Luettelo Puolan presidenteistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Puolan presidenteistä sekä muista valtionpäämiehistä

Ensimmäinen tasavalta (1918–1939)Muokkaa

ValtionpäämiesMuokkaa

Järjestys Valtionpäämies
(Syntynyt-kuollut)
Virassa Puolue
1.   Józef Piłsudski
(1867–1935)
14. marraskuuta 1918 - 11. joulukuuta 1922 sitoutumaton

PresidentitMuokkaa

Järjestys[1] Presidentti
(Syntynyt-kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
1.   Gabriel Narutowicz
(1865–1922)
11. joulukuuta 1922 - 16. joulukuuta 1922 (murhattiin) sitoutumaton
2.   Stanisław Wojciechowski
(1869–1953)
22. joulukuuta 1922 - 14. joulukuuta 1926 (syrjäytettiin) Puolan kansanpuolue
3.   Ignacy Mościcki
(1867–1946)
4. kesäkuuta 1926 - 30. syyskuuta 1939 (pakeni maasta) sitoutumaton

Pakolaishallitus (1939–1990)Muokkaa

PresidentitMuokkaa

Järjestysref [1] Presidentti
(Syntynyt-kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
1.   Władysław Raczkiewicz
(1885–1947)
30. syyskuuta 1939 - 6. kesäkuuta 1947 sitoutumaton
2.   August Zaleski
(1883–1972)
9. kesäkuuta 1947 - 8. huhtikuuta 1972 sitoutumaton
3.   Stanisław Ostrowski
(1892–1982)
9. huhtikuuta 1972 - 24. maaliskuuta 1979 sitoutumaton
4.   Edward Raczyński
(1891–1993)
8. huhtikuuta 1979 - 8. huhtikuuta 1986 sitoutumaton
5.   Kazimierz Sabbat
(1913–1989)
8. huhtikuuta 1986 - 19. heinäkuuta 1989 sitoutumaton
6.   Ryszard Kaczorowski
(1919–2010)
19. huhtikuuta 1989 - 22. joulukuuta 1990 sitoutumaton

Kansantasavalta (1944-1989)Muokkaa

Yleisenpresidiumin neuvoston presidentitMuokkaa

Järjestys Presidentti
(Syntynyt-kuollut)
Virassa Puolue
1.   Bolesław Bierut
(1892–1956)
31. joulukuuta 1944 - 5. helmikuuta 1947 Yhdistynyt työväenpuolue

Kansantasavallan presidentitMuokkaa

Järjestys[1] Presidentti
(Syntynyt-kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
1   Bolesław Bierut
(1892–1956)
5. helmikuuta 1947 - 20. marraskuuta 1952 Yhdistynyt työväenpuolue

Valtioneuvoston puheenjohtajatMuokkaa

Järjestys Presidentti
(Syntynyt-kuollut)
Virassa Puolue
1   Aleksander Zawadzki
(1899–1964)
20. marraskuuta 1952 - 7. elokuuta 1964† Yhdistynyt työväenpuolue
2   Edward Ochab
(1906–1989)
12. elokuuta 1964 - 10. huhtikuuta 1968 Yhdistynyt työväenpuolue
3   Marian Spychalski
(1906–1980)
10. huhtikuuta 1968 - 23. joulukuuta 1970 Yhdistynyt työväenpuolue
4   Józef Cyrankiewicz
(1911–1989)
23. joulukuuta 1970 - 28. maaliskuuta 1972 Yhdistynyt työväenpuolue
5   Henryk Jabłoński
(1909–2003)
28. maaliskuuta 1972 - 6. marraskuuta 1985 Yhdistynyt työväenpuolue
6.   Wojciech Jaruzelski
(1923–2014)
6. marraskuuta 1985 - 19. heinäkuuta 1989 Yhdistynyt työväenpuolue

Kansantasavallan presidentitMuokkaa

Järjestys Presidentti
(Syntynyt-kuollut)
Virassa Puolue
1.   Wojciech Jaruzelski
(1923–2014)
19. heinäkuuta 1989 - 31. joulukuuta 1989 Yhdistynyt työväenpuolue

Yhdistyneen työväenpuolueen ensimmäiset pääsihteeritMuokkaa

Järjestys Pääsihteeri
(Syntynyt-kuollut)
Virassa
1 Bolesław Bierut
(1892–1956)
  22. joulukuuta 1948 - 12. maaliskuuta 1956
2 Edward Ochab
(1906–1989)
  20. maaliskuuta 1956 - 21. lokakuuta 1956
3 Władysław Gomułka
(1905–1982)
  21. lokakuuta 1956 - 20.joulukuuta 1970
4 Edward Gierek
(1913–2001)
  20. joulukuuta 1970 - 6. syyskuuta 1980
5 Stanisław Kania
(1927– )
  6. syyskuuta 1980 - 18. lokakuuta 1981
6 Wojciech Jaruzelski
(1923–2014)
  18. lokakuuta 1981 - 29. heinäkuuta 1989
7 Mieczysław Rakowski
(1926–2008)
  29. heinäkuuta 1989 - 29. tammikuuta 1990

Kolmas tasavalta (1989–nykyaika)Muokkaa

PresidentitMuokkaa

Järjestys[1] Presidentti
(Syntynyt-kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
1   Wojciech Jaruzelski
(1923–2014)
31. joulukuuta 1989 - 22. joulukuuta 1990 Yhdistynyt työväenpuolue
2   Lech Wałęsa
(1943– )
22. joulukuuta 1990 - 22. joulukuuta 1995 Solidaarisuus
3   Aleksander Kwaśniewski
(1954– )
23. joulukuuta 1995 - 23. joulukuuta 2005 Demokraattisen vasemmiston liitto
4   Lech Kaczyński
(1949–2010)
23. joulukuuta 2005 - 10. huhtikuuta 2010† Laki ja oikeus
5   Bronisław Komorowski
(1952– )
6. elokuuta 2010 - 5. elokuuta 2015 Kansalaisfoorumi
6   Andrzej Duda
(1972-)
6. elokuuta 2015 - virassa Laki ja oikeus

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p Polish Presidents (President of Poland) President of the Republic Poland. Viitattu 24.11.2014.