Luettelo pääkaupunkiseudun osuuskassoista

Tämä luettelo kattaa osuuskassat, jotka toimivat Helsingin kaupungissa, Helsingin maalaiskunnassa ja Espoossa vuosina 1914–1969.

Helsingin kaupunki

  • Osuuskassa Runko, toiminut 1915–1924 ilmeisesti jonkin liikelaitoksen keskuudessa
  • SOK:n Henkilökunnan Osuuskassa, perustettu 1915, nimeksi Osuuskassa Huoltaja 1924
  • Ylioppilaiden Raittiusyhdistyksen Osuuslainarahasto, toiminut 1915–1930
  • Suomen Osuuskassa, per. 1916, viimeistä vuotta tilastossa 1923
  • Helsingfors Fiskargilles Andelskassa, toiminut 1918–1922
  • Postivaunupiirin Virkamiesten Osuuskassa, per. 1921
  • Viipurin Käsityöläisten Osuuskassa, per. 1925 Viipurissa, Helsinkiin 1945, nimi Lahden Käsityö- ja Teollisuusosuuskassa ja kotipaikka Lahti 1957, nimi Yrittäjäin Osuuskassa 1962, fuusioitu Lahden Seudun Osuuskassaan 1969
  • Alkon Huolto-Osuuskunta, per. 1933
  • Finlands Svenska Studenters Andelskassa, per. 1934
  • Ammattienharjoittajain Osuuskassa, per. 1935, myöh. Ammattienharjoittajain Osuuspankki ja Helsingin Yrittäjäin Osuuspankki
  • Suojeluskuntain Yliesikunnan Henkilökunnan Huolto-osuuskunta, per. 1938, Huolto-osuuskunta Kilpi vuodesta 1945, viimeistä vuotta tilastossa 1952
  • Suomi-yhtiön Toimihenkilöiden Huolto-osuuskunta, per. 1940, myöh. Suomi-Salaman Toimihenkilöiden Huolto-osuuskunta
  • Suur-Helsingin Osuuskassa, per. 1946, myöh. Suur-Helsingin Osuuspankki, Helsingin OP:n edeltäjä
  • Osuuskassa Sokeri, per. 1953, toiminut Suomen Sokeri Oy:n henkilökunnan keskuudessa
  • Hakaniemen Osuuskassa, per. 1962, fuusioitu Osuuskassa Yhteistukeen 1967
  • Osuuskassa Yhteistuki, per. 1963, ay-liikkeen osuuskassa, fuusioitu Suur-Helsingin Osuuspankkiin 1993
  • Helsingin Talousosuuskassa, per. 1967, fuusioitu Suur-Helsingin Osuuspankkiin 1990-luvulla

Helsingin sai sotien jälkeen kotipaikakseen myös 19 osuuskassaa luovutetulta alueelta. Niiden viralliseksi kotipaikaksi tuli Helsinki 1945. Ne lopettivat toimintansa tai yhdistyivät muihin osuuspankkeihin muutaman vuoden kuluessa.

Haagan kauppala

  • Helsingin Lähiseutujen Osuuskassa, lopetettu 1946, varat Leppävaaran Osuuskassalle

Helsingin maalaiskunta

Espoo

  • Esbo Norra Andelskassa, per. 1926, toiminta-alue "norrr om Kvarnby by i Esbo socken", lopettanut 1935
  • Espoon Osuuskassa, per. 1926, fuusioitu Suur-Helsingin Osuuskassaan 1949
  • Leppävaaran Osuuskassa, per. 1927, siirtynyt Pitäjänmäelle 1936, nimeksi Pitäjänmäen Osuuskassa, fuusioitu Suur-Helsingin Osuuskassaan 1949

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  • Kotkas, Kallio: ”V luku: Muiden historiaa”, Pääkaupunkiseudun parhaaksi. Merkintöjä Suur-Helsingin Osuuspankin perustamisesta ja 30-vuotisesta taipaleesta 1946-1976. OKL:n tilastojen perusteella. Kirjayhtymä, 1976. ISBN 951-26-1186-4.