Luettelo Ranskan merivoimien aluksista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Ranskan laivaston aluksista listaa Ranskan merivoimien syyskuussa 2013 palveluksessa olleet alukset.

Ranskan merivoimat muodostuvat 84 pinta-aluksesta ja kymmenestä sukellusveneestä. Näistä merkittävimpiä ovat lentotukialus, kolme maihinnousutukialusta, yksi maihinnousualus, neljä ilmatorjuntahävittäjää, kuusi sukellusveneidentorjuntafregattia ja yksitoista fregattia. Sukellusvenejoukkoihin kuuluu kuusi hyökkäyssukellusvenettä ja neljä strategista mannertenvälisin ohjuksin varustettua sukellusvenettä. Merivoimien taisteluosien tukena on neljä kevyttä tankkeria. Lueteltujen lisäksi on vielä seitsemän valtamerihinaajaa ja kaksitoista koululaivaa.

SukellusveneetMuokkaa

Forces sous-marines
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
Triomphant-luokka 14 335 tonnia
Triomphant S616 26.3.1994 21.3.1997
  Téméraire S617 21.1.1998 23.12.1999
  Vigilant S618 19.9.2003 26.11.2004
  Terrible S619 21.3.2008 20.9.2010
Rubis-luokka 2660 tonnia
  Rubis S601 7.7.1979 23.2.1983
  Saphir S602 1.9.1981 6.7.1984
  Casbianca S603 22.12.1984 13.5.1987
  Émeraude S604 12.4.1986 15.9.1988
  Améthyste S605 14.5.1988 3.3.1992
  Perle S606 22.3.1990 7.7.1993

Pinta-aluksetMuokkaa

Lentotukialukset
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
  Charles de Gaulle R91 7.5.1994 18.5.2001
Maihinnousualukset
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
Mistral-luokka 21 000 tonnia
  Mistral L9013 6.10.2004 joulukuu 2005
  Tonnerre L9014 26.7.2005 joulukuu 2006
  Dixmude L9015 17.9.2010 joulukuu 2011
Foudre-luokka 12000 tonnia
  Siroco L9012 14.12.1996 21.12.1998 tullaan poistamaan palveluksesta vuoden 2013 puolustusselvityksen mukaan
Champlain-luokka 1330 tonnia
  Dumont D'Urville L9032 27.11.1981 5.2.1983
  La Grandière L9034 11.12.1985 20.1.1987
EDA-R
CTM-kuljetuslautta
CTM-17 - 3.12.1982
CTM-18 - 22.12.1982
CTM-20 - 11.3.1983
CTM-21 - 20.10.1982
CTM-22 - 28.10.1982
CTM-23 - tammikuu 1983
CTM-25 - 26.10.1984
CTM-26 - 12.12.1985
CTM-27 - 14.8.1986
CTM-28 - 28.4.1988
  CTM-29 - 23.6.1988
CTM-30 - 23.2.1989
CTM-31 - 27.5.1992

HävittäjätMuokkaa

Ranskan merivoimat eivät käytä termiä hävittäjä, vaan sen sijaan alukset on luokiteltu fregateiksi. Alukset on kuitenkin luokiteltu Nato-terminologian ja runkonumeroin hävittäjiksi.

Hävittäjät
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
Horizon-luokka 7 050 tonnia
  Forbin D620 10.5.2005 14.10.2010
  Chevalier Paul D621 12.7.2006 10.6.2011
Cassard-luokka 4 500 tonnia
  Cassard D614 6.2.1985 29.7.1988
  Jean Bart D615 19.3.1988 21.9.1991
Aquitaine-luokka 6 000 tonnia
Aquitaine D650 29.4.2010
virallinen tilaisuus:
4.5.2010
23.11.2012 korvasi palvelukseen otettaessa De Grassen
Normandie D651 18.10.2012 2014 korvasi palvelukseen otettaessa Georges Leyguesin
  Provence D652 18.9.2013[1]
Languedoc D653 15.7.2014
Auvergne D654
Alsace D655
Bretagne D656
Auvergne D657
Georges Leygues -luokka 4 500 tonnia
  Montcalm D642 31.5.1980 28.5.1982
  Jean de Vienne D643 17.11.1981 25.5.1984
  Primauguet D644 17.3.1984 5.11.1986
  La Motte-Picquet D645 6.2.1985 18.2.1988
  Latouche-Tréville D646 19.3.1988 16.7.1990

FregatitMuokkaa

Fregatit
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
La Fayette -luokka 3 600 tonnia
  La Fayette F710 13.6.1992 22.3.1996
  Surcouf F711 3.7.1993 7.2.1997
  Courbet F712 12.3.1994 1.4.1997
  Aconit F713 8.6.1997 3.6.1999
  Guépratte F714 3.3.1999 27.10.2001
Floréal-luokka 2 950 tonnia
  Floréal F730 6.10.1990 27.5.1992
  Prairial F731 16.3.1991 20.5.1992
  Nivôse F732 11.8.1991 15.10.1992
  Ventôse F733 14.3.1992 5.5.1993
  Vendémiaire F734 23.8.1992 21.10.1993
  Germinal F735 14.3.1993 17.5.1994
Avisos
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
D'Estienne d'Orves -luokka 1 250 tonnia
  Lieutenant de vaisseau Le Hénaff F789 16.9.1978 13.2.1980
  Lieutenant de vaisseau Lavallée F790 29.5.1979 16.8.1980
Commandant L'Herminier F791 7.3.1981 19.1.1986
  Premier maître L'Her F792 28.6.1980 15.12.1981
  Commandant Blaison F793 7.3.1981 28.4.1982
  Enseigne de vaisseau Jacoubet F794 26.9.1981 23.10.1982
  Commandant Ducuing F795 26.9.1981 17.3.1983
  Commandant Birot F796 22.5.1982 14.3.1984
  Commandant Bouan F797 23.4.1983 11.5.1984

Miinantorjunta-aluksetMuokkaa

Miinantorjunta-alukset
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
Eridan-luokka 615 tonnia
  Éridan M641 7.3.1981 14.4.1984
  Cassiopée M642 26.9.1981 5.5.1984
Andromède M643 22.5.1982 19.10.1984
Pégase M644 23.4.1983 30.5.1985
  Orion M645 6.2.1985 14.1.1986
Croix du Sud M646 6.2.1985 14.11.1986
  L'Aigle M647 8.3.1986 1.7.1987
Lyre M648 15.11.1986 16.12.1987
  Sagittaire M650 14.1.1995 2.4.1996
  Céphée M652 21.4.1987 1997
Capricorne M653 26.2.1987 1997
Vulcain-luokka 490 tonnia
  Vulcain M611 17.1.1986 11.10.1986
  Achéron M613 19.11.1986 21.4.1987
Styx M614 3.3.1987 22.7.1987
  Pluton M622 15.4.1986 12.12.1986
Antarès-luokka 340 tonnia
  Antarès M770 4.6.1993 15.12.1993
  Altaïr M771 15.11.1993 9.7.1994
Aldébaran M772 11.2.1994 10.3.1995

PartioaluksetMuokkaa

Partioalukset
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
Ulkovartiolaiva 2800 tonnia
Albatros P681 12.12.1966 1967
Gowind-luokka 1450 tonnia
  L'Adroit P725 18.5.2011 2012 leasing
Lapérouse-luokka 980 tonnia
  Arago P675 6.9.1990 9.7.1991
Vartiovene 680 tonnia
Fulmar P740 1991 (Jonathan) 28.10.1997
L'Audacieuse-luokka 480 tonnia
  La Capricieuse P684 31.10.1984 13.3.1987
  La Glorieuse P686 25.1.1985 25.3.1987
La Gracieuse P687 26.3.1985 17.7.1987
  La Moqueuse P688 8.4.1986 16.5.1987
Flamant-luokka 390 tonnia
  Flamant P676 24.4.1995 18.12.1997
  Cormoran P677 15.5.1995 29.10.1997
  Pluvier P678 2.12.1996 18.12.1997
Athos-luokka 105 tonnia
Athos A712 20.11.1979 14.3.1980
  Aramis A713 9.9.1980 29.1.1981

Yllä olevien lisäksi merivartiostoilla on käytössään lukuisa joukko partioaluksia, jotka kuuluvat laivaston alaisuuteen.

Apualukset (Bâtiments de soutien)Muokkaa

HuoltoaluksetMuokkaa

Huoltoalukset
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
Durance-luokka 17900 tonnia
  Meuse A607
  Var A608
  Marne A630
  Somme A631

KoealuksetMuokkaa

Koealukset
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
Satelliittien ja ohjusten seuranta-alus 21040 tonnia
  Monge A601
Sähkömagnetismin tutkimusalus 3600 tonnia
  Dupuy de Lôme A759
Sukeltajien emälaiva 1600 tonnia
Alizè A645
Miinasodankäynnin tutkimusalus 1050 tonnia
  Thétis A785

TutkimusaluksetMuokkaa

Tutkimusalukset
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
Merentutkimusalus 3 292 tonnia
  Beautemps-Beaupré[2] A758 26.4.2002 13.12.2003
Lapérouse-luokan merentutkimusalukset 980 tonnia
Lapérouse[3] A791 14.11.1986 20.4.1988
  Borda[4] A792 14.11.1986 16.6.1988
Laplace[5] A793 14.11.1986 20.4.1988

AvomerihinaajatMuokkaa

Avomerihinaajat
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
Rari-luokan hinaajien emälaiva 1 450 tonnia
  Revi A635
Malabar-luokan hinaajat 1 440 tonnia
Malabar A664
  Tenace A669
UT507-luokan hinaajat 1 500 tonnia
  Abeille Flandre
  Abeille Languedoc
UT515-luokan hinaajat 4 000 tonnia
  Abeille Bourbon
  Abeille Liberté

KoululaivatMuokkaa

Koululaivat
Kuva Nimi Runkonumero Vesillelasku Palvelukseen Huom
Léopard-luokka 470 tonnia
Léopard A748
  Panthère A749
Jaguar A750
  Lynx A751
  Guépard A752
  Chacal A753
  Tigre A754
  Lion A755
Glycine-luokka 295 tonnia
  Glycine A770
Églantine A771
Paimpolaise-luokka 275 tonnia
  Étoile A649
  Belle-Poule A650

Lisäksi Ranskan merivoimilla on apualuksina hinaajia ja muita pienempiä aluksia.

LähteetMuokkaa