Mira Sorvino

yhdysvaltalainen näyttelijä

Mira Sorvino (s. 28. syyskuuta 1967 New York) on yhdysvaltalainen Oscar-palkittu näyttelijä.[1]

Mira Sorvino
Sorvino Wienissä vuonna 2013.
Sorvino Wienissä vuonna 2013.
Henkilötiedot
Syntynyt28. syyskuuta 1967 (ikä 56)
New York, New York, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso Christopher Backus (vih. )
Lapset 3
Vanhemmat Paul Sorvino
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Varhainen elämä muokkaa

Sorvino kasvoi New Jerseyssä. Hänen isänsä oli näyttelijä Paul Sorvino. Sorvino pärjäsi hyvin koulussa. Hän valmistui Harvardin yliopistosta tutkimusalanaan Itä-Aasia.[1]

Ura muokkaa

Valmistuttuaan yliopistosta Sorvino työskenteli useissa työpaikoissa ennen päätymistään näyttelijäksi. Hän näytteli pienissä televisiorooleissa ennen lähiötytön rooliaan independent-elokuvassa Amongst Friends (1993). Lopullisen läpimurtonsa Sorvino teki Woody Allenin elokuvassa Rakkauden jumalatar, josta hän voitti parhaan naissivuosan Oscarin ja Golden Globen.[1]

Ohjaaja Peter Jackson ei palkannut Sorvinoa Taru sormusten herrasta -elokuviin, koska Miramax-studion johtajana toiminut tuottaja Harvey Weinstein levitti Sorvinosta ikäviä huhuja.[2]

Yksityiselämä muokkaa

Sorvino meni naimisiin näyttelijä Christopher Backusin kanssa vuonna 2004.[1] Pariskunnalla on kolme lasta; tytär ja kaksi poikaa.[3]

Sorvino valittiin vuonna 2004 Amnestyn tiedottajaksi Stop Violence Against Women -kampanjaan, joka vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.[1]

Palkinnot muokkaa

[1]

Filmografia muokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1993 Amongst Friends Laura
1994 Quiz Show – tupla ja kuitti
1995 Rakkauden jumalatar Linda Ash
1996 Norma Jean ja Marilyn
Unelmien tytöt (Beautiful Girls)
1997 Blondit luokkakokouksessa Romy White
Mimic – ääretön vaara (Mimic) tohtori Susan Tyler
1998 The Replacement Killers Meg Coburn
1999 Summer of Sam Dionna
Ensi silmäyksellä (At First Sight)
2001 Harmaa alue
2002 WiseGirls – mafian kaunottaret
2003 Jumalan miekka (Gods and Generals)
2004 The Final Cut
2005 Human Trafficking
2021 Crime Story
2023 Sound of Freedom

Lähteet muokkaa

  1. a b c d e f Bauer, Patricia: Mira Sorvino Encyclopædia Britannica. Chicago: Encyclopædia Britannica, Inc. Viitattu 18.7.2023. (englanniksi)
  2. Peter Jacksonilta raju väite: Harvey Weinstein vesitti kahden näyttelijän roolit Taru Sormusten Herrasta -elokuvissa MTV Uutiset. 18.12.2017. Helsinki: MTV Oy. Viitattu 18.7.2023.
  3. Jordan, Julie: Mira Sorvino’s Third Child a ’Miracle Baby’ People. 13.7.2009. Yhdysvallat: Dotdash Meredith. Arkistoitu 17.7.2009. Viitattu 18.7.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla muokkaa