Avaa päävalikko

Mari Rantasila

suomalainen näyttelijä, ohjaaja ja laulaja

Ritva Leena Mari Rantasila (s. 7. tammikuuta 1963 Pori)[1] on suomalainen Jussi-palkittu näyttelijä, ohjaaja ja laulaja.

Mari Rantasila
Mari Rantasila Helsingin kirjamessuilla vuonna 2013.
Mari Rantasila Helsingin kirjamessuilla vuonna 2013.
Henkilötiedot
Syntynyt 7. tammikuuta 1963 (ikä 56)
Pori, Suomi
Ammatti laulaja, näyttelijä, ohjaaja
Näyttelijä
Taiteilijanimet Ritva Leena Mari Rantasila
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Sisällysluettelo

UraMuokkaa

Rantasila opiskeli Teatterikorkeakoulussa näyttelijäntyötä aikana, jolloin opettajana toimi Jouko Turkka. Hän valmistui 1987 teatteritaiteen maisteriksi. Hän on näytellyt muun muassa televisiosarjoissa Raid (2000), jossa hän esitti naispääosaa, ja Kotikatu (1995–2001, 2008–2009). Vuonna 2015 Rantasila näytteli Petri Kotwican elokuvassa Henkesi edestä.

Laulajana Rantasila tuli tunnetuksi vuonna 1989 Se-yhtyeen Yarin säveltämällä ”Auringossa”-kappaleella. Vuonna 2000 hän lauloi Raid-televisiosarjan tunnuskappaleen ”Vain rakkaus”. Rantasila palkittiin vuoden vuoden naissolistin Emma-palkinnolla vuonna 2000. Rantasila on toiminut myös lauluntekijänä Kaipuun kääntöpiiri -levyn tekemisestä lähtien, tosin Vain rakkaus -levyn kappaleista viisi on Rantasilan sanoittamia ja Kummallisia unia sisältää cover-versioita Hectorin tuotannosta. Lisäksi Markku Kanerva on säveltänyt suurimman osan Rantasilan kappaleista.

Rantasila on ohjannut lyhytelokuvia ja kolme Risto Räppääjä -elokuvaa: Risto Räppääjä (2008) ja sen jatko-osat Risto Räppääjä ja polkupyörävaras (2010) sekä Risto Räppääjä ja viileä Venla (2012).[1]

Rantasila sai parhaan naissivuosan Jussin elokuvasta Henkesi edestä vuonna 2016.[2]

YksityiselämäMuokkaa

Mari Rantasilan alkuperäinen nimi on Ritva Leena. Etunimen Mari hän otti käyttöön 15-vuotiaana, ja viralliseksi nimekseen hän otti sen 1980-luvulla.[3]

Rantasilan veli Juha Rantasila on entinen maajoukkuetason jääkiekkoilija.[4]

Mari Rantasila oli naimisissa näyttelijä Teijo Elorannan kanssa. Pari haki avioeroa syyskuussa 2017.[5]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1985 Calamari Union hotellipalvelija
1986 Varjoja paratiisissa Nikanderin sisar
1987 Hamlet liikemaailmassa Helena, palvelijatar
1988 Lauran huone Laura Silvennoinen
1990 Ameriikan raitti Kaisu, Erkin vaimo
2000 Sano Oili vaan Oili Lumme
Lakeuden kutsu Kaisu Hakala
2001 Don’t Push the River Kirsti
2003 Raid Tarja
2004 Nyrölä 3 Eija Sillanpää
2005 Eläville ja kuolleille Leena
2007 Aavan meren tällä puolen Sirkka
2008 Suuri performanssi Anastasia Ihalainen
2013 Ainoat oikeat Sari
2015 Lovemilla Malla
Henkesi edestä Hanna
2016 Jättiläinen Paula Lehtomäki
2017 Linnan juhlat sairaanhoitaja
Joulumaa Ulli

Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli
1989 Seitsemän veljestä Venla
1991 Pakanamaan kartta Helena
1994 Milkshake Elisa
Kummeli artistivieras
1995–2001, 2008 Kotikatu Seija Jaakkola
1997 Lihaksia ja luoteja Ulrike
2000 Raid Tarja Piirainen
2001 Mankeli artistivieras
Don’t Push the River Kirsti
2004 Miehen sydän Raija
2007 Jako kahteen äiti
2013 #lovemilla Millan äiti
2015 Syke Jessen äiti
Downshiftaajat kirjanpitäjä
2016 Kynsin hampain toimittaja Kinnunen
2019 Aikuiset Oonan äiti

Ohjaukset
Vuosi Elokuva
2002 Pieniä eroja
2008 Risto Räppääjä
2010 Risto Räppääjä ja polkupyörävaras
2012 Risto Räppääjä ja viileä Venla
Vuosi Sarja
2004 Kiltin yön lahjat

DiskografiaMuokkaa

AlbumitMuokkaa

SingletMuokkaa

  • Lemmen aakkoset  (1989)
  • Juhlat salissa  (1993)
  • Hei me lennetään  (1993)
  • Neppari-Ali  (1994)
  • Kun taas sinut nähdä saan  (2000)
  • Ois vaan kiva tietää  (2013)
  • Hei Maija  (2013)

Mukana levyilläMuokkaa

  • Kumijalka  (1996)
  • YUP: Alla jalavapuun  (1996)
  • Samuli Edelman: Lokki ja mä  (2001)
  • Jalometallia kokoelma  (2003)
  • Velhovaarin lauluja  (2014)

LähteetMuokkaa

  1. a b Mari Rantasila Elonet. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 18.12.2013.
  2. Jussi-palkittu Rantasila puolusti viisikymppisiä naisia: Emme ole muumioita! MTV3. 19.3.2016. MTV Oy. Viitattu 19.3.2016.
  3. – – – Nordisk Film. [vanhentunut linkki]
  4. Luikku, Susanna: Juha Rantasila: Jääkiekko ei ole väkivaltaa Apu. 23.10.2013. Helsinki: A-lehdet Oy.
  5. Näyttelijä Mari Rantasila: Ero! MTV. 3.11.2017. Viitattu 24.4.2018.

Aiheesta muuallaMuokkaa