tapani Hiedaniemen Katalyytti-lyhytelokuvan musiikkiraidan. Elokuva voitti IIK!!-kauhuelokuvafestivaaleilla ensimmäisen palkinnon.[4] Yhteistyö jatkui Pakkanen-lyhytelokuvan parissa vuonna 2010.[5]

Vuonna 2010 valmistui Tampereen palolaitoksen historiasta kertovan dokumenttifilmin ääniraita.

HistoriaMuokkaa

Yhtyeen perustaminenMuokkaa

Nurkostam-jäsenet tutustuivat Tampereen yhteiskoulun lukiossa. Myöhemmin Tero Koski suoritti musiikkiteknologin opintojaan Tampereen konservatoriossa ja vuonna 2004 hänen oli määrä suorittaa yhtyesoittoon ja multi-instrumentalismiin liittyvä kurssi. Suorituksena esitettiin Kolme kuningasta -konsertti, jossa esiintyi Nurkostam. Jokainen jäsen sävelsi yhden pitkän teoksen konserttia varten. Nämä sävellykset olivat ensimmäiset sävellykset Nurkostam-nimikkeellä. Konsertissa säveltäjä itse esitti kosketinsoitinosuudet ja muut jäsenet hoitivat basso- ja rumpuosuudet.[6]

Nurkostam (2005–)Muokkaa

Nurkostam-nimi on muodostettu perustajajäsenten sukunimien ensimmäisistä tavuista. Nimi otettiin virallisesti käyttöön vuonna 2005 julkaistun levyn myötä. Yhtyeeseen liittyi XIII-levyn äänityksiin rumpali Tomi Hyttinen ja laulaja Aki Tulikari. Molemmat esiintyvät levyllä muutamalla raidalla. III of Dreamers -albumin nauhoituksista lähtien kokoonpanoon on kuulunut myös rumpali Eljas Tikanmäki.

Nurkostam on esiintynyt vuodesta 2006 lähtien Tampereella järjestettävässä Uforock-tapahtumassa toimien viimeisinä vuosina tapahtuman pääesiintyjänä.[7]

Vuonna 2010 Nurkostam esitti Uforockissa The Beatles -yhtyeen Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -albumin kokonaisuudessaan. Esitys oli albumikokonaisuuden osalta ensiesitys Suomessa ja se noteerattiin laajasti Aamulehdessä sekä Tamperelaisessa.[8][9] Vuoden 2011 alussa Nurkostam sai Sgt. Pepper -esityksen vauhdittamana mahdollisuuden esiintyä Tampere Beatles Happening -tapahtumassa Tampere-talossa.[10][11] Loppuvuodesta 2011 Nurkostam osallistui Yleisradion järjestämään Uuden Musiikin Kilpailuun kappaleella ”Under the Sun”.

KokoonpanoMuokkaa

  • Tero Koski[12] – kitara, muut soittimet
  • Toni Nurmi – basso, laulu
  • Janne Tamminen – kitara, taustalaulu, koskettimet
  • Eljas Tikanmäki[13] – rummut
  • Tomi Hyttinen[14] – rummut
  • Aki Tulikari[15]– laulu, puhe

DiskografiaMuokkaa

  1. XIII (2005)
  2. III of Dreamers[16] (2009)
  3. C (2010)
  4. 1908 - DVD (2011)
  5. EEE (2011)

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Nimi Englanninkielinen nimi Tehtävä Laji Huomioita
2007 Katalyytti Catalyst Säveltäjä lyhytelokuva IIK!-elokuvakilpailun voitto
2010 Pakkanen The Coldness Säveltäjä Lyhytelokuva

LaitteistoMuokkaa

Nurkostam on tunnettu omaperäisestä sointimaailmastaan. Suuri osa tätä sointia on yksi Suomen monipuolisimmista kosketinsoitinkokoelmista, joka sisältää paljon harvinaisia elektronisia instrumentteja. Nurkostamin käytössä on muun muassa kaksi harvinaista Mellotronia[17] sekä Synclavieria.

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Tampereen konservatorio: Nurkostam - XIII, levynjulkaisukonsertti. Tampereen konservatorion konserttikalenteri kevät 2005, 11.4.2005.
  2. Colossus: Levyarvostelu. Colossus, 3/2005, 2005.
  3. Radio957: RadiolähetysRadio 957, spotti Radio957 verkkosivu ja radiolähetys. 21.4.2012. Viitattu 1.5.2012.
  4. Finpedia: Katalyytti, Finpedia Katalyytti, Finpedia. 2007. Viitattu 5.5.2012.
  5. Elonet: Pakkanen, Elonet Pakkanen, Elonet. 2010. Viitattu 5.5.2012.
  6. Tampereen konservatorio: ProgStars, yhtyesoiton näyttökonsertti. Tampereen konservatorion konserttikalenteri kevät 2004, 10.2.2004.
  7. Uforock Uforock. Viitattu 1.5.2012.
  8. Antti Lähde: The Beatlesin kuuluisa Kersantti Pippuri oli koko progressiivisen rockin alkupiste. Aamulehti, 24.4.2010, 2010.
  9. Tamperelainen: Uforockissa tehdään historiaa. Tamperelainen, 22.4.2010.
  10. Tampere Beatles Happening 29.1.2011. Tampere Beatles Happening. Viitattu 1.5.2012.
  11. Tampere Beatles Happening artikkeli 27.1.2011. Aamulehti. Viitattu 1.5.2012.
  12. Pop & Jazz konservatorio Lappian opettaja 2007. Pop & Jazz konservatorio Lappia. Viitattu 1.5.2012.
  13. Suomen Kulttuurirahasto, Esiintyjät 2011 2011. Suomen Kulttuurirahasto. Viitattu 1.5.2012.
  14. Länsi-Pirkanmaan musiikkiopiston opettaja 2006. Länsi-Pirkanmaan musiikkiopisto. Viitattu 1.5.2012.
  15. Taivaanrannanmaalari 2009. Aki Tulikari. Viitattu 1.5.2012.
  16. AllMusic-tietokanta Artikkeli. 2009. Viitattu 2.5.2012. (englanniksi)
  17. Mellotronin kunnostus Blogi. 2009. Viitattu 2.5.2012.

Aiheesta muuallaMuokkaa