Avaa päävalikko
Niko Valkeapää Márkomeannussa

Niko-Mihkal Valkeapää (s. 30. joulukuuta 1968 Enontekiö) on saamelainen lauluntekijä ja laulaja. Vuodesta 1990 lähtien hän on asunut Norjassa, jossa pitkään Koutokeinossa, jossa hän toimii opettajana. Hänen vanhempansa ovat Helena o.s. Laiti ja Nils-Henrik Valkeapää.

Valkeapää on voittanut Sámi Grand Prix -kilpailun vuosina 1994 ja 1995, Spellemannprisen 2003 avoimessa luokassa esikoislevyllään ja Liet-Lavlutin. Hän on laulanut festivaaleilla sekä Norjassa että Pohjoismaissa, esimerkiksi Bergenin Nattjazz-festivaalilla, Festspillene i Nord-Norgessa, Riddu Riđđussa ja Bodøssä olevassa Nordland Musikkfestukessa.

DiskografiaMuokkaa

  • Niko Valkeapää, Duippidit, 2003
  • Sierra, Duippidit, 2004
  • Birrat Birra, Duippidit, 2008
  • Gusto, Duippidit, 2012
  • Ä Ä, Duippidit, 2012
  • Ráfi, Duippidit, 2012

Aiheesta muuallaMuokkaa