Avaa päävalikko

Mani Ratnam (oik. Gopala Ratnam Subramaniam, s. 2. kesäkuuta 1956[1] Madurai[2]) on intialainen elokuvaohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja. Hän on yksi intialaisen elokuvateollisuuden johtavista ohjaajista. Ratnam tunnetaan hyvin ”terrorismitrilogiastaan”, joka koostuu elokuvista Roja (1992), Bombay (1995) ja Dil Se (1998).

Mani Ratnam
Mani Ratnam vuonna 2015.
Mani Ratnam vuonna 2015.
Henkilötiedot
Koko nimi Gopala Ratnam Subramaniam
Syntynyt 2. kesäkuuta 1956 (ikä 63)
Madurai, Tamil Nadu, Intia
Ammatti Elokuvaohjaaja
Elokuvatuottaja
Elokuvakäsikirjoittaja
Puoliso Suhasini (1988–)
Ohjaaja
Aktiivisena 1983–
Aiheesta muualla
IMDb

Hän on voittanut monia palkintoja, kuten kuusi National Film Awards -palkintoa sekä useita palkintoja kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Intian hallitus myönsi hänelle Padma Shri -palkinnon vuonna 2002.

Ratnam perusti vaimonsa Suhasinin kanssa Madras Talkies -tuotantoyhtiön vuonna 1995.

YksityiselämäMuokkaa

Mani Ratnam meni naimisiin näyttelijä Suhasinin kanssa vuonna 1988. Heillä on Nandhan-niminen poika.[2]

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva Ohjaaja Tuottaja Käsikirjoittaja Kieli
1983 Pallavi Anu Pallavi Kyllä Kyllä Kannada
1984 Unaru Kyllä Malajalam
1985 Pagal Nilavu Kyllä Kyllä Tamil
Idaya Kovil Kyllä Kyllä Tamil
1986 Mouna Ragam Kyllä Kyllä Tamil
1987 Nayagan Kyllä Kyllä Kyllä Tamil
1988 Agni Natchathiram Kyllä Kyllä Tamil
1989 Geethanjali Kyllä Kyllä Telugu
1990 Chatriyan Kyllä Kyllä Tamil
Anjali Kyllä Kyllä Tamil
1991 Thalapathi Kyllä Kyllä Tamil
1992 Roja Kyllä Kyllä Tamil
1993 Gaayam Kyllä Telugu
Thiruda Thiruda Kyllä Kyllä Tamil
1995 Bombay Kyllä Kyllä Kyllä Tamil
1995 Aasai Kyllä Tamil
1996 Indira Kyllä Kyllä Tamil
1997 Iruvar Kyllä Kyllä Kyllä Tamil
Nerrukku Ner Kyllä Tamil
1998 Dil Se Kyllä Kyllä Kyllä Hindi
2000 Alaipayuthey Kyllä Kyllä Kyllä Tamil
2001 Dumm Dumm Dumm Kyllä Kyllä Tamil
2002 Kannathil Muthamittal Kyllä Kyllä Kyllä Tamil
Five Star Kyllä Tamil
Saathiya Kyllä Hindi
2004 Yuva Kyllä Kyllä Kyllä Hindi
Aaytha Ezhuthu Kyllä Kyllä Kyllä Tamil
2007 Guru Kyllä Kyllä Kyllä Hindi
2010 Raavan Kyllä Kyllä Kyllä Hindi
Raavanan Kyllä Kyllä Kyllä Tamil
2012 Kadal Kyllä Kyllä Kyllä Tamil

LähteetMuokkaa

  1. Mani Ratnam turns 56 The Times of India. 2.6.2012. Viitattu 17.11.2012. (englanniksi)
  2. a b Nayar, Parvathi: Jewel of Indian cinema AsiaOne. 25.6.2010. Viitattu 17.11.2012. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mani Ratnam.
Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.