Luettelo Suomen ilmatorjunnan jatkosodassa pudottamien viholliskoneiden lukumääristä vuosittain

Suomalaiset ilmatorjuntajoukot väittivät ampuneensa alas jatkosodassa Neuvostoliiton ilma-aseen lentokoneita seuraavasti vuosittain jaoteltuna.

Suomalaisen ilmapuolustuksen kokonaispudotusmäärä jatkosodassaMuokkaa

Ilmatorjuntajoukot väittivät pudottaneensa koko sodan aikana yhteensä 1031 vihollisen lentokonetta, joista oli

Lisäksi Merivoimien väittivät pudottaneensa ilmatorjunta-aseillaan yhteensä 75 lentokonetta, joista oli

  • Hävittäjälentokoneita 63 kappaletta ja
  • Pommituslentokoneita 12 kappaletta.

Lentojoukkoihin kuuluneiden ilmatorjuntayksiköiden mahdollisista tuloksista ei ole käytettävissä omaa tilastoa ja oletettavasti ne on laskettu ilmatorjuntajoukkojen pudotusmääriin.

Varsinaisten lentojoukkojen (lentolaivueet) väittivät vastaavasti pudottaneen tai tuhonneen maahan 1612 lentokonetta.

Päämajassa laaditun tilaston mukaan Neuvostoliiton ilma-ase menetti siis Suomen kanssa käydyssä sodassa (syöksyneet mukaan lukien) yhteensä 2674 lentokonetta, jonka laskettiin edustavan noin 4 %:a NL:n ilma-aseesta. Neuvostoliiton virallisten lentokonetappiotilastojen mukaan maa menetti 1941-45 sodassa taistelutappioina 46 100 ja muilla lennoilla 60 300 lentokonetta. Näin ollen 4%:n osuus merkitsisi Suomea vastaan menetetyn sotalennoilla tai lentokentille tuhottuina n. 1 850 lentokonetta. Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu sekä lentäjien että ilmatorjunnan pudotusväitteissä epätarkkuutta ja päällekkäisyyttä.

Ilmatorjuntajoukot kuluttivat vv. 1941-44 kenttäarmeijan ja merivoimien alueella sekä kotiseudulla ampumatarvikkeita seuraavasti:

- 986 732 kpl 20 mm:n ilmatorjuntakranaattia (lisäksi 124 403 panssarikranaattia)

- 507 396 kpl 37-40 mm:n ilmatorjuntakranaattia (lisäksi 7 960 panssarikranaattia)

- 122 398 kpl 75-76 mm:n ilmatorjuntakranaattia

- 20 036 kpl 88 mm:n ilmatorjuntakranaattia

Lisäksi 7.62 mm:n ilmatorjuntakonekiväärin ammuksia kulutettiin 2 037 030 kpl. Eniten it- tai ps.kranaatteja käytettiin vuonna 1944 jolloin 20 mm ammuksia kulutettiin 601 809, 37-40 mm:n ammuksia 197 678, 75-76 mm kranaatteja 40 852 sekä 88 mm ilmatorjuntakranaatteja 17 978 kappaletta.

Ilmatorjunnan pudotukset vuonna 1941Muokkaa

Ilmatorjuntajoukkojen lasketaan pudottaneen vuonna 1941

  • 247 hävittäjäkonetta,
  • 114 pommituskonetta ja
  • 8 muuta konetta.

Lisäksi merivoimien osalle lasketaan

  • 7 pommituskonetta.

Eli yhteensä 376 lentokonetta.

Ilmatorjunnan pudotukset vuonna 1942Muokkaa

Ilmatorjuntajoukkojen lasketaan pudottaneen vuonna 1942

  • 64 hävittäjäkonetta,
  • 31 pommituskonetta ja
  • 8 muuta konetta.

Lisäksi merivoimien osalle lasketaan

  • 2 hävittäjäkonetta.

Eli yhteensä 105 lentokonetta.

Ilmatorjunnan pudotukset vuonna 1943Muokkaa

Ilmatorjuntajoukkojen lasketaan pudottaneen vuonna 1943

  • 9 hävittäjäkonetta,
  • 1 pommituskoneen ja
  • 6 muuta konetta.

Lisäksi merivoimien osalle lasketaan

  • 12 hävittäjäkonetta.

Eli yhteensä 28 lentokonetta.

Ilmatorjunnan pudotukset vuonna 1944Muokkaa

Ilmatorjuntajoukkojen lasketaan pudottaneen vuonna 1944

  • 439 hävittäjäkonetta,
  • 102 pommituslentokonetta ja
  • 2 muuta konetta.

Lisäksi merivoimien osalle lasketaan

  • 49 hävittäjäkonetta ja
  • 5 pommituskonetta.

Eli yhteensä 598 lentokonetta.


LähteetMuokkaa

  • Sotatieteen laitos (toim.) 1994: Jatkosodan historia / ISBN 951-0-15326-5
  • Pentti Palmu / Ilmatorjuntaupseeriyhdistys 1989: Yön Yli päivään / ISBN 952-90-0830-9
  • Suomen Sota 1941-45. Osa 9. (1960) Sotahistoriallisen tutkimuslaitoksen sotahistoriallisen toimiston julkaisu