Avaa päävalikko

Luettelo Puolan piirikunnista

Wikimedia-luetteloartikkeli
Tämä artikkeli on osa
Puolan aluehallinto -sarjaa
Voivodikunnat
Piirikunnat
Kunnat
Luettelo kaupungeista
Luettelo piirikunnista
ISO 3166-2:PL
POL location map.svg

Tämä on luettelo Puolan piirikunnista voivodikunnittain järjestettynä. Puolan piirikunnat (puol. powiaty) jaetaan varsinaisiin piirikuntiin (powiaty ziemskie) ja piirittömiin kaupunkeihin (miasta na prawach powiatu, "kaupungit piirikunnan oikeuksilla"). Lainopillisessa mielessä kummatkin ovat piirikuntia. Puolassa on kaikkiaan 379 piirikuntaa, joista 65 on itsenäistä kaupunkikuntaa ja 314 varsinaista piirikuntaa.

Puolaksi piirikunnat nimetään lisäämällä sanan powiat (piirikunta) jälkeen maskuliinimuotoinen adjektiivi. Lähes kaikissa nimissä laatusana on muunnos piirikunnan keskuskaupungista (esimerkiksi Pyrzycen piirikunta, puol. powiat pyrzycki). Joitain piirikuntia on nimetty myös kahden kaupungin (esimerkiksi Strzelce-Drezdenkon piirikunta), suurkaupungin (esim. Varsovan läntinen piirikunta) tai maantieteellisen alueen mukaan (Tatran piirikunta Tatravuorilla). Piirittömän kaupungin ympärillä sijaitsee usein samannininen piirikunta, jonka valtuusto istuu itse kaupungissa, vaikkei se ole osa varsinaista piirikuntaa.

Piirikuntien nimet kirjoitetaan puolaksi pienin kirjaimin. Puolan kieliopista ja maan paikannimistöstä johtuen Puolassa on useita samannimisiä piirikuntia. Esimerkiksi Opolen piirikuntia on kolme kappaletta: Opolen kaupunki sekä kaksi piirikuntaa, joista toisen keskuskaupunki on Opole ja toisen Opole Lubelskie Lublinin läänissä. Brzegin ja Brzeskon piirikuntien nimet puolestaan taipuvat molemmat powiat brzeski. Tällaisia tapauksia on monia.

Luettelon karttojen numerointi ei vastaa piirikuntien numerointia.

Ala-KarpaatitMuokkaa

Ala-SleesiaMuokkaa

Kujavia-PommeriMuokkaa

Łódźin voivodikuntaMuokkaa

Lublinin voivodikuntaMuokkaa

Lubuszin voivodikuntaMuokkaa

Länsi-PommeriMuokkaa

MasoviaMuokkaa

Opolen voivodikuntaMuokkaa

 
Opolen voivodikunnan piirikunnat.

Kaupungit:

  1. Opole

Piirikunnat:

  1. Brzeg
  2. Głubczyce
  3. Kędzierzyn-Koźle
  4. Kluczbork
  5. Krapkowice
  6. Namysłów
  7. Nysa

  1. Olesno
  2. Opole
  3. Prudnik
  4. Strzelce


Podlasien voivodikuntaMuokkaa

 
Podlasien voivodikunnan piirikunnat (numerointi ei vastaa karttaa).

Kaupungit:

  1. Białystok
  2. Łomża
  3. Suwałki

Piirikunnat:

  1. Augustów
  2. Białystok
  3. Bielsk
  4. Grajewo
  5. Hajnówka
  6. Kolno
  7. Łomża

  1. Mońki
  2. Sejny
  3. Siemiatycze
  4. Sokółka
  5. Suwałki
  6. Wysokie Mazowieckie
  7. Zambrów


PommeriMuokkaa

SleesiaMuokkaa

SuurpuolaMuokkaa

Świętokrzyskin voivodikuntaMuokkaa

Vähä-PuolaMuokkaa

Warmia-MasuriaMuokkaa

Katso myösMuokkaa