Avaa päävalikko

Malcolm James McCormick (19. tammikuuta 1992 Pittsburgh, Pennsylvania, Yhdysvallat7. syyskuuta 2018 Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat)[1] taiteilijanimeltään Mac Miller, oli yhdysvaltalainen rap-artisti.[2]

Mac Miller
Mac Miller Governors Ball Music Festivalissa vuonna 2011.
Mac Miller Governors Ball Music Festivalissa vuonna 2011.
Henkilötiedot
Syntynyt 19. tammikuuta 1992
Pittsburgh, Pennsylvania, Yhdysvallat
Pittsburgh
Kuollut 7. syyskuuta 2018 (26 vuotta)
Yhdysvaltain lippu Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Studio City
Muusikko
Taiteilijanimi Mac Miller, Delusional Thomas, EZ Mac, Larry Fisherman, Larry Lovestein, The Velvet Revival
Laulukielet englanti
Aktiivisena 2007–2018
Tyylilajit rap
Levy-yhtiöt Rostrum Records
Aiheesta muualla
www.macmillerswebsite.com

ElämäkertaMuokkaa

Malcolm McCormick syntyi 19. tammikuuta 1992[3] juutalaiseen perheeseen[4] Pittsburghissa Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa. Opiskeltuaan vuoden Taylor Allderdice High Schoolissa hän päätti keskittyä hip hop -uraansa. Hän oli jo aiemmin ollut kiinnostunut hip hopista. Räppäyksen lisäksi Miller osasi soittaa pianoa, kitaraa ja rumpuja.[2]

Ennen soolouraansa Miller kuului rap-ryhmään nimeltä The Ill Spoken Pittsburghista kotoisin olevan räppärin, Beedien, kanssa. Täytettyään 18 vuotta Miller allekirjoitti sopimuksen Rostrum Recordsin kanssa ja julkaisi mixtape-debyyttialbuminsa nimeltä K.I.D.S. elokuussa 2010. Hän kertoi ihailevansa mm. Big L:ää, Lauryn Hilliä, The Beastie Boysia ja OutKastia.[5] Millerin debyyttialbumi Blue Slide Park julkaistiin 8. marraskuuta 2011, jota myytiin ensimmäisen viikon aikana 144 000 kappaletta.[6][7]

Miller löydettiin kuolleena 7. syyskuuta 2018 kotoaan San Fernando Valleyssa.[8] Kuolinsyy oli huumeiden yliannostus. Hän oli ennen kuolemaansa käyttänyt kokaiinia, fentanyyliä ja alkoholia.[9]

DiskografiaMuokkaa

AlbumitMuokkaa

  • Blue Slide Park (2011)
  • Watching Movies with the Sound Off (2013)
  • GO:OD AM (2015)
  • The Divine Feminine (2016)
  • Swimming (2018)

MixtapetMuokkaa

  • But My Mackin' Aint Easy (2007)
  • How High: The Mixtape (2008)
  • The Jukebox: Prelude to Class Clown (2009)
  • The High Life (2009)
  • K.I.D.S. (2010)
  • Best Day Ever (2011)
  • I Love Life, Thank You (2011)
  • Macadelic (2012)
  • Faces (2014)

EP:tMuokkaa

  • On and On and Beyond (2011)

LähteetMuokkaa

  1. Gullichsen, Anni: Mac Miller, lepää rauhassa – päihdeongelmista kärsinyt 26-vuotias räppäri nautti laajaa arvostusta musiikkipiireissä Yle X. 11.9.2018. Yleisradio (Yle). Viitattu 6.1.2019.
  2. a b Todd, Deborah M.: Like Wiz Khalifa, rapper Mac Miller is another talent from Allderdice A&E - Music. 12.8.2010. Old Post Gazette (Pittsburgh Post Gazette). Viitattu 22.6.2011. (englanniksi)
  3. Brendan Klinkenberg: Mac Miller Dead at 26 Rolling Stone. 7.9.2018. Viitattu 6.11.2018. (englanniksi)
  4. Mac Miller - Exclusive Interview with Rap Star Interview. 7.3.2011. Shalomlife.com. Viitattu 22.6.2011. (englanniksi)
  5. Mac Miller Artists. 30.3.2011. Rostrum Records. Viitattu 9.10.2011. (englanniksi)
  6. Mlynar, Phillip: Mac Miller, ‘Blue Slide Park’ (Rostrum) Reviews. 8.11.2011. Spin Magazine. Viitattu 6.1.2019. (englanniksi)
  7. Lipshutz, Jason: Mac Miller's 'Blue Slide Park' Made Chart History in 2011 — And Pushed Him To Strive For More R&B/Hip Hop News. 10.9.2018. Billboard. Viitattu 6.1.2019. (englanniksi)
  8. Stedman, Alex: Mac Miller Found Dead of Suspected Overdose at 26 variety.com. 7.9.2018. Viitattu 8.9.2018. (englanniksi)
  9. Ariana Granden räppäri-exän kuolinsyy selvisi: Järkyttävä sekoitus eri huumausaineita iltalehti.fi. Viitattu 6.11.2018.

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mac Miller.
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.