Avaa päävalikko

Luettelo ilmailunäyttelyistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Ilmailunäyttely (engl. air show) on yleensä lentokentällä järjestettävä lentokoneiden näyttely, jossa tehdään lentokoneiden esittelylentoja lentonäytöksissä.

Yhdysvalloissa lentonäytökset ovat kolmen suosituimman yleisötapahtuman joukossa, mukaan lukien baseball.

Kansainvälisiä ilmailunäyttelyitäMuokkaa

Pääartikkeli: International Air Show
  • Aero on saksalainen yleisilmailun ilmailumessutapahtuma, jota on järjestetty 30 vuoden ajan joka huhtikuussa. Tapahtumapaikka on Friedrichshafenissa Saksassa. Esimerkiksi vuoden 2005 tapahtumassa oli liki 760 näytteillepanijaa.
  • Farnborough'n ilmailunäyttely Englannissa on suurimpia ja vanhimpia alan kaupallisia näyttelyitä. Se järjestetään joka toinen vuosi (parilliset vuodet), vuorotellen Pariisin ilmailunäyttelyn kanssa.
  • Pariisin ilmailunäyttely on suuri ja vanha kaupallinen näyttely, joka järjestetään toinen vuosi (parittomat vuodet). Osan päivistä näyttely on avoin vain ammattilaisille.
  • ILA Berliinissä on kaupallinen näyttely. Se alkoi 1930-luvulla, mutta tapahtumaa ei vuosikymmeniin järjestetty lainkaan. Nykyisin se järjestetään joka toinen tai kolmas vuosi.
  • Moskovan MAKS ilmailunäyttelu järjestetään joka toinen vuosi, parittomina vuosina.
  • Dubain ilmailunäyttely on arabimaiden suurin ilmailunäytös.
  • Asian Aerospace Show, Singaporessa
  • Oshkosh - vuosittainen Experimental-lentokoneiden ja historiallisten sotilaskoneiden näyttely Kansasissa.
  • RIAT eli Royal International Air Tattoo on Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimien suurin vuosittainen lentonäytös. Se järjestetään joka vuosi heinäkuussa.
  • Göteborg Aero Show, järjestetään joka vuosi.
  • Airshow China.

Suomalaisia ilmailutapahtumiaMuokkaa

  • S.I.L.I (Suomen Ilmapuolustusliiton I kansainvälinen ilmailunäyttely) järjestettiin Kaartinmaneesissa Helsingissä 27. elokuuta - 4. syyskuuta 1929.
  • S.I.L.I.-II (Suomen Ilmapuolustusliiton II kansainvälinen ilmailunäyttely) Messuhallissa Helsingissä 14.- 22. toukokuuta 1938. Se oli selkeästi myös myyntinäyttely, jossa muun muassa Heinkel, Saab ja Fokker pyrkivät myymään Suomelle sotilaskoneita.
  • Lentokenttien avajaiset
    • Artukainen (Turku) 8. syyskuuta 1935, mm. Varsinais-Suomen Ilmapuolustusyhdistyksen lentokone Klemm Kl 25 D VII OH-ILL kastettiin nimellä Turun Sampo
    • Malmi (Helsinki) 15. toukokuuta 1938
    • Vaasan lentokentän avajaiset 12. kesäkuuta 1938
  • Pilvien Huimapäät - Suomen Ilmailuliiton ilmailushow 1940-50 -lukujen taitteessa
  • Helsinki-Vantaan lentoaseman Airshow-nimiset lentonäytökset
    • Helsingin lentonäytös 7. syyskuuta 1969
    • Helsinki Airshow 1974, 2. kansainväliset ilmailumessut 31. elokuuta - 1. syyskuuta 1974, mm. Frecce Tricolori
    • Helsinki Airshow 1977 26.-28. elokuuta 1977, mm. Red Arrows
  • Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökset:
    • 1992 Turku Air Show 1. syyskuuta 1992 (arki-ilta), mm. U.S. Navy Blue Angels F-18, PIK-20, Tuulia, Klemm, Pitts Special ja Super Puma.
    • 1993 Etelä-Karjala Air Show, Lappeenranta 8.-9. toukokuuta 1993 (Lappeenrannan lentoasema 75 vuotta), mm. Junkers Ju-52 (Lufthansa), Saab 37 Viggen (2), Saab 105, MiG-21BIS, Valmet Redigo, Suhoj Su-26 (3), Jak-52, Mil Mi-26, Mi-8 ja Kamov Ka-52. Luvassa oli myös Su-27-pari ja Mirage 2000 -pari, jotka peruuntuivat.
    • 1994 Tikkakoski 21.-22. toukokuuta 1994 (SIL 75 -juhlanäytös, räntäsadetta, sää esti useimmat esitykset lauantaina) McDonnell Douglas F-18C ja Grumman F-14B (CVN-70 Carl Vinson/Carrier Air Wing 14 vain maanäyttelyssä). Luvassa oli myös Suhoj Su-27-pari sekä Antonov An-124, jotka peruuntuivat.
    • 1995 Lappeenranta International Air Show (LIAS) 13.-14. toukokuuta 1995 (räntäsade sunnuntaina, Gauntlet nokilleen) Spitfire MkIX, Mustang (2), Sikorsky S-61 SeaKing, A-10 Thunderbolt II (2), Tornado (2), Harrier GR7 (2), Alpha Jet (2), Jaguar, C-130E Hercules, C-160 Transall, Sikorsky S-76, Vampire , Grumman AirCat ja A-26 Invader. Luvassa oli myös Messerschmitt 109, P-3 Orion ja Hawker Hunter, jotka peruuntuivat.
    • 1996 Tampere International Air Show 1.-2. kesäkuuta 1996, mm. Patrouille Suisse Northrop F-5, suomalainen F-18 Hornet ensimmäistä kertaa, P-51 Mustang, Vampire, Jaguar, MiG-25 (maanäyttely), Tornado ja L-29 Delfin.
    • 1997 Oulu International Air Show 2.-8. kesäkuuta 1997, mm. MiG-29-osasto Strizhi (ensimmäinen soihtujen käyttö Suomessa?), Iljushin Il-76, F-4F ja F-4RF Phantom, Tornado (2), Atlantique, F-16D ja J (7), C-130 Hercules, Sea King, CN.235, Antonov An-2, P-3C Orion, Mil Mi-2, Mustang, AMX (2), Harrier GR.7 (2), F-15E Strike Eagle (3), BAe Nimrod KC-135 Stratotanker, Mil Mi-2 ja CP-140 Aurora, Luvassa oli myös Messerschmitt 109 ja Turkish Stars F-5, jotka peruuntuivat.
    • 1998 Arctic Air Show, Rovaniemi, 1.-2. elokuuta 1998, mm. JA37 Viggen, SU-26, Speed Canard, Mustang, Invader, Pembroke, Vampire, Tornado, Team 60 Group
    • 1999 Lappeenranta International Air Show 4.-6. kesäkuuta 1999, mm. Red Arrows BAe Hawk, EH.101, RF-4C Phantom, Tornado, F-16B, Atlantic, Saab 105Ö, Jaguar ja Vampire. Näyttelyssä helikopterihankintaan liittyen myös Cougar- ja S-92 -maketit.
    • 2001 Jyväskylä Air Show, 9.-10. kesäkuuta 2001, mm. Patrulla Aguila CASA C-101, F-18F Super Hornet (VFA-122), AH-64 Apache, F-16, Tornado, BAe Hawk 127, Piper Malibu Meridian ja Seneca V, Mirage F-1 (3), P-51 Mustang, Percival Pembroke, Harrier GR.7 (myös ilmassa), KC-135, Northrop F-5, UH-60 BlackHawk, Lisäksi BUK-, Crotale ja Mistral-it-ohjukset. Luvassa olivat myös MiG-29 ja B-52, jotka peruuntuivat. Nieuport-replika kaatui startissa. [1]
    • 2002 ei päälentonäytöstä
    • 2003 Lappeenranta International Air Show, eli Lappeenrannan kansainvälinen lentonäytös
    • 2004 Rissala 04 Air Show 3. heinäkuuta 2004, mm. LET L-39 Delfin.
    • 2005 Lappeenranta International Air Show 1.-3. heinäkuuta 2005, F-16 (useita, mm. hollantilainen Demo Team), DFZ Habich, P-51 Mustang, KC-135 Stratotanker, A-26 Invader, AT-6 Harvard (2), Hawker Hunter ja Dassault Mirage 2000 (2).
    • 2007 Rissala Airshow 11. elokuuta 2007 Rissalassa
    • 2008 Jämi
    • 2009 Helsinki Intl Airshow Malmi [2]
    • 2010 Tampere Intl Airshow 14.-15. elokuuta 2010
    • 2011 Turku Airshow 18.-19. kesäkuuta 2011
    • 2012 Jämi Fly In
    • 2013 Lappeenranta International Air Show
    • 2014 Tour de Sky, Oulu
    • 2015 Turku Air Show 6.-7.6.2015
    • 2016 Tour de Sky, Kuopio
    • 2017 Kaivopuiston lentonäytös. Suomen Ilmailumuseon järjestämä ilmailun suurtapahtuma Helsingissä 9.6.2017. [3]
  • Lentäjien juhannus Kauhavalla. Juhannusjuhlaa on Kauhavalla vietetty 1940-luvun lopulta alkaen.[4]
    • 1993 BAe Nimrod MR2, Panavia Tornado MR2P, BAe Buccaneer S.2B, SEPECAT Jaguar GR1 ja T1, Klemm 25 ja Focke-Wulf Stiegliz
    • 1995 Suhoj Su-30 ja Su-35, Tupolev Tu-134, Tornado, Jaguar, Alpha Jet ja Mirage F.1.
    • 1998 Sveitsiläinen F-18 Hornet ja F-15 Eagle
    • 2000 Ensimmäinen naisohjaajan Hawk-soolo, Saab Safir -kokoontuminen, viimeinen Draken-esityslento, F-15 Eagle, F-4 Phantom (2), Tornado (2), C-160 Transall, Atlantique.
    • 2001 F-16 ja Harrier.
    • 2002 Saab 105Ö, Jaguar (2), F-16 Demo Team, F-15 Eagle, C-130 Hercules, Fokker F.60, kotimaisina uutuuksina MD-500E ja Oerlikon Ranger UAV
    • 2003 MiG-29 ja MiG-29UB, Tornado, C-160 Transall. Luvassa oli myös F-15, joka peruuntui
    • 2004 Team 60 Saab 105, Vampire ja F-4 Phantom
  • Suomen Ilmavoimat järjestävät avoimien ovien päiviä toukokuussa eri tukikohdissaan. Avoimien ovien päiviä on järjestetty 1990-luvulta alkaen.
  • Experimental Fly-In on vuosittainen Ilmailuliiton Experimental- ja ultrakevyttoimikunnan isännöimä Experimental-lentäjien kokoontuminen, joka on perinteisesti pidetty Jämijärvellä Jämi Fly In -tapahtuman yhteydessä, esim. 10.-11. heinäkuuta 2010 [5]
  • Jämi Fly In, vuosittain heinäkuun puolivälissä Jämijärven lentopaikalla pidettävä mittava lentonäytös.
  • Oldies but Goldies on Vintage -purjekoneille tarkoitettu kilpailu, joka on perinteisesti pidetty Jämijärven lentopaikalla. Vuonna 2003 tapahtuma oli kansainvälinen 31st VGC International: Oldies but Goldies -tapahtuma.
  • Suomen Vesi- ja suksikoneyhdistyksen talvinen Ski In ja kesäinen Splash In Hauhon Ilorannassa.
  • Purjelennon kilpailut
  • Moottori/Tarkkuuslennon kilpailut
  • Taitolennon SM-kilpailut

Suomessa järjestettyjä ilmailutapahtumia vuosittainMuokkaa

  • 1934 Tampere syyskuuta 1934 Deutscher Luftsportverein (Klemm Kl 25, vintturiauto Buick, Grunau 9, Grunau Baby II D-Cumulo-Nimbus, D 28 b Windspiel D-Darmstadt ja Rhönadler D-Klettermaxe)
  • 1937 Tampere toukokuuta 1937 (Komar, Jungmann, Jungmeister, Sääski)
  • 1946 Tampere, Härmälä syyskuuta 1946 Lentäjien Ammattiyhdistyksen ja Lentovarikon Upseerikerhon järjestämä (E.Varis/Komar, E.Varvio, P.Nyman ja P.Honkanen/ Grunau 9, I.Joensuu/Olympia)
  • 1947
    • Turku Artukainen, Turun LK, laskuvarjohyppääjä, turkulainen Unto Grönroos sai surmansa varjon jäädessä avautumatta
    • Vaasa, Hietalahden jää, Vaasan LK ja Suomen Ammattilentäjäyhdistys
  • 1948
    • Vaasa, Hietalahden jää, Vaasan LK, Lasse Heikinaron laskuvarjohyppy
    • Vaasa, 29. elokuuta 1948, lentokenttä, Vaasan LK, OH-BAI/Eino Marjamäki, G-27/Gösta West, Valter Ollonqvist autohinaus & Ilmari Niskanen kumiköysihinaus
  • 1949
    • Turku Artukainen, Turun LK, mm. Anneli Linkolan laskuvarjohyppy, helikopterin ensiesittely Suomessa [1]
    • Vaasa, Hietalahden jää, 27. maaliskuuta 1949, Vaasan LK
  • 1950
    • Vaasa, lentokenttä, 14. toukokuuta 1950, Vaasan LK & SIL
  • 1952
    • Turku Artukainen, Turun LK, mm. ilmavoimien Vampiret, viimeinen Artukaisista käsin suoritettu lentonäytös (Kts. vuosi 2010)
  • 1958 Tampere, Härmälä, kesäkuuta 1958, Juhannustempaus, Tampereen IY yhdessä Ilmavoimien henkilöstöjärjestöjen kanssa järjestämä (P.Piltz/PIK-3b)
  • 1960 Oulu 28. elokuuta 1960
  • 1961
    • Rissala 27. elokuuta 1961
    • Turku, Turun LK, Hämeen Lennoston Gnat rikkoi äänivallin
  • 1962
    • Oulu, 26. elokuuta 1962, Sotainvalidit, Lentoaseman kerho, Ilmavoimat, Oulun IK, mm. 4x SF, 4x VT, äänivallin rikkominen GN:llä, 4x FM, Caravelle-lennätyksiä
    • Vaasa, syyskuuta 1962, Vaasan LK ja Ilmavoimatm
  • 1963
    • Menkijärvi, lentokentän avajaiset, ministeri Veikko Savela vihki, OH-OAD, OH-VAI, OH-VIF, OH-ILL ja OH-KK?
    • Rovaniemi 3.-6. kesäkuuta 1963
  • 1964
    • Menkijärvi
  • 1965
    • Menkijärvi 13. kesäkuuta 1965, järjestäjinä Alajärven, Alavuden, Kauhavan ja Vaasan kerhot, mm. 5x FM (E.Penttilä johtamana), SF/Ilmari Juutilainen
    • Turku 23. toukokuuta 1965, Turun LK, mm. ilmavoimien MiG-21 taitolentoesitys, yleisöä n.7000
    • Jämi, SIL:n Jämin 30-vuotisjuhlanäytös
    • Oulu, 8. elokuuta 1965, Oulun IK ja Hämeen Lennoston - lentorykmentti 4:n Kilta
  • 1966
    • Tampere, Härmälä, toukokuuta 1966, 3-päiväinen ilmailutapahtuma, mukana Ilmavoimien varikon kerhotm ilmailunäyttely, moottorilennon SM-kilpailut ja lentonäytös
  • 1968
    • Menkijärvi, 9. kesäkuuta 1968, maakunnan ensimmäisen lentoleirintäkeskuksen avajaisten lentonäytös
    • Tampere, Härmälä, elokuuta 1968, Viihdeohjelmat Oy, Lento Show -tilaisuus
  • 1970
    • Jämi, kesäkuuta 1970, Jämin juhannusjuhlat (Viihdeohjelmat Oy)
    • Menkijärvi, Alavuden, Alajärven ja Seinäjoen kerhojen järjestämä, Ilmailupäivä ja Tinttiralli
    • Turku, 26. syyskuuta 1970, mm. Red Arrows Gnat Trainer koneilla, 8000 katsojaa
    • Tampere, Härmälä, syyskuuta 1970, mm. Red Arrows
  • 1971
    • Tampere, Härmälä, toukokuuta 1971, Nuorison ilmailupäivä
    • Jämi, kesäkuuta 1971, Jämin juhannusjuhlat (Viihdeohjelmat Oy)
    • Tampere, Härmälä, syyskuuta 1971, mm. DC-9 läpilasku ja ylilento, Seppo Saario/Pitts Special OH-XPA
  • 1972
    • Tampere, Härmälä, elokuuta 1972, mm. Seppo Saario/Pitts Special OH-XPA, Matias Wiitanen/ASW-15B OH-410
  • 1973
    • Jämi, heinäkuuta 1973, mm. 2x Fouga Magister, Seppo Saario/Pitts Special OH-XPA (SIL ja Pohjois-Satakunnan IK)
    • Tampere, Härmälä, 23. syyskuuta 1973, alkuperäinen päivä 9. syyskuuta peruuntui sään takia, mm. 2x Fouga Magister, Stieglitz
    • Turku, 19.-20. toukokuuta 1973, Turun LK, mm. Pitts Special (Seppo Saario, OH-XPA), Rajavartiolaitos, Finnair
  • 1974
    • Tampere, Härmälä, syyskuuta 1974, mm. 4x Fouga Magister
  • 1975
    • Turun lentonäytös, Turun LK, mm. Rothmans/4x Pitts Special
    • Tampere, Härmälä, toukokuuta 1975, mm. Rothmans/4x Pitts Special
    • Räyskälä, DK
  • 1976
    • Tampere, Härmälä, Tampereen IY, toukokuuta 1976, mm. Drakenin ensiesiintyminen yleisölle; lähtö ja lasku Hallin kentältä
  • 1977
    • Rissalan lentonäytös 22. toukokuuta 1977, mm. Red Arrows
    • Oulun lentonäytös
    • Tampere, Härmälä, Tampereen IY, toukokuuta 1977, TIY:n 50-vuotisjuhlanäytös
    • Oripää, 30. - 31. heinäkuuta 1977, mm. Pitts Special OH-XPA (Seppo Saario), Safir (Ari Saarinen), Klemm OH-ILI
  • 1978
    • Rissalan lentonäytös 2. elokuuta 1978, mm. MiG-23 ensiesiintyminen
    • Tampere, Härmälä, toukokuuta 1978
  • 1979
    • Oulun lentonäytös, mm. Patrouille de France (Fouga Magister)
    • Vesivehmaan Lentonäytös, 6. toukokuuta 1979, mm. DC-3, Pitts Specialit (Saario & Turunen), MiG-21
    • Turun lentonäytös, 26. - 27. toukokuuta 1979, uuden lentoaseman vihkiäiset, DOSAAF Jak-52 koneilla
    • Tampere, Härmälä, elokuuta 1979, mm. Patrouille de France
    • Porin lentoasemalla elokuussa 1979 SIL:n päälentonäytös. Mukana mm. Patrouille de France, OH-ILI, OH-YHE hinauksessa 2 x PIK-20, 9 x SF, DK, Leko70. Järj. SIL, Porin Ilmailukerho, Satakunnan Lennoston Ilmailu-Upseeri- ja Aliupseerikerhot.
    • Tampere, Härmälä, syyskuuta 1979, Suomen Kuumailmapallokerho ja FHRA - Maa-Ilma-Show
  • 1980
    • Tampere-Pirkkala, 1. kesäkuuta 1980, kentän avajaisnäytös, mm. John Taylor/Pitts Special, OH-CSC teline katkesi.
  • 1981
    • Tampere-Pirkkala, kesäkuuta 1981, mm. Red Birds - peruttiin huonon sään takia
    • Tampere, Härmälä, elokuuta 1981, Zeppeliini-show; Europa 1 -ilmalaiva
    • Turku, Ilmailupäivät, Turun LK, mm. Turun LK:n kalusto ja kiihdytyskilpailu
    • Oripää, Ilmailupäivät, Turun LK
  • 1982
    • Tampere, Härmälä, toukokuuta 1982, mm. Red Birds
    • Tampere, Härmälä, heinäkuuta, FHRA Maa-Ilma-show
  • 1983
    • Rinssieverstin Juhannusjenkka, 24.-25. kesäkuuta 1983, Red Birds, Raimo Aulion Akrobatiaa
    • Helsingin lentonäytös, mm. Patrouille de France (Alpha Jet)
    • Turku Air Show, Turun LK, 17. elokuuta 1983, mm. Patrouille de France (Alpha Jet), 6500 katsojaa
    • Oulun lentonäytös 19. elokuuta 1983, mm. Patrouille de France (Alpha Jet)
  • 1984
    • Tampere-Pirkkala, 21. elokuuta 1984, Red Arrows (10x Hawk, Hercules ja 45 miestä)
    • Joensuu, mm. Red Arrows
    • Helsinki-Vantaa, mm. Red Arrows
  • 1985
  • 1986
    • Rissalan lentonäytös 2. heinäkuuta 1986, mm. MiG-29 ensiesiintyminen
  • 1988
    • Helsinki-Malmi, 8. toukokuuta 1988, mm. MiG-21, Draken
    • Rissalan lentönäytös 15. toukokuuta 1988
  • 1989
    • Rissalan lentonäytös 2. elokuuta 1989
  • 1992
    • Kruunupyyn lentonäytös 17. toukokuuta 1992, Kokkolan IK, N.Timofeef, N.Serkeeva ja A.Nikituk, OH-PIN Hullu lentäjä/Raimo Hirvinen, HW, VN
    • Turku Air Show 1. syyskuuta 1992 (arki-ilta), mm. U.S. Navy Blue Angels F-18, PIK-20, Tuulia, Klemm, Pitts Special ja Super Puma.
  • 1993
    • Lappeenrannan Äitienpäivän lentonäytös 14. - 15. toukokuuta 1993
    • Hangon lentonäytös 5. kesäkuuta 1993, mm. Fouga OH-FMM, SU-26M/Natalia Sergejeva
  • 1994
    • Helsinki-Malmi, Eläintarhan ajot/Airshow, 8. toukokuuta 1994, mm. Gloster Gauntlet ja Jorma Pulkkinen
  • 1995
    • Helsinki-Malmi, Malmi Race, 7. toukokuuta 1995, 10-300S Ultimate (Pekka Saario), Su-26M (Natalia Sergejeva), DC-3
  • 1996
    • Helsinki-Malmi, International Helsinki Air Show, 11. - 12. toukokuuta 1996, mm. Russian Airshow, virolaisia laskuvarjohyppääjiä, Jorma Pulkkinen
  • 1997
    • Rissala, mm. F-15 Eagle, Viggen ja F-16
  • 1998
    • Malmin lentoasema 60 vuotta 8.-10. toukokuuta 1998, mm. Mustang, Spirit of St.Louis -replika, Vampire ja ilmassa F-18 Hornet
    • Rovaniemi, Arctic Air Show 1.-2. elokuuta 1998 (sateinen sää haittasi näytöstä), mm. Team 60 Saab Sk60, Percival Pembroke, Saab 37 Viggen, F-16, Mustang (2), Tornado ja KC-135 Stratotanker. Luvassa olivat myös KC-10 Extender ja AH-64 Apache, jotka peruuntuivat. Jopa B-52 Stratofortress oli harkinnassa.
    • 1998 Tampere Intl Finland Airshow 98, 6.-7. kesäkuuta 1998
  • 2000
    • Rissala Airshow (60-vuotisnäytös) 2. syyskuuta 2000, mm. Suhoj Su-30 (2) ja Su-27 (2), Iljushin Il-76.
    • Turku Intl Airshow 19. - 21. toukokuuta 2000, mm. Patrouille de France Alpha Jet, Saab 35FS Draken "Special Edition" DK-215, Tornado (6, saksalaisten saapuessa ilmatankkaus), EH101 Merlin, UH-1H Iroquois, RAF Hawk T1, C-21, F-16 (4), C-160 Transall
    • Wanhan Hyvän ajan lentosirkuskiertue (etukäteen ilmoitettu aikataulu): 1.7. Hanko, 2.7. Vesivehmaa, 3.7. Utti, 4.7. Immola, 5.7. Rantasalmi, 6.7. Kitee, 7.7. Lieksa-Nurmes, 8.7. Partala, 9.7. Pyhäsalmi, 10.7. Viitasaari, 11.7. Kalajoki, 12.7. Seinäjoki, 13.7. Jämijärvi, 14.7. Kiikala, 15. ja 16.7. Malmi.
  • 2002
    • Malmin avoimet ovet 25. elokuuta 2002, mm. ATR 72, Avro RJ85, Saab 340, DC-3 (laskuvarjohyppylento Helsinki-Vantaalta Malmille) ja Sikorsky S-76.
    • Maanpuolustusmessut Jyväskylän Paviljongissa 6.-8. syyskuuta 2002, NH90 esillä ensimmäistä kertaa Suomessa (prototyyppi, jolla ei enää lennetty)
    • LENTOON! -näyttely tiedekeskus Heurekassa Vantaalla 14.9.2002 - 6.1.2004 (Finnair 80 ja moottorilento 100 vuotta)

Runsaasti interaktiivisia demoja, mm. Drakenin ohjaamoon rakennettu simulaattori ja Cessna 150 -simu. UTU-purjekone tiedekeskuksen ulkoseinässä pääradan varrella.

  • 2003
    • Malmin avoimet ovet 18. toukokuuta 2003 (Malmi 65 vuotta), mm. DC-3 (4), Stemme S10, Hiller UH-12B, MD-82 ohilento (OH-LMX), ATR72, Dassault Falcon.
    • International Jämi Vintage Glider Meet 22.-31. heinäkuuta 2003, mm. DFS Meise Olympia, DFS Weihe, Grunau Baby, Kranich II ja III, Moswey, Foka, IKV-3 Kotka, Slingsby T-21 (2) ja T-31 sekä Spatz
  • 2004
    • Ilmalaiva Yokoso Japanin saapuminen 18. heinäkuuta (jopa 20 000 kävijää)
    • Malmin avoimet ovet 24. heinäkuuta 2004 (10 000 kävijää), mm. Zeppelin NT JA101Z.
  • 2005
    • Junkers Ju-52/3m Helsinki ja Turku 14.-15. toukokuuta 2005 (Helsinki-Malmin lentoaseman 67-vuotispäivä).
  • 2010
    • Turku, Artikainen, 9. syyskuuta 2010, mm. juontaja Markku Heikkilä, Turun Laskuvarjourheilijoiden ryhmähyppy, HN-ylilento (ilmavoimat), Super Puma -pelastusnäytös (RVL, OH-HVI), Pitts Special -taitolentoesitys (Raimo Turunen, OH-XPA), 2x RF-5 (OH-383, OH-392)[2]

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa