Avaa päävalikko

Luettelo ammattilaisnyrkkeilyn hallitsevista maailmanmestareista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo nyrkkeilyn neljän suurimman ja arvostetuimman ammattilaisliiton tunnustamista tämänhetkisistä maailmanmestareista.

TaustaaMuokkaa

WBA, WBC, IBF ja WBO ovat neljä suurinta maailmanlaajuista ja yleisesti tunnustettua ammattilaisnyrkkeilyjärjestöä.

Vuonna 1921 perustettu WBA-liitto laskee nyrkkeilijän "kiistattomaksi mestariksi" (engl. undisputed), mikäli tällä on hallussaan kahden suuren liiton tunnustama maailmanmestaruus.

WBC-liitolla on normaalien mestaruusotteluiden lisäksi käytäntö, jolla ottelija voidaan julistaa "emeritusmestariksi". Ko. titteli on elinikäinen ja sen voi saada liiton johtokunnan kahden kolmasosan enemmistöpäätöksellä. WBC:n emeritusmestareita ovat Lennox Lewis, Vitali Klytško, Tony Bellew, Roy Jones Jr, Bernard Hopkins (kunniatohtori mestari), Mikkel Kessler, Sergio Gabriel Martínez, Floyd Mayweather Jr (supreme-mestari), Kostya Tszyu, Manny Pacquiao, Danny García, Érik Morales, Mikey García, Toshiaki Nishioka, Vic Darchinyan ja Édgar Sosa.

WBO-liitto on varsinaisten mestaruuksien lisäksi myöntänyt "supermestari"-tittelin seuraaville ottelijoille: Volodymyr Klytško, Anthony Joshua, Marco Huck, Sergei Kovaljov, Bernard Hopkins, Joe Calzaghe, Kelly Pavlik, Saúl Álvarez, Óscar De La Hoya, Timothy Bradley Jr, Manny Pacquiao, Terence Crawford, Juan Manuel Márquez, Juan Díaz, Marco Antonio Barrera, Fernando Montiel, Jorge Arce, Omar Andrés Narváez, Donnie Nietes ja Iván Calderón. Joulukuun 8. päivänä 2012 Juan Manuel Márquez on nimetty "Vuosikymmenen ottelijaksi", joka on WBO:n erityinen vyö, kun pelaajan Manny Pacquiao KO kuuden kierrosta. Tammikuussa 2018 Miguel Cotto sai WBO: n Diamond-hihnan.selvennä

The Ring ei ole nyrkkeilyjärjestö, vaan arvostettu nyrkkeilylehti, joka on pitänyt vuodesta 1933 lähtien omaa listaansa maailmanmestareista. Vuonna 2002 The Ring loi oman puolueettoman maailmanmestaruusjärjestelmänsä. Lehti laskee mestariksi ottelijan, joka voittaa hallitsevan mestarin tai joka voittaa ykkös- ja kakkoshaastajan. Toisin kuin nyrkkeilyliitot, The Ring ei ota ottelijoilta mestaruuksia pois elleivät nämä häviä mestaruusottelua, lopeta uraansa tai vaihda painoluokkaa.

Hallitsevat maailmanmestaritMuokkaa

(päivitetty 20. toukokuuta 2019)

Painoluokka WBA WBC IBF WBO The Ring
Raskassarja, yli 90,7 kg   Anthony Joshua (WBA:n supermestari)
  Manuel Charr
  Trevor Bryan (tilapäinen)
  Deontay Wilder   Anthony Joshua   Anthony Joshua (WBO:n supermestari) Avoin
Alempi raskassarja 90,7 kg   Denis Lebedev (WBA:n supermestari)
  Beibut Shumenov
  Oleksandr Usyk   Oleksandr Usyk   Oleksandr Usyk
  Krzysztof Głowacki (tilapäinen)
  Oleksandr Usyk
Raskas keskisarja 79,4 kg   Dmitry Bivol
  Marcus Browne (tilapäinen)
  Oleksandr Gvozdyk   Artur Beterbiev   Sergey Kovalev Avoin
Ylempi keskisarja 76,2 kg   Callum Smith (WBA:n supermestari)
  Saúl Álvarez
  John Ryder (tilapäinen)
  Anthony Dirrell   Caleb Plant   Billy Joe Saunders   Callum Smith
Keskisarja 72,6 kg   Saúl Álvarez (WBA:n supermestari)
  Rob Brant
  Saúl Álvarez
  Jermall Charlo (tilapäinen)
  Saúl Álvarez   Demetrius Andrade   Saúl Álvarez
Ylempi välisarja 69,9 kg   Julian Williams (WBA:n supermestari)
  Brian Carlos Castaño
  Tony Harrison   Julian Williams   Jaime Munguia Avoin
Välisarja 66,7 kg   Keith Thurman (WBA:n supermestari)
  Manny Pacquiao
  Shawn Porter   Errol Spence Jr   Terence Crawford (WBO:n supermestari) Avoin
Ylempi kevytsarja 63,5 kg   Regis Prograis   José Carlos Ramírez   Josh Taylor   Maurice Hooker Avoin
Kevytsarja 61,2 kg   Vasiliy Lomatšenko (WBA:n supermestari)
Avoin
Avoin   Richard Commey   Vasiliy Lomatšenko   Vasiliy Lomatšenko
Ylempi höyhensarja 59,0 kg   Gervonta Davis (WBA:n supermestari)
  Andrew Cancio
  Miguel Berchelt   Tevin Farmer   Masayuki Ito Avoin
Höyhensarja 57,2 kg   Leo Santa Cruz (WBA:n supermestari)
  Can Xu
  Gary Russell Jr   Josh Warrington   Óscar Valdez Avoin
Ylempi kääpiösarja 55,3 kg   Daniel Román
  Brandon Figueroa (tilapäinen)
  Rey Vargas
  Tomoki Kameda (tilapäinen)
  Daniel Román   Emanuel Navarrete Avoin
Kääpiösarja 53,5 kg   Nonito Donaire (WBA:n supermestari)
  Naoya Inoue (kiistaton mestari)
  Nordine Oubaali
  Takuma Inoue (tilapäinen)
  Naoya Inoue   Zolani Tete
  John Riel Casimero (tilapäinen)
  Naoya Inoue
Ylempi kärpässarja 52,2 kg   Khalid Yafai   Juan Francisco Estrada   Jerwin Ancajas Avoin   Juan Francisco Estrada
Kärpässarja 50,8 kg   Artem Dalakian   Charlie Edwards   Moruti Mthalane   Kosei Tanaka Avoin
Alempi kärpässarja 49,0 kg   Hiroto Kyoguchi (WBA:n supermestari)
  Carlos Cañizales
  Ken Shiro   Félix Alvarado   Ángel Acosta   Hiroto Kyoguchi
Korsisarja 47,6 kg   Thammanoon Niyomtrong   Chayaphon Moonsri   DeeJay Kriel   Vic Saludar Avoin