Luettelo ammattilaisnyrkkeilyn hallitsevista maailmanmestareista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo nyrkkeilyn neljän suurimman ja arvostetuimman ammattilaisliiton tunnustamista tämänhetkisistä maailmanmestareista.

TaustaaMuokkaa

WBA, WBC, IBF ja WBO ovat neljä suurinta maailmanlaajuista ja yleisesti tunnustettua ammattilaisnyrkkeilyjärjestöä.

Vuonna 1921 perustettu WBA-liitto laskee nyrkkeilijän "kiistattomaksi mestariksi" (engl. undisputed), mikäli tällä on hallussaan kahden suuren liiton tunnustama maailmanmestaruus.

WBC-liitolla on normaalien mestaruusotteluiden lisäksi käytäntö, jolla ottelija voidaan julistaa "emeritusmestariksi". Ko. titteli on elinikäinen ja sen voi saada liiton johtokunnan kahden kolmasosan enemmistöpäätöksellä. WBC:n emeritusmestareita ovat Lennox Lewis, Vitali Klytško, Tony Bellew, Roy Jones Jr, Bernard Hopkins (kunniatohtori mestari), Mikkel Kessler, Sergio Gabriel Martínez, Floyd Mayweather Jr (supreme-mestari), Kostya Tszyu, Manny Pacquiao, Danny García, Érik Morales, Mikey García, Toshiaki Nishioka, Vic Darchinyan ja Édgar Sosa.

WBO-liitto on varsinaisten mestaruuksien lisäksi myöntänyt "supermestari"-tittelin seuraaville ottelijoille: Volodymyr Klytško, Anthony Joshua, Marco Huck, Oleksandr Usyk, Sergei Kovaljov, Bernard Hopkins, Joe Calzaghe, Kelly Pavlik, Jermain Taylor, Saúl Álvarez, Óscar De La Hoya, Timothy Bradley Jr, Manny Pacquiao, Terence Crawford, Juan Manuel Márquez, Vasiliy Lomatšenko, Juan Díaz, Marco Antonio Barrera, Fernando Montiel, Jorge Arce, Omar Andrés Narváez, Kosei Tanaka, Donnie Nietes ja Iván Calderón. Joulukuun 8. päivänä 2012 Juan Manuel Márquez on nimetty "Vuosikymmenen ottelijaksi", joka on WBO:n erityinen vyö, kun pelaajan Manny Pacquiao KO kuuden kierrosta. Tammikuussa 2018 Miguel Cotto sai WBO: n Diamond-hihnan.selvennä

The Ring ei ole nyrkkeilyjärjestö, vaan arvostettu nyrkkeilylehti, joka on pitänyt vuodesta 1933 lähtien omaa listaansa maailmanmestareista. Vuonna 2002 The Ring loi oman puolueettoman maailmanmestaruusjärjestelmänsä. Lehti laskee mestariksi ottelijan, joka voittaa hallitsevan mestarin tai joka voittaa ykkös- ja kakkoshaastajan. Toisin kuin nyrkkeilyliitot, The Ring ei ota ottelijoilta mestaruuksia pois elleivät nämä häviä mestaruusottelua, lopeta uraansa tai vaihda painoluokkaa.

Hallitsevat maailmanmestaritMuokkaa

(päivitetty 27. marraskuuta 2020)

Painoluokka WBA WBC IBF WBO The Ring
Raskassarja, yli 90,7 kg   Anthony Joshua (WBA:n supermestari)
  Manuel Charr
  Trevor Bryan (tilapäinen)
  Tyson Fury
  Alexander Povetkin (tilapäinen)
  Anthony Joshua   Anthony Joshua   Tyson Fury
Alempi raskassarja 90,7 kg   Arsen Goulamirian (WBA:n supermestari)
  Beibut Shumenov
  Ryad Merhy (tilapäinen)
  Ilunga Junior Makabu   Mairis Briedis Avoin   Mairis Briedis
Raskas keskisarja 79,4 kg   Dmitry Bivol (WBA:n supermestari)
  Jean Pascal
  Robin Krasniqi (tilapäinen)
  Artur Beterbiev   Artur Beterbiev Avoin Avoin
Ylempi keskisarja 76,2 kg   Callum Smith (WBA:n supermestari)
  Saúl Álvarez
  David Morrell (tilapäinen)
Avoin   Caleb Plant   Billy Joe Saunders   Callum Smith
Keskisarja 72,6 kg   Saúl Álvarez (WBA:n supermestari)
  Ryota Murata
  Chris Eubank Jr (tilapäinen)
  Saúl Álvarez (äänioikeus mestari)
  Jermall Charlo
  Gennadiy Golovkin   Demetrius Andrade   Saúl Álvarez
Ylempi välisarja 69,9 kg   Jermell Charlo (WBA:n supermestari)
  Erislandy Lara
  Jermell Charlo   Jermell Charlo   Patrick Teixeira   Jermell Charlo
Välisarja 66,7 kg   Manny Pacquiao (WBA:n supermestari)
  Yordenis Ugas
  Jamal James (tilapäinen)
  Errol Spence Jr   Errol Spence Jr   Terence Crawford (WBO:n supermestari) Avoin
Ylempi kevytsarja 63,5 kg   Josh Taylor (WBA:n supermestari)
  Mario Barrios
  Alberto Puello (tilapäinen)
  José Carlos Ramírez   Josh Taylor   José Carlos Ramírez   Josh Taylor
Kevytsarja 61,2 kg   Teófimo López (WBA:n supermestari)
  Gervonta Davis
  Rolando Romero (tilapäinen)
  Teófimo López (äänioikeus mestari)
  Devin Haney
  Teófimo López   Teófimo López   Teófimo López
Ylempi höyhensarja 59,0 kg   Gervonta Davis (WBA:n supermestari)
  René Alvarado
  Chris Colbert (tilapäinen)
  Miguel Berchelt   Joseph Diaz   Jamel Herring Avoin
Höyhensarja 57,2 kg   Leo Santa Cruz (WBA:n supermestari)
  Can Xu
  Gary Allen Russell Jr   Josh Warrington   Emanuel Navarrete Avoin
Ylempi kääpiösarja 55,3 kg   Murodjon Akhmadaliev (WBA:n supermestari)
  Brandon Figueroa
  Luis Nery
  Rey Vargas (väliaikainen mestari)
  Murodjon Akhmadaliev
  Ryosuke Iwasa (tilapäinen)
  Angelo Leo Avoin
Kääpiösarja 53,5 kg   Naoya Inoue (WBA:n supermestari)
  Guillermo Rigondeaux
Avoin
  Nordine Oubaali (väliaikainen mestari)
  Naoya Inoue   John Riel Casimero   Naoya Inoue
Ylempi kärpässarja 52,2 kg   Román González (WBA:n supermestari)
  Joshua Franco
  Juan Francisco Estrada   Jerwin Ancajas   Kazuto Ioka   Juan Francisco Estrada
Kärpässarja 50,8 kg   Artem Dalakian
  Luis Concepción (tilapäinen)
  Julio César Martínez   Moruti Mthalane   Junto Nakatani Avoin
Alempi kärpässarja 49,0 kg   Hiroto Kyoguchi (WBA:n supermestari)
  Carlos Cañizales
  Daniel Matellon (tilapäinen)
  Kenshiro Teraji   Félix Alvarado   Elwin Soto   Hiroto Kyoguchi
Korsisarja 47,6 kg   Thammanoon Niyomtrong (WBA:n supermestari)
Avoin
  Panya Pradabsri   Pedro Taduran   Wilfredo Mendez Avoin