Luettelo ammattilaisnyrkkeilyn hallitsevista maailmanmestareista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo nyrkkeilyn neljän suurimman ja arvostetuimman ammattilaisliiton tunnustamista tämänhetkisistä maailmanmestareista.

TaustaaMuokkaa

WBA, WBC, IBF ja WBO ovat neljä suurinta maailmanlaajuista ja yleisesti tunnustettua ammattilaisnyrkkeilyjärjestöä.

Vuonna 1921 perustettu WBA-liitto laskee nyrkkeilijän "kiistattomaksi mestariksi" (engl. undisputed), mikäli tällä on hallussaan kahden suuren liiton tunnustama maailmanmestaruus.

WBC-liitolla on normaalien mestaruusotteluiden lisäksi käytäntö, jolla ottelija voidaan julistaa "emeritusmestariksi". Ko. titteli on elinikäinen ja sen voi saada liiton johtokunnan kahden kolmasosan enemmistöpäätöksellä. WBC:n emeritusmestareita ovat Lennox Lewis, Vitali Klytško, Tony Bellew, Roy Jones Jr, Bernard Hopkins (kunniatohtori mestari), Mikkel Kessler, Sergio Gabriel Martínez, Floyd Mayweather Jr (supreme-mestari), Kostya Tszyu, Manny Pacquiao, Danny García, Érik Morales, Mikey García, Toshiaki Nishioka, Vic Darchinyan ja Édgar Sosa.

WBO-liitto on varsinaisten mestaruuksien lisäksi myöntänyt "supermestari"-tittelin seuraaville ottelijoille: Volodymyr Klytško, Anthony Joshua, Marco Huck, Oleksandr Usyk, Sergei Kovaljov, Bernard Hopkins, Joe Calzaghe, Kelly Pavlik, Jermain Taylor, Saúl Álvarez, Óscar De La Hoya, Timothy Bradley Jr, Manny Pacquiao, Terence Crawford, Juan Manuel Márquez, Vasiliy Lomatšenko, Juan Díaz, Marco Antonio Barrera, Fernando Montiel, Jorge Arce, Omar Andrés Narváez, Kosei Tanaka, Donnie Nietes ja Iván Calderón. Joulukuun 8. päivänä 2012 Juan Manuel Márquez on nimetty "Vuosikymmenen ottelijaksi", joka on WBO:n erityinen vyö, kun pelaajan Manny Pacquiao KO kuuden kierrosta. Tammikuussa 2018 Miguel Cotto sai WBO: n Diamond-hihnan.selvennä

The Ring ei ole nyrkkeilyjärjestö, vaan arvostettu nyrkkeilylehti, joka on pitänyt vuodesta 1933 lähtien omaa listaansa maailmanmestareista. Vuonna 2002 The Ring loi oman puolueettoman maailmanmestaruusjärjestelmänsä. Lehti laskee mestariksi ottelijan, joka voittaa hallitsevan mestarin tai joka voittaa ykkös- ja kakkoshaastajan. Toisin kuin nyrkkeilyliitot, The Ring ei ota ottelijoilta mestaruuksia pois elleivät nämä häviä mestaruusottelua, lopeta uraansa tai vaihda painoluokkaa.

Hallitsevat maailmanmestaritMuokkaa

(päivitetty 21. heinäkuuta 2021)

Painoluokka WBA WBC IBF WBO The Ring
Raskassarja, yli 90,7 kg   Anthony Joshua (WBA:n supermestari)
  Trevor Bryan
  Manuel Charr (väliaikainen mestari)
  Daniel Dubois (tilapäinen)
  Tyson Fury
  Dillian Whyte (tilapäinen)
  Anthony Joshua   Anthony Joshua   Tyson Fury
Alempi raskassarja 90,7 kg   Arsen Goulamirian (WBA:n supermestari)
  Ryad Merhy
  Ilunga Junior Makabu   Mairis Briedis   Lawrence Okolie   Mairis Briedis
Raskas keskisarja 79,4 kg   Dmitry Bivol (WBA:n supermestari)
  Jean Pascal
  Robin Krasniqi (tilapäinen)
  Artur Beterbiev   Artur Beterbiev   Joe Smith Jr Avoin
Ylempi keskisarja 76,2 kg   Saúl Álvarez (WBA:n supermestari)
  David Morrell
  Saúl Álvarez   Caleb Plant   Saúl Álvarez (WBO:n supermestari)   Saúl Álvarez
Keskisarja 72,6 kg   Ryota Murata (WBA:n supermestari)
  Erislandy Lara
  Chris Eubank Jr (tilapäinen)
  Jermall Charlo   Gennadiy Golovkin   Demetrius Andrade Avoin
Ylempi välisarja 69,9 kg   Jermell Charlo (WBA:n supermestari)
  Erislandy Lara
  Jermell Charlo   Jermell Charlo   Brian Carlos Castaño   Jermell Charlo
Välisarja 66,7 kg   Yordenis Ugas (WBA:n supermestari)
  Jamal James
  Manny Pacquiao (väliaikainen mestari)
  Errol Spence Jr   Errol Spence Jr   Terence Crawford (WBO:n supermestari) Avoin
Ylempi kevytsarja 63,5 kg   Josh Taylor (WBA:n supermestari)
  Gervonta Davis
  Alberto Puello (tilapäinen)
  Josh Taylor   Josh Taylor   Josh Taylor   Josh Taylor
Kevytsarja 61,2 kg   Teófimo López (WBA:n supermestari)
  Gervonta Davis
  Rolando Romero (tilapäinen)
  Teófimo López (äänioikeus mestari)
  Devin Haney
  Teófimo López   Teófimo López (WBO:n supermestari)   Teófimo López
Ylempi höyhensarja 59,0 kg   Gervonta Davis (WBA:n supermestari)
  Roger Gutiérrez
  Chris Colbert (tilapäinen)
  Óscar Valdez Avoin   Jamel Herring
  Shakur Stevenson (tilapäinen)
Avoin
Höyhensarja 57,2 kg   Leo Santa Cruz (WBA:n supermestari)
  Can Xu
  Gary Allen Russell Jr Avoin   Emanuel Navarrete Avoin
Ylempi kääpiösarja 55,3 kg   Murodjon Akhmadaliev (WBA:n supermestari)
  Brandon Figueroa
  Raeese Aleem (tilapäinen)
  Brandon Figueroa   Murodjon Akhmadaliev   Stephen Fulton Avoin
Kääpiösarja 53,5 kg   Naoya Inoue (WBA:n supermestari)
  Guillermo Rigondeaux
  Nonito Donaire
  Reymart Gaballo (tilapäinen)
  Naoya Inoue   John Riel Casimero   Naoya Inoue
Ylempi kärpässarja 52,2 kg   Juan Francisco Estrada (WBA:n supermestari)
  Joshua Franco
  Juan Francisco Estrada (äänioikeus mestari)
Avoin
  Jerwin Ancajas   Kazuto Ioka   Juan Francisco Estrada
Kärpässarja 50,8 kg   Artem Dalakian
  Luis Concepción (tilapäinen)
  Julio César Martínez
  McWilliams Arroyo (tilapäinen)
  Sunny Edwards   Junto Nakatani Avoin
Alempi kärpässarja 49,0 kg   Hiroto Kyoguchi (WBA:n supermestari)
  Esteban Bermúdez
  Daniel Matellon (tilapäinen)
  Kenshiro Teraji   Félix Alvarado   Elwin Soto   Hiroto Kyoguchi
Korsisarja 47,6 kg   Thammanoon Niyomtrong (WBA:n supermestari)
  Victorio Saludar
  Erick Rosa Pacheco (tilapäinen)
  Panya Pradabsri   Rene Mark Cuarto   Wilfredo Mendez Avoin