Marcel Uderzo

ranskalainen sarjakuvapiirtäjä

Marcel Uderzo (20. joulukuuta 193324. tammikuuta 2021) oli ranskalainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Hänen pitkä, 1960-luvulla alkanut uransa käsittää lukuisia sarjakuvajulkaisuja, kuten sarjat Mémoires de Mathias (1981–1985), Brigade mondaine (1982–1983) ja La Mort rouge (1987). Hän toimi myös Asterix -sarjakuvien värittäjänä ja avustajana vuosina 1964–1979.[1]

Marcel Uderzo
Marcel Uderzo vuonna 1976.
Marcel Uderzo vuonna 1976.
Henkilötiedot
Syntynyt20. joulukuuta 1933
Clichy-sous-Bois, Ranska
Kuollut24. tammikuuta 2021 (87 vuotta)
Évreux, Ranska
Kansalaisuus Ranska Ranska
Taiteilija
Ala sarjakuvataiteilija, kuvittaja, värittäjä
Kuuluisimpia töitä Asterix
Haikaralaivue

Elämä ja uraMuokkaa

Marcel Uderzo syntyi Clichy-sous-Boisissa 20. joulukuuta 1933 italialaiseen maahanmuuttajaperheeseen. Nuorena hän työskenteli isänsä kaupassa, kunnes alkoi 1960-luvulla piirtää sarjakuvia.

Uderzo aloitti vuonna 1964 veljensä Albert Uderzon avustajana tämän Asterix- ja Haikaralaivue -sarjojen parissa.[1] Hän toimi sarjakuvien värittäjänä, tussaajana ja tekstaajana, ja osallistui myös joidenkin julkaisujen kuvittamiseen. Näihin kuuluivat Haikalaivue -sarjan kahdeksas osa Pilvien rosvot (1967) ja Asterix valloittaa Rooman -elokuvaan perustuva sarjakuva Les 12 travaux d'Astérix (1976). Lisäksi hän toimi Asterix-teemaisten oheismateriaalien visualisoijana. Yhteistyö veljesten välillä päättyi vuonna 1979, ja Marcel keskittyi tämän jälkeen omiin projekteihinsa.[2]

Uderzo menehtyi 24. tammikuuta 2021 COVID-19 -tautiin sairaalassa Évreuxissa, Ranskassa. Hän oli kuollessaan 87-vuotias.[3]

BibliografiaMuokkaa

Sarjakuva-albumisarjatMuokkaa

  • Mémoires de Mathias (1981–1985)
  • Brigade mondaine (1982–1983)
  • La Mort rouge (1987)

Yksittäiset sarjakuva-albumitMuokkaa

  • À l'est du Yangzi (1976)
  • L'ABC de l'épargne (1982)
  • Les Grandes Batailles de l'Histoire en bandes dessinées (1984–1985)
  • L'Affut (1987)
  • Opération Esculape (1988)
  • Le Stratagème (1988)
  • Roland Garros (1993)
  • Charenton (1994)
  • Ascq 39-40 (1994)
  • Vingt mille lieues sous les mers (1995)
  • L'Île mystérieuse (1995)
  • De la Terre à la Lune (1995)
  • Passion Pétanque (1996)
  • Premiers galops (1996)
  • Info Sexo (1996)
  • Le PSG (1996)
  • Les Excès du sénateur Angorus (1998)
  • Éducation civique et morale (1999)
  • Les Secrets de Youri Djorkaeff (1999)
  • Les Tops guns du ski français (2000)
  • Champions! Judo (2000)
  • La tour raconte (2005)
  • Biggles raconte… Les frères Wright (2005)
  • Charles 1er (2006)
  • Le Dernier des Mohicans (2007)
  • Blériot (2008)
  • L'Histoire de l'aéronautique : Des origines à Blériot (2009)
  • L'Histoire de l'aéronautique : 1909, l'année de tous les défis ! (2010)
  • Les Grandes Affaires criminelles et mystérieuses : L'Affaire Spaggiari, le casse du siècle (2012)
  • Commando Kieffer : 6 juin 1944 (2012)
  • Les Pin-up de Marcel Uderzo (2013)
  • Roland Garros (2015)
  • Les Frères Wright (2015)
  • Mathias (2015)
  • Charles Lindbergh (2015)

Kokoelma-albumitMuokkaa

  • La Robe sans couture (1993)
  • La Cour des grands (1993)
  • Saga des terres du Nord (1994)
  • Le Père de Lucky Luke (1999)
  • Histoires et légendes normandes. Les oies du château de Pirou (2009)
  • Moi Svein, compagnon d'Hasting (2009)
  • Histoires et légendes normandes. La marée des âmes (2010)
  • Le Capitaine Ferdinand Ferber (2010)
  • Histoires et légendes normandes (2011)
  • Patrouilles aériennes acrobatiques (2011)
  • La 2 CV, Reine de l'automobile (2011)
  • Patrouilles aériennes acrobatiques (2012)
  • Hubert Latham, la course à l'exploit (2013)
  • Pégoud (2013)
  • Patrouille de France, L'Épopée - 30 pieds pour un Fouga (2013)
  • Le Noratlas, Patrouille aériennes acrobatiques - Vol. 3 (2014)
  • La Coccinelle et le Combi (2014)
  • Histoires de pompiers (2014)
  • La Traction avant, l'universelle (2015)
  • La DS, la majestueuse (2015)
  • La 4L, la populaire (2015)
  • Histoires et Légendes Normandes : La côte du Parvis (2016)
  • La 204, La Lionne du bitume – La 304 (2016)
  • Les Légendes du Mont Saint Michel (2017)
  • Zorro (2017)
  • Le Guide de Paris en BD (2017)
  • La Mini, L’histoire d’une légende (2018)
  • Zorro (2018)
  • Maupassant « Aux champs » (2018)
  • La Vespa – « La Guêpe » (2018)
  • Les 100 Ans de Citroën - « 100 ans d'Histoire pour Citroën 1919-2019 » (2019)
  • Maupassant « Farce Normande » (2019)
  • Nono et Moumoune (2019)
  • La Fiat 500 – « La Citadine » (2019)

KuvakirjatMuokkaa

  • Je découvre le cheval et le poney (2004)
  • William et la Sorcière de Londres (2004)
  • William et la forêt de Brocéliande (2004)
  • William et Ramsès II (2005)
  • William et le carrosse hanté (2006)
  • Naufrage (2009)
  • Les Will-Tordines (2009)

Muita julkaisujaMuokkaa

Väritystyöt Asterix-albumeissaMuokkaa

Marcel Uderzo toimi René Goscinnyn käsikirjoittaman ja Albert Uderzon kuvittaman Asterix seikkailee -sarjakuvan värittäjänä vuosina 1964–1972 ja 1974–1979.

LähteetMuokkaa

  1. a b Rencontre avec Marcel Uderzo – frère d’Albert Uderzo et assistant dessinateur d’Astérix 29. maaliskuuta 2020. Phylacteres. Viitattu 24.5.2021. (ranskaksi)
  2. Marcel, l'autre Uderzo 17. helmikuuta 2015. Le Parisien. Viitattu 24.5.2021. (ranskaksi)
  3. Disparition. Marcel Uderzo décédé du Covid-19 à l'hôpital d'Évreux 24. tammikuuta 2015. Paris-Normadie. Viitattu 24.5.2021. (ranskaksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.