Luettelo Puolan pääministereistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Puolan pääministereistä

Puolan kuningaskunta (1916–1918)Muokkaa

Järjestys Valtionpäämies
(Syntynyt–kuollut)
Virassa Puolue
1   Jan Kucharzewski
(1876–1952)
26. marraskuuta 1917 – 27. helmikuuta 1918 sitoutumaton
2 Antoni Ponikowski
(1878–1949)
27. helmikuuta 1918 – 4. huhtikuuta 1918 Kansallinen demokraattinen puolue
3   Jan Kanty Steczkowski
(1862–1929)
4. huhtikuuta 1918 – 23. lokakuuta 1918 Kansallinen oikeistopuolue
4   Józef Świeżyński
(1868–1948)
23. lokakuuta 1918 – 3. marraskuuta 1918 Kansallinen demokraattinen puolue
5   Władysław Wróblewski
(1875–1951)
3. marraskuuta 1918 – 14. marraskuuta 1918 sitoutumaton

Toinen tasavalta (1918–1939)Muokkaa

Järjestys[1] Valtionpäämies
(Syntynyt-kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
1.   Ignacy Daszyński
(1866–1936)
7. marraskuuta 1918 - 14. marraskuuta 1918 Sosialistipuolue
2.   Ignacy Daszyński
(1866–1936)
7. marraskuuta 1918 - 14. marraskuuta 1918 Sosialistipuolue
3   Jędrzej Moraczewski
(1870-1944)
18. marraskuuta 1918 - 18. tammikuuta 1919 Sosialistipuolue
4   Ignacy Paderewski
(1860–1941)
18. tammikuuta 1919 - 13. marraskuuta 1919 sitoutumaton
5   Leopold Skulski
(1878–1940)
13. joulukuuta 1919 - 20. kesäkuuta 1920 Kansanpuolue
6   Władysław Grabski
(1874–1938)
27. kesäkuuta 1920 - 24. heinäkuuta 1920 Kansallisrintaman liitto
7   Wincenty Witos
(1874–1945)
4. heinäkuuta 1920 - 19. syyskuuta 1921 Kansanpuolue
8 Antoni Ponikowski
(1878–1949)
19. syyskuuta 1921 - 28. kesäkuuta 1922 Kristillidemokraatti
9   Artur Śliwiński
(1877–1953)
28. kesäkuuta 1922 - 31. heinäkuuta 1922 Sosialistipuolue
10   Julian Nowak
(1865–1946)
31. heinäkuuta 1922 - 16. joulukuuta 1922 Kansallisoikeuden puolue
11   Władysław Sikorski
(1881–1943)
16. joulukuuta 1922 - 28. toukokuuta 1923 sitoutumaton
12   Wincenty Witos
(1874–1945)
28. toukokuuta 1923 - 19. joulukuuta 1923 Kansanpuolue
13   Władysław Grabski
(1874–1938)
19. joulukuuta 1923 - 20. marraskuuta 1925 Kristillinenliitto
14   Aleksander Skrzyński
(1882–1931)
20. marraskuuta 1925 - 10. toukokuuta 1926 Kansallisoikeuden puolue
15   Wincenty Witos
(1874–1945)
10. toukokuuta 1926 - 14. toukokuuta 1926 Kansanpuolue
16   Kazimierz Bartel
(1882–1941)
15. toukokuuta 1926 - 30. syyskuuta 1926 riippumaton
17   Józef Piłsudski
(1867–1935)
2. lokakuuta 1926 - 27. kesäkuuta 1928 sitoutumaton
18   Kazimierz Bartel
(1882–1941)
27. kesäkuuta 1928 - 14. huhtikuuta 1929 riippumaton
19   Kazimierz Świtalski
(1886–1962)
14. huhtikuuta 1929 - 29. joulukuuta 1929 riippumaton
20   Kazimierz Bartel
(1882–1941)
29. joulukuuta 1929 - 29. maaliskuuta 1930 riippumaton
21   Walery Sławek
(1879–1939)
29. maaliskuuta 1930 - 25. elokuuta 1930 riippumaton
22   Józef Piłsudski
(1867–1935)
25. elokuuta 1930 - 4. joulukuuta 1930 sitoutumaton
23   Walery Sławek
(1879–1939)
4. joulukuuta 1930 - 27. toukokuuta 1931 riippumaton
24   Aleksander Prystor
(1874–1941)
27. toukokuuta 1931 - 10. toukokuuta 1933 riippumaton
25   Janusz Jędrzejewicz
(1885–1951)
10. toukokuuta 1933 - 15. toukokuuta 1934 riippumaton
26   Leon Kozłowski
(1892–1944)
15. toukokuuta 1934 - 28. maaliskuuta 1935 riippumaton
27   Walery Sławek
(1879–1939)
28. maaliskuuta 1935 - 13. lokakuuta 1935 riippumaton
28   Marian Zyndram-Kościałkowski
(1892–1946)
13. lokakuuta 1935 - 15. toukokuuta 1936 riippumaton
29   Felicjan Sławoj Składkowski
(1885–1962)
15. toukokuuta 1936 - 30. syyskuuta 1939 sitoutumaton

Pakolaishallitus (1939–1990)Muokkaa

Järjestys[1] Valtionpäämies
(Syntynyt-kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
1   Władysław Sikorski
(1881–1943)
30. syyskuuta 1939 - 4. heinäkuuta 1943 sitoutumaton
2   Stanisław Mikołajczyk
(1901–1966)
14. heinäkuuta 1943 - 24. marraskuuta 1944 Kansanpuolue
3   Tomasz Arciszewski
(1877–1955)
29. marraskuuta 1944 - 6. heinäkuuta 1945 Sosialistipuolue
4   Tomasz Arciszewski 2. heinäkuuta 1947 Sosialistipuolue
5   Tadeusz Bór-Komorowski 2. heinäkuuta 1947 – 10. helmikuuta 1949 sitoutumaton
6 Tadeusz Tomaszewski 7. huhtikuuta 1949 – 10. elokuuta 1950 sitoutumaton
7 Roman Odzierzyński 25. syyskuuta 1950 – 8. joulukuuta 1953 sitoutumaton
8 Jerzy Hryniewski 18. tammikuuta 1954 – 13. toukokuuta 1954 Itsenäisyydenliitto
9   Stanisław Mackiewicz 8. kesäkuuta 1954 – 21. kesäkuuta 1955 riippumaton
10 Hugon Hanke 8. elokuuta 1955 – 10. syyskuuta 1955 Työväenpuolue
11   Antoni Pająk 10. syyskuuta 1955 – 14. kesäkuuta 1965 Sosialistipuolue
12 Aleksander Zawisza 25. kesäkuuta 1965 – 9. kesäkuuta 1970 sitoutumaton
13 Zygmunt Muchniewski 20. heinäkuuta 1970 – 13. heinäkuuta 1972 Kristillidemokraatti
14   Alfred Urbański 18. heinäkuuta 1972 – 15. heinäkuuta 1976 Sosialistipuolue
15   Kazimierz Sabbat 5. elokuuta 1976 – 8. huhtikuuta 1986 sitoutumaton
16   Edward Szczepanik 8. huhtikuuta 1986 – 22. joulukuuta 1990 Itsenäisyydenliitto

Kansantasavalta (1944–1989)Muokkaa

Järjestys[1] Valtionpäämies
(Syntynyt-kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
1   Edward Osóbka-Morawski
(1909–1997)
22. heinäkuuta 1944 - 6. helmikuuta 1947 Sosialistipuolue
2   Józef Cyrankiewicz
(1911–1989)
6. helmikuuta 1947 - 20. marraskuuta 1952 Sosialistipuolue/Yhdistynyt työväenpuolue
3   Bolesław Bierut
(1892–1956)
20 marraskuuta 1952 - 18. maaliskuuta 1954 Yhdistynyt työväenpuolue
4   Józef Cyrankiewicz
(1911–1989)
18. maaliskuuta 1954 - 23. joulukuuta 1970 Yhdistynyt työväenpuolue
5   Piotr Jaroszewicz
(1909–1992)
23. joulukuuta 1970 - 18. helmikuuta 1980 Yhdistynyt työväenpuolue
6   Edward Babiuch
(1927– )
18. helmikuuta 1980 - 24. elokuuta 1980 Yhdistynyt työväenpuolue
7   Józef Pińkowski
(1929–2000)
24. elokuuta 1980 - 11. helmikuuta 1981 Yhdistynyt työväenpuolue
8   Wojciech Jaruzelski
(1923–2014)
11. helmikuuta 1981 - 6. marraskuuta 1985 Yhdistynyt työväenpuolue
9   Zbigniew Messner
(1929–2014)
6. marraskuuta 1985 - 27. syyskuuta 1988 Yhdistynyt työväenpuolue
10   Mieczysław Rakowski
(1926–2008)
27. syyskuuta 1988 - 2. elokuuta 1989 Yhdistynyt työväenpuolue
11   Czesław Kiszczak
(1925–2015)
2. elokuuta 1989 - 24. elokuuta 1989
(erosi)
Yhdistynyt työväenpuolue
12   Tadeusz Mazowiecki
(1927–2013)
24. elokuuta 1989 - 31. joulukuuta 1989 Solidaarisuus

Kolmas tasavalta (vuodesta 1990)Muokkaa

Järjestys[1] Valtionpäämies
(Syntynyt-kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
1   Tadeusz Mazowiecki
(1927–2013)
24. elokuuta 1989 – 4. tammikuuta 1991 Demokraattinen unioni
2   Jan Krzysztof Bielecki
(1951–)
4. tammikuuta 1991 – 6. joulukuuta 1991 Liberaalidemokraattinen kongressi
3   Jan Olszewski
(1930– )
6. joulukuuta 1991 – 5. kesäkuuta 1992 Keskustapuolue
4   Waldemar Pawlak
(1959– )
5. kesäkuuta 1992 – 11. heinäkuuta 1992 Kansanpuolue
5   Hanna Suchocka
(1946– )
11. heinäkuuta 1992 – 26. lokakuuta 1993 Demokraattinen unioni
6   Waldemar Pawlak
(1959– )
26. lokakuuta 1993 – 7. maaliskuuta 1995 Kansanpuolue
7   Józef Oleksy
(1946– )
7. maaliskuuta 1995 – 7. helmikuuta 1996 Demokraattisen vasemmiston liitto
8   Włodzimierz Cimoszewicz
(1950– )
7. helmikuuta 1996 – 31. lokakuuta 1997 Demokraattisen vasemmiston liitto
9   Jerzy Buzek
(1940– )
31. lokakuuta 1997 – 19. lokakuuta 2001 Solidaarisuuden toiminnan puolue
10   Leszek Miller
(1946– )
19. lokakuuta 2001 – 2. toukokuuta 2004 Demokraattisen vasemmiston liitto
11   Marek Belka
(1952– )
2. toukokuuta 2004 – 31. lokakuuta 2005 Demokraattisen vasemmiston liitto
12   Kazimierz Marcinkiewicz
(1959– )
31. lokakuuta 2005 – 14. heinäkuuta 2006 Laki ja oikeus
13   Jarosław Kaczyński
(1949– )
14. heinäkuuta 2006 – 16. marraskuuta 2007 Laki ja oikeus
14   Donald Tusk
(1957– )
16. marraskuuta 2007 – 22. syyskuuta 2014 Kansalaisfoorumi
15   Ewa Kopacz
(1956– )
22. syyskuuta 2014 – 16. marraskuuta 2015 Kansalaisfoorumi
16   Beata Szydło
(1963– )
16. marraskuuta 2015 – 11. joulukuuta 2017 Laki ja Oikeus
17   Mateusz Morawiecki
(1968– )
11. joulukuuta 2017 - Laki ja Oikeus

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p Past Prime Ministers of Poland Secretariat of the Prime Minister of Poland. Viitattu 19.11.2014. (englanniksi)