Queen Latifah

yhdysvaltalainen muusikko

Dana Elaine Owens (s. 18. maaliskuuta 1970 Newark, New Jersey, Yhdysvallat), tunnetaan taiteilijanimellä Queen Latifah, on yhdysvaltalainen rap-artisti, laulaja ja näyttelijä. Hänet on palkittu urallaan muun muassa musiikkialan Grammy-palkinnolla sekä elokuva-alan Golden Globella ja Primetime Emmyllä, minkä lisäksi hän on ollut Oscar-ehdokkaana.

Queen Latifah
Queen Latifah esiintymässä vuonna 2009.
Queen Latifah esiintymässä vuonna 2009.
Henkilötiedot
Koko nimi Dana Elaine Owens
Syntynyt18. maaliskuuta 1970 (ikä 54)
Ammatti rap-artisti
näyttelijä
laulaja
Muusikko
Taiteilijanimi Queen Latifah
Aktiivisena 1988–
Tyylilajit R&B, soul, jazz, hip hop
Soittimet piano, laulu
Levy-yhtiöt Verve Records, A&M Records, Interscope Records, Motown, PolyGram ja Tommy Boy RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
queenlatifah.com

Nuoruus muokkaa

Dana Elaine Owens syntyi Newarkissa ja varttui pääasiassa East Orangessa, New Jerseyssä. Hänen äitinsä Rita Lamae (o.s. Bray) oli ammatiltaan opettaja ja isä Lancelot Amos Owens työskenteli poliisina. Vanhemmat erosivat, kun Latifah oli kymmenvuotias. Hänet kasvatettiin baptistiseen uskoon, hän kävi katolista koulua ja valmistui Irvington High Schoolista. Pituutensa ansiosta hän menestyi koripallossa ja esiintyi koulun musikaaleissa ja baptistikirkon kuorossa. Kahdeksanvuotiaana hän sai serkultaan ”herkkää” arabian kielellä tarkoittavan lempinimen ”Latifah”.[1]

Ura muokkaa

Latifah alkoi beatboxata yhtyeessä nimeltä Ladies Fresh. Ensimmäisen levytyssopimuksensa hän solmi 18-vuotiaana vuonna 1988, kun eräs hänen rap-demonsa päätyi tuottajille ja lopulta hän pääsi Tommy Boy Recordsin listoille. Latifah julkaisi seuraavana vuonna debyyttisinglensä ”Wrath of My Madness”. Pian julkaistiin myös hänen ensimmäinen levynsä All Hail the Queen, joka sisälsi hittisinglen ”Ladies First”. Albumit Nature of a Sista (1991) ja Black Reign (1993) seurasivat perässä. Jälkimmäinen sisälsi ”U.N.I.T.Y.”-singlen, josta Latifah sai ensimmäisen Grammy-palkintonsa. Order in the Court (1994) oli viimeinen Latifahin julkaisema rap-albumi. Hän näki mahdollisuuden myös levytuotannon puolella ja perusti oman tuotantoyhtiönsä Flavor Unit Recordsin vuonna 1993.[2]

Latifah oli uraauurtava artisti 1990-luvulla, jolloin tummaihoiset naisräppärit nousivat ensimmäistä kertaa esille.[3] Hänen kappaleensa käsittelivät mustien naisten kohtaamaa parisuhdeväkivaltaa ja katuhäirintää. Seuraavalla vuonna 2004 julkaistulla levyllään The Dana Owens Album Latifah vaihtoi musiikkityyliään soul- ja jazz-painotteiseksi.

Vuodesta 1993 vuoteen 1998 Latifah näytteli pääosaa sitcomissa Living Single, johon hän myös kirjoitti ja esitti tunnusmusiikin. Ohjelma oli hyvin suosittu etenkin afroamerikkalaisten yhteisössä. Hänen ensimmäiset elokuvansa olivat vuonna 1991 julkaistut Viidakkokuume ja Sekopäiden kotibileet. Hän sai parhaan naissivuosan Oscar-ehdokkuuden vuonna 2003 roolistaan musikaalielokuvassa Chicago. Vastanäyttelijä Catherine Zeta-Jones kuitenkin vei palkinnon. Chicago voitti samana vuonna myös parhaan elokuvan Oscarin.

Yksityiselämä muokkaa

Latifah menetti vanhemman veljensä Lancen moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 1992. Vuonna 1996 hänet pidätettiin marihuanan ja laittoman aseen hallussapidosta. Latifah sai sakkoja ja kaksi vuotta ehdollista vankeutta. Omaelämäkerrassaan Ladies First: Revelations of a Strong Woman Latifah kertoi veljensä kuoleman johtaneen masennukseen ja huumeidenkäyttöön.

Latifahilla on tähti Hollywoodin Walk of Famella. Hän on ensimmäinen rap-artisti, jolle tämä kunnia on myönnetty.[4]

Diskografia muokkaa

Filmografia muokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1991 Viidakkokuume Jungle Fever Lashawn
Sekopäiden kotibileet House Party 2 Zora
1992 Juice Ruffhouse M.C.
1993 Who’s the Man? itsenään
Elämäni My Life Theresa
1996 Kovan paikan edessä Set It Off Cleopatra ”Cleo” Sims
1997 Harlemin kummisetä Hoodlum Sulie
1998 Täyttä elämää Living Out Loud Liz Bailey
Vieras tulevaisuudesta Sphere Alice ”Teeny” Fletcher
1999 Luunkerääjä The Bone Collector Thelma
Bringing Out the Dead puhelinpäivystäjä Love (äänirooli)
2002 Beary-karhun suuri seikkailu The Country Bears Cha-Cha
Brown Sugar Francine
Pinokkio Roberto Benigni’s Pinocchio Dove (ääni engl. versiossa)
Chicago Matron ”Mama” Morton
2003 Bringing Down the House – elämä on laiffii Bringing Down the House Charlene Morton
Scary Movie 3 Shaneequa-täti
2004 Barbershop 2: Back in Business Gina Norris
The Cookout Mildred Smith
Taxi Isabelle ”Belle” Williams
2005 Beauty Shop Gina Norris
2006 Last Holiday Georgia Byrd
Ice Age 2: Jäätikkö sulaa Ice Age 2: The Meltdown Ellie (äänirooli)
Aidosti outoa Stranger Than Fiction Penny Escher
2007 Hairspray Motormouth Maybelle
The Perfect Holiday Joulumuori
2008 Mad Money – hulluna rahaa Mad Money Nina Brewster
Tapahtui Vegasissa What Happens in Vegas tohtori Twitchell
Mehiläisten salaisuudet The Secret Life of Bees August Boatwright
2009 Ice Age 3: Dinosaurusten aika Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs Ellie (äänirooli)
2010 Ystävänpäivä Valentine’s Day Paula Thomas
Just Wright Leslie Wright
2011 Paha paikka The Dilemma Susan Warner
2012 Ice Age 4: Mannerten mullistus Ice Age 4: Continental Drift Ellie (äänirooli)
Soul-siskot Joyful Noise Vi Rose Hill
2013 House of Bodies Nicole
2014 22 Jump Street rouva Dickson
2016 Miracles from Heaven Angela
Ice Age 5: Törmäyskurssilla Ice Age 5: Collision Course Ellie (äänirooli)
2017 Girls Trip Sasha Franklin
2019 The Trap tohtori Obayuwana
2022 The Tiger Rising Willie May
Kova vääntö Hustle Teresa Sugarman
End of the Road Brenda Beaumont-Freeman
Televisiosarjat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jaksot
1991 Bel-Airin prinssi The Fresh Prince of Bel-Air Marissa Redman ”Working It Out”
Dee Dee ”She Ain’t Heavy”
1993–1998 Living Single Khadijah James 119 jaksoa
1998 Mama Flora’s Family Diana 2-osainen minisarja
2001 Spin City Robin Jones ”Yeah Baby!”
”Sleeping with the Enemy”
2004 Eve Simone ”Sister, Sister”
Timmy ja haltijakummit The FairlyOdd Parents Pam Dromeda (ääni) ”Crash Nebula”
2010 Entourage Dana Elaine Owens ”Porn Scenes from an Italian Restaurant”
30 Rock Regina Bookman ”Let’s Stay Together”
2011–2012 Single Ladies Sharon Love 4 jaksoa
2012 Let’s Stay Together Bobbie ”Beauty and the Birthday”
2014 Hot in Cleveland täti Esther Jean Johnson ”Strange Bedfellows”
2016–2019 Star Carlotta Brown 48 jaksoa
2017 Empire ”Noble Memory”
2020 When the Streetlights Go On etsivä Grasso 10 jaksoa
2021 Maya and the Three Gran Bruja (ääni) 5 jaksoa
2021– The Equalizer Robyn McCall

Lähteet muokkaa

Aiheesta muualla muokkaa

 
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Queen Latifah.