Maria Schneider (muusikko)

yhdysvaltalainen muusikko

Maria Schneider (s. 27. marraskuuta 1960) on amerikkalainen yhtyeenjohtaja, säveltäjä ja jazzmuusikko.

Maria Schneider

Schneider syntyi Windomissa, Minnesotassa. Hän muutti New Yorkiin vuonna 1985 opiskeltuaan Minnesotan ja Miamin yliopistossa sekä Eastman School of Musicissa. Hän on opiskellut Bob Brookmeyerin ja Gil Evansin johdolla, jonka assistentti Schneiderista tuli vuonna 1985 [1]. Schneider perusti Maria Schneider Jazz Orchestran vuonna 1993, joka soitti viikoittain jazzklubilla Greenwich Villagessa. Hänen orkesterinsa on esiintynyt lukuisilla jazzfestivaaleilla ja ollut kiertueella myös Euroopassa. Suomessa Schneider on vieraillut ainakin vuonna 1996 Imatran Big Band -festivaaleilla.[2] Oman orkesterinsa lisäksi hän on vieraillut lukuisten yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten big bandien kapellimestarina, mukaan lukien suomalaiset UMO Jazz Orchestra ja Espoo Big Band [3]. Schneider oli yksi ensimmäisistä artisteista, joka käytti ArtistShare -palvelua albumin julkaisuun. Vuoden 2004 levy Concert in the Garden oli ensimmäinen pelkästään internetin kautta julkaistu Grammy-palkittu albumi [4]. Schneiderin sävellys "Cerulean Skies" levyltä Sky Blue voitti parhaan intrumentaalisävellyksen Grammy-palkinnon 2008 [5].

Vuonna 2019 Schneiderin albumi Concert in the Garden (2004) valittiin mukaan Yhdysvaltain kongressin kirjaston National Recording Registry -kokoelmaan, johon kootaan esteettisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti merkittäviä yhdysvaltalaisia äänitteitä.[6]

DiskografiaMuokkaa

  • Evanescence (1994)
  • Coming About (1996)
  • Allegresse (2000)
  • Days of Wine and Roses—Live at the Jazz Standard (2000)
  • Concert in the Garden (2004)
  • Sky Blue (2007)

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa