Naughty by Nature

(Ohjattu sivulta Naughty By Nature)
Naughty by Nature vuonna 2009.

Naughty by Nature on Grammy-palkittu yhdysvaltalainen hiphop-trio kotoisin East Orangesta, New Jerseystä. Muodostuksensa aikana, vuonna 1988, trio koostui kolmesta henkilöstä: Treach (Anthony Criss, s. 2.12.1970), entinen jäsen Vin Rock (Vincent Brown, s. 17.9.1970) ja DJ Kay Gee (Keir Gist, s. 15.9.1969).

HistoriaMuokkaa

1980-lukuMuokkaa

Ryhmä muodostui East Orangessa, New Jerseyssä vuonna 1988. He ilmestyivät ensimmäisen kerran musiikkikuvioihin vuonna 1989 albumillaan Independent Leaders, joka julkaistiin heidän silloisen nimensä, The New Stylen, alla. Albumi loi pienoisen hitin "Scuffin' Those Knees". Ensimmäisen albumin julkaisun jälkeen ryhmä sai mentorointia New Jerseystä myös kotoisin olevalta Queen Latifahlta ja jälkeenpäin muutti nimensä.

1990-lukuMuokkaa

Ryhmän ensimmäinen hitti Naughty by Nature -nimen alla oli kappale nimeltään "O.P.P.", missä sämplättiin Jackson 5 -kappaletta "ABC" ja se ilmestyi ryhmän vuonna 1991 julkaistulla omaa nimeä kantavalla "Naughty by Nature" -albumilla. Kappale nousi kuudennelle sijalle Billboard Hot 100 -listalla tehden siitä yhden suosituimmista musiikkityylejä sekoittavista kappaleista rapin historiassa. Kappaleesta on tullut hyvin tunnettu popkulttuurissa, se on mainittu tv-ohjelmissa ja elokuvissa, kuten Bel-Airin prinssi, Malibu's Most Wanted, Meidän faija (My Wife and Kids), Monk ja Konttori. "O.P.P." sai osakseen myös kriitikoiden ylistystä, vuonna 1998 se nimettiin The Source -lehden kaikkien aikojen sadan parhaan rap-singlen joukkoon ja Spin -lehti nimesi kappaleen 20:nenneksi parhaaksi 90-luvun singleksi.

Albumi loi toisenkin hitin, muokatun version Bob Marleyn kappaleesta "No Woman, No Cry", nimeltään "Everything's Gonna be All Right" (kappale kulki myös nimellä "Ghetto Bastard" joillakin sensuroimattomilla julkaisuilla). Kappale kertoi Treachin kokemuksista köyhyydessä kasvamisesta ja myöhemmin huipulle noususta. Näiden kahden kappaleen tuoman menestyksen myötä ryhmän omaa nimeä kantava albumi myi platinaa.

New Jerseystä kotoisin oleva merkittävä ja kunnioitettu tuottaja Tony D syytti Naughty by Naturea hänen breakbeat albumillaan, "Music Makes You Move" olevan samplen varastamisesta ja käyttämisestä "O.P.P." -kappaleella. Kiista ratkaistiin ilman oikeudenkäyntiä. Albumien välillä ryhmä sai jättihitin kappaleestaan "Uptown Anthem", joka on vuoden 1992 Juice -elokuvan soundtrackillä. Räppäri Tupac näytteli myös elokuvassa ja Treach ystävystyi tämän kanssa. Se johti Treachin pitkään näyttelijän uraan ja pitkään ystävyyssuhteeseen Tupacin kanssa. Vuonna 1993 ryhmä näytteli katujengiä supersankari komediaelokuvassa "The Meteor Man". Kun Tupac kuoli vuonna 1996, Treach teki hänelle tribuuttikappaleen nimeltään "Mourn You Till I Join You" (vapaa suom. "suren sinua kunnes liityn seuraasi").

Myöhemmin kokoonpanolla oli useita hittejä kolmannelta ja neljänneltä albumiltaan 19 Naughty III ja Poverty's Paradise. Molemmat albumit nousivat 1. sijalle R&B/HipHop listoilla. Kappale "Hip Hop Hooray" oli hitti albumilta 19 Naughty III. Musiikkivideon ohjasi Spike Lee ja sillä esiintyi muita 90-luvun alussa suosittuja hiphop artisteja, kuten Queen Latifah, Eazy-E, Run-D.M.C. ja Da Youngsta's. Vuonna 1996 albumi Poverty's Paradise voitti ensimmäistä kertaa jaetun parhaan rap-albumin Grammy-palkinnon. Tämä muodosti hitin kappaleesta "Feel Me Flow", joka nousi Billboard Hot 100 -listan sijalle 17.

90-luvun puolivälissä Naughty by Nature perusti oman tuotantoyhtiön Illtown Records ja vuonna 1995 julkaisi suojattinsa Rottin Razkalsin albumin. Kokoonpano (lähinnä Kay Gee) työskenteli seuraavina vuosina tiiviisti erinäisten R&B -yhtyeiden, erityisesti, Zhanén ja Nextin kanssa. Kay Gee tuotti Nextin kappaleen "Too Close", mistä tuli listaykkönen vuonna 1998.

Vuonna 1999 ryhmä julkaisi viidennen albuminsa, nimeltään Nineteen Naughty Nine: Nature's Fury. Albumi oli jokseenkin menestyksekäs, ja tekijät saivat RIAA:n kultalevyn, ja kappale "Jamboree" nousi sijalle 10 Billboard Hot 100 -listalla.

2000 - nykyhetkiMuokkaa

Nineteen Naughty Nine: A Nature's Fury -albumin julkaisun jälkeen Kay Geen ja Treachin välille syntyi kiista koskien rahoitusta. Treach syytti Kay Geetä ryhmän rahojen tuhlailusta. Näiden erimielisyyksien johdosta DJ Kay Gee päätti erota kokoonpanosta vuoden 2000 loppupuolella. Hän alkoi kehittää omaa Divine Mill -levy-yhtiötään. Ryhmän jäljelle jääneet jäsenet Treach ja Vin Rock julkaisivat vuonna 2002 albumin nimeltään IIcons, käyttäen moninaisia eri tuottajia, mukaan lukien Da Beatminerz. Albumi kuitenkin sai viileän vastaanoton yleisöltä. Vuonna 2003 ryhmä lopetti toimintansa. Vuoden 2006 toukokuussa Kay Gee yhdistyi uudelleen Treachin kanssa, liittyen jälleen Naughty by Natureen B. B. Kingin yökerholla pidetyssä konsertissa. Huhtikuussa 2010 he julkaisivat singlen "Get to Know Me Better", jossa oli mukana räppäri Pitbull ja singlen B-puolella kappale "I Gotta Lotta". Myöhemmin vuonna 2010 he julkaisivat ryhmän ensimmäisen mixtapen nimeltään Naughty by Nature: Tha Mixtape. Vuonna 2011 ryhmä työskenteli pitkään viivästyneen seitsemännen studioalbuminsa parissa ja se julkaistiin viimein. Albumi nimeltään Anthem Inc. ilmestyi 13. joulukuuta, 2011. Albumilla oli aivan uutta materiaalia, sekä uudelleen nauhoitettuja vanhoja hittejä.

11. kesäkuuta 2011 kokoonpanosta tuli ensimmäinen hiphop -ryhmä, joka esiintyi arvostetulla Fenway Park -baseball stadiumilla. He esittivät kappaleen "Hip Hop Hooray" osana mega-poikabändi NKOTBSB:n konserttia.

Maaliskuussa 2012 New Jerseystä myös kotoisin olevasta Sugar Hill Gang ryhmästä kertovan dokumentin julkaisun jälkeen, Naughty by Nature esiintyi Asbury Parkissa, New Jerseyssä Garden State -elokufestivaaleilla.

6. toukokuuta 2013 Treach "erotti virallisesti" twittertilinsä kautta Vin Rockin Naughty by Naturesta.

DiskografiaMuokkaa

  • Independent Leaders (nimellä The New Style) (1989)
  • Naughty by Nature (1991)
  • 19 Naughty III (1993)
  • Poverty's Paradise (1995)
  • Nineteen Naughty Nine: A Nature's Fury (1999)
  • IIcons (2002)
  • Anthem Inc. (2011)

Palkinnot ja ehdokkuudetMuokkaa

Grammy AwardsMuokkaa

Vuosi Ehdolla oleva työ Palkinto Tulos
1992 "O.P.P." "paras rap -esitys duolta tai ryhmältä" Ehdolla
1994 "Hip Hop Hooray" "paras rap -esitys duolta tai ryhmältä" Ehdolla
1996 Poverty's Paradise "paras rap-albumi" Voitto
1996 "Feel Me Flow" "paras rap -esitys duolta tai ryhmältä" Ehdolla

American Music AwardsMuokkaa

Vuosi Artisti Palkinto Tulos
1992 Naughty by Nature "suosikki uusi artisti - Rap/Hiphop" Voitto
1994 Naughty by Nature "suosikki Rap/Hiphop -artisti" Ehdolla
1996 Naughty by Nature "suosikki Rap/Hiphop -artisti" Ehdolla

LähteetMuokkaa

Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Naughty by Nature