Avaa päävalikko

Luettelo Pokémon-tyypeistä

Tämä taulukko näyttää kaikkien 18 Pokémon-tyypin heikkoudet, vahvuudet ja immuniteetit seitsemännen sukupolven tilanteen mukaan. Numero 2 tarkoittaa sitä, että puolustava osapuoli ottaa kaksinkertaisen vahingon, 1/2 tarkoittaa sitä, että vahinkoa tulee vain puolet, ja 0 tarkoittaa sitä, että vahinkoa ei tule.

Pokémon-tyyppi on kuvitteellisten Pokémon-lajien ominaisuus, joka määrittää niiden vahvuudet ja heikkoudet taistelussa toisia Pokémoneja vastaan.[1] Tämä järjestelmä muistuttaa kivi, paperi ja sakset-peliä, sillä jokainen on tyyppi on heikko tai vahva toista kohtaan.[2] Osa Pokémon-tyypeistä on myös täysin immuuneja joillekin tyypeille.

Osa heikkouksista on helppo päätellä maalaisjärjellä, kuten esimerkiksi se, että tulityyppi on heikko vesityyppiä vastaan tai se, että vesityyppi on heikko sähkötyyppiä vastaan. Jotkin tyypit taas eivät ole niin selviä, kuten hyönteistyypin vahvuus meediotyyppiä vastaan, joka perustuu entomofobiaan eli hyönteiskammoon. Osa Pokémoneista on kahta eri tyyppiä, kuten esimerkiksi Bulbasaur, joka on ruoho- ja myrkkytyyppiä. Näiden tyyppien heikkoudet ja vahvuudet yhteen laskemalla saadaan yhdistelmän heikkoudet ja vahvuudet. Esimerkiksi kivi- ja maatyyppinen Pokémon ottaa nelinkertaisen vahingon ruohotyypin liikkeistä, sillä sekä kivi- että maatyyppi ovat heikkoja ruohotyypin liikkeille, ottaen molemmat kaksinkertaista vahinkoa itseensä.[2]

Hyönteistyyppi - (Bug-type)Muokkaa

Hyönteistyypin Pokémonit ovat yleensä niveljalkaisen näköisiä Pokémoneja, usein hyönteisiä ja joskus hämähäkkejä. Hyönteistyypin Pokémonit kehittyvät yleensä alhaisilla tasoilla ja niiden on tarkoitus olla pelin aikaisessa vaiheessa, eikä niillä ole suuria määriä osumapisteitä (HP).[3] Ainoa legendaarinen tai myyttinen hyönteistyypin Pokémon on Genesect. [4]

Alla on lista hyönteistyypin vahvuuksista ja heikkouksista, sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä (Eivät tehoa = Vastustajan hyökkäykset heikompia, eli tässä osiossa puolustuksen vahvuuksia).

Puolustus

Hyökkäys

Jäätyyppi - (Ice-type)Muokkaa

Jäätyypin Pokémonit perustuvat joko arktisen alueen eläimiin tai myyttisiin olentoihin. Ne liittyvät yleensä kylmiin asioihin ja alueisiin. Jäätyyppejä on vain 33 erilaista, eli niitä on kaikkein vähiten kaikista tyyppisistä Pokémoneista. Niillä on yleensä korkea erikoispuolustus[5] ja matala puolustustaito. Monet jäätyypin iskut voivat jäädyttää vastustajan, mikä estää liikkumisen. Jäätyypin Pokémonit eivät voi jäätyä ellei vastustaja käytä Tri Attack -hyökkäystä[6], eivätkä ne ota vahinkoa raemyrskystä.[7] Esimerkkejä jäätyypin Pokémoneista ovat Dewgong, Glalie, ja Abomasnow.

Puolustus

Hyökkäys

Keijutyyppi - (Fairy-type)Muokkaa

Keijutyyppi on uusin tyyppi, joka ilmaantui Pokémon-maailmaan peleissä Pokemon X ja Y.[8] Sen vahvuuksia ovat erikoishyökkäys- ja puolustus. Keijutyyppi oli ensimmäinen uusi Pokémon-tyyppi 14 vuoteen,[9] ja se lisättiin tasapainottamaan lohikäärmetyypin ylivoimaa, sekä tekemään teräs- ja myrkkytyypeistä parempia. Myös muutama vanhempi Pokemon muutettiin kuudennesta sukupolvesta lähtien joko kokonaan tai toisena tyyppinä keijutyypiksi (kuten Jigglypuff, Clefairy ja Marill).[10][11] Tästä huolimatta se on yksi harvinaisimmista Pokémon-tyypeistä. Myös muutama normaalityypin liike muuttui keijutyypiksi, muun muassa Charm[12] ja Moonlight[13].

Puolustus

Hyökkäys

Kivityyppi - (Rock-type)Muokkaa

Kivityypin Pokémonit yhdistetään kiviin ja vuoriin. Niillä on keskimäärin erittäin korkea puolustus. Kivityypin hyökkäykset ovat yleensä kiven heittämistä tai hajottamista. Monet kivityypin Pokémonit ovat sekä kivi- että maatyyppisiä, mikä aiheuttaa niille nelinkertaisen heikkouden ruoho- ja vesityypin liikkeitä kohtaan. Kivityypit eivät ota vahinkoa hiekkamyrskystä, jossa niiden erikoispuolustus lisäksi kasvaa puolella.[14][7] Esimerkkejä kivityypin Pokémoneista ovat Geodude, Tyranitar ja Nosepass.

Puolustus

Hyökkäys

Kummitustyyppi - (Ghost-type)Muokkaa

Kummitus- eli haamutyypin Pokémonit yhdistetään yleensä yliluonnolliseen. Ensimmäisen sukupolven peleissä kummitustyypillä ei vielä ollut heikkouksia.[15] Kummitustyyppiset Pokemonit ovat keiju- ja jäätyyppien ohella kaikkein harvinaisimpia lukumäärältään. Niihin eivät tehoa liikkeet, jotka estäisivät niitä pakenemasta taistelusta.[7] Kummistustyypin Pokémoneja ovat esimerkiksi Gengar ja Dusclops.

Puolustus

Hyökkäys

[15]

Hyökkäys Curse käyttäytyy eri tavoin, kun kummitustyyppi käyttää sitä. Kuumitustyyppinen liikkeen käyttäjä menettää puolet maksimiosumapisteistään, ja vastustaja menettää tämän jälkeen neljänneksen maksimi-HP:staan joka vuorolla, vaikka liikettä käyttänyt kummitustyyppi olisi pyörtynyt. Muun kuin kummitustyyppin Pokémonin käyttäessä Curse -hyökkäystä nousevat sen hyökkäys- ja puolustuskyvyt nopeuden samalla laskien.[16]

Lentotyyppi - (Flying-type)Muokkaa

Lentotyypin Pokémonit ovat Pokémoneja, jotka lentävät, ja jotka keskimäärin kaikkein nopeimpia Pokémoneista. Ne ovat normaalisti linnun tai jonkin myyttisen olennon, kuten lohikäärmeen, näköisiä. Tornadus on ainoa pelkästään lentotyypiä oleva Pokémon. Kaikilla muilla on myös jokin muu tyyppi. [17]

Puolustus

Hyökkäys

Lohikäärmetyyppi - (Dragon-type)Muokkaa

Lohikäärmetyypin Pokémonit ovat kaikkein voimakkaimpia Pokémoneja, sillä niillä on keskimäärin parhaat HP:t, hyökkäys- erkoishyökkäys- ja erikoispuolustuskyvyt. Tämä osin selittyy sillä, että moni legendaarinen Pokémon on ainakin osin lohikäärmetyyppiä. Kaikki lohikäärmeen näköiset Pokémonit eivät ole välttämättä lohikäärmetyyppiä, esimerkiksi Aerodactyl on kivi/lentotyyppinen ja Gyarados on vesi/lentotyyppinen Pokémon. Kuitenkin jotkut näistä voivat kuulua lohikäärmeiden lisääntymisryhmään (esimerkiksi Charizard ja Gyarados). Monet viimeisen kehitysmuodon lohikäärmetyypin Pokémonit ovat myös lentotyyppisiä, joten ne ovat silloin nelinkertaisesti heikkoja jäätyypin Pokémoneille.[18]

Puolustus

Hyökkäys

Maatyyppi - (Ground-type)Muokkaa

Maatyypin Pokémonit ovat yleensä vahvoja/kestäviä, ja niillä on hyvät hyökkäys- ja puolustuskyvyt. Ne liitetään yleensä maahan/maaperään. Esimerkkejä maatyypin Pokémoneista on Dugtrio, Groudon ja Sandshrew. Monet maatyypin Pokémonit ovat myös kivityyppiä, mikä aiheuttaa sen, että ne ottavat nelinkertaisen vahingon ruoho- ja vesityypin liikkeistä.[19] Maatyypit eivät ota vahinkoa hiekkamyrskystä, eikä liike Thunder Wave (liike, joka halvaannuttaa aina) tehoa niihin.[7]

Puolustus

Hyökkäys

Meediotyyppi - (Psychic-type)Muokkaa

Meediotyypin Pokémoneilla on yleensä henkisiä ja psyykkisiä kykyjä, kuten psykokinesia, telepatia ja teleportaatio. Meediotyypin Pokémoneilla on korkeat erikoiskyvyt ja ne tapaavat olemaan nopeita. Usein jokaisen sukupolven vaikeimmin saatavat legendaariset Pokémonit ovat meediotyyppisiä (kuten Lugia). Ensimmäisessä sukupolvessa meediotyypit olivat ylivoimaisia, sillä niiden ainoa heikkous oli hyönteistyyppi, ja voimakkaita hyönteistyypin Pokémoneja ei ollut monia. Toiseen sukupolveen tilannetta tasoitettiin lisäämällä pimeystyyppi, jota vastaan meediotyypin Pokémonit ovat heikkoja. Esimerkkejä Meediotyypin Pokémoneista on Drowzee, Kadabra ja Medicham. [20]

Puolustus

Hyökkäys

Myrkkytyyppi - (Poison-type)Muokkaa

Myrkkytyypin Pokémoneilla on laadukasta myrkkyä sisällään. Ennen kuudetta sukupolvea myrkkytyypit aiheuttivat vain ruohotyypeille kaksinkertaista vahinkoa. Kuudennesta sukupolvesta lähtien ne ovat aiheuttaneet myös keijutyypeille kaksinkertaista vahinkoa.[21] Jotkut hyönteistyypit (kuten Ariados), tuottavat myrkkyä, jotkut ovat myrkyllisiä kasveja (kuten Gloom) ja jotkut koostuvat myrkyllisistä aineista (kuten Grimer ja Muk). Monet myrkkytyypin iskut voivat myrkyttää vastustajan, mikä saa uhrin menettämään osumapisteitä (HP) jokaisen vuoron jälkeen. Liikkeet Toxic ja Poison Fang voivat aiheuttaa pahan myrkytystilan, jossa vastustaja menettää enemmän osumapisteitä joka vuoro.[22][23] Myrkkytyypit eivät voi tavallisesti itse myrkyttyä normaalisti taikka pahasti.[7] Ainoastaan hyökkääjän Corrosion-kyky mahdollistaa myrkkytyypin Pokémonien myrkytystilan.[24]

Puolustus

Hyökkäys

Normaalityyppi - (Normal-type)Muokkaa

Normaalityypin Pokémonit ovat Pokémon-tyypeistä kaikkein yleisimpiä. Niiden liikkeet perustuvat tavallisiin hyökkäyksiin, kuten taklauksiin ja raapaisuihin. Niiden vahvuuksiin kuuluu korkea kestokyky. Normaalityyppi on kuin oletusarvoinen tyyppi, jonka alle kuuluvat Pokémonit, jotka eivät sovi muihin tyyppeihin. Normaalityypin Pokémonit ovat yleensä nisäkkäiden näköisiä. Monet niistä ovat myös lentotyyppiä. Normaalityypillä ei ole vahvuuksia hyökkäyksissään, mutta sillä ei ole myöskään monia heikkouksia. [25]

Puolustus

Hyökkäys

Pimeystyyppi - (Dark-type)Muokkaa

Pimeystyyppi lisättiin Pokémonin maailmaan toisessa sukupolvessa tasapainottamaan meediotyyppien ylivoimaa. Niiden hyökkäysvoima on keskimäärin korkea mutta puolustuskyky on heikko.[26]Japaninkielisessä versiossa tätä tyyppiä kutsutaan pahuustyypiksi (Evil type).[27] Niillä on yleensä myös pahoja liikkeitä, kuten Bite[28] ja Thief, jonka käyttäjä voi varastaa vastustajan esineen.[29]

Puolustus

Hyökkäys

Ruohotyyppi - (Grass-type)Muokkaa

Ruohotyypin Pokémonit ovat heikkouksiltaan ja vahvuuksiltaan heikoimpia Pokémoneja ja ne ovat yhdessä tuli- ja vesityypin Pokémonien lisäksi peruselementtejä.[30] Ruohotyypeillä kyvyt ja esiintyminen ovat yhdistyneet kasvielämään ja luontoon. Ne käyttävät monia HP-uusimiskeinoja ja liikkeitä, jotka aiheuttavat erilaisia käyttäjää hyödyttäviä tiloja vastutajalle, esimerkiksi lamaannuttaminen. Esimerkki tällaisesta liikkeestä on Absorb, joka parantaa liikettä käyttänyttä Pokémonia puolella vastustajalleen aiheutuneesta vahingosta.[31] Kuudennesta sukupolvesta lähtien ruohotyypin Pokémonit ovat olleet immuuneja liikkeille Sleep Powder, Poison Powder ja Stun Spore.[9] Toisen sukupolven aikaan melkein puolet ruohotyypin Pokémoneista oli myös myrkkytyyppisiä. Ensimmäisessä sukupolvessa oli vain yksi puhtaasti ruohotyyppinen Pokémon, Tangela. Esimerkkejä ruohotyypin Pokémoneista ovat Bulbasaur (joka on myös myrkkytyypin Pokémon), Leafeon ja Chespin.[30]

Puolustus

Hyökkäys

Sähkötyyppi - (Electric-type)Muokkaa

Sähkötyypin Pokémoneilla on sähköisyyteen suuntautuneet voimat. Sähkötyypin Pokémonit ovat tyypillisesti todella nopeita ja niiden erikoishyökkäykset ja erikoispuolustus ovat erittäin korkeita. Sähkötyypin ainoa heikkous on maa. Monet sähkötyypin hyökkäykset saattavat lamauttaa vastustajan Pokémonin, mikä tarkoittaa, että se ei välttämättä pysty liikkumaan. Thunder Wave -hyökkäys tekee näin aina osuessaan. [32] Kuudennesta sukupolvesta lähtien sähkötyypit eivät ole voineet itse lamaantua lukuun ottamatta tilannetta, jossa vastustaja käyttää Tri Attack -hyökkäystä[6]).[7][9]

Puolustus

Hyökkäys

Taistelutyyppi - (Fighting-type)Muokkaa

Taistelutyypin Pokémonit ovat vahvoja ja niillä on voimakkaat lihakset. Niiden hyökkäyskyky on keskimäärin toiseksi suurin lohikäärmetyypin jälkeen ja ne ovat usein myös kestäviä ja nopeita. Taistelutyypin liikkeet ovat yleensä potkuja ja lyöntejä. Esimerkkejä taistelutyypin Pokémoneista ovat Machoke, Mankey ja Hariyama. [33]

Puolustus

Hyökkäys

Terästyyppi - (Steel-type)Muokkaa

Terästyypin Pokémoneilla on kaikista Pokémon-tyypeistä eniten vahvuuksia puolustuksessa, yhteensä kymmenen. Lisäksi terästyypit ovat immuuneja myrkkytyyppiä vastaan. Niillä on keskimäärin korkein puolustuskyky, sekä usein korkeat hyökkäys- ja erikoispuolustuskyvyt. Ne ovat kuitenkin usein hitaita, eikä niillä ole paljoa HP:ta.[34] Terästyypin Pokémonit eivät ota vahinkoa hiekkamyrskystä, eikä niitä voi myrkyttää, ellei hyökkääjällä ole Corrosion-kykyä.[7][24]

Puolustus

Hyökkäys

Tulityyppi - (Fire-type)Muokkaa

Tulityyppi on yksi kolmesta perustyypistä vesi- ja ruohotyypin ohella. Tulityypin Pokémoneilla on keskimäärin korkea erikoishyökkäyskyky ja ne ovat melko nopeita. Tulityypit ovat yleensä harvinaisia pelin alkupuolella.[35] Useat tulityypin hyökkäykset voivat aiheuttaa palamistilan, jossa vastustajan hyökkäyskyky heikkenee ja tämä menettää osumapisteitä joka vuorolla. Tulityypin Pokémonit eivät voi palaa, ellei vastustaja käytä Tri Attack -hyökkäystä.[6][7] Tulityypin Pokémoneja ovat esimerkiksi Charmander, Magmar ja Cyndaquil.[35]

Puolustus

Hyökkäys

Vesityyppi - (Water-type)Muokkaa

Vesityyppi on yksi kolmesta perustyypistä ruoho- ja tulityypin lisäksi. Sillä ei ole minkäänlaista erikoisuutta, mutta sen kyvyt ovat kaikki keskitasoa. Vesityypin Pokémonit ovat vesistöissä eläviä, useimmiten kalaa tai muuta vedeneläintä muistuttavia, ja niiden voimat liittyvät suoraan veteen. Esimerkkejä vesipokémoneista ovat Squirtle, Magikarp ja Tentacruel. Vesityypin liikkeet voimistuvat sateella ja heikentyvät kirkkaassa auringonpaisteessa. [36]

Puolustus

Hyökkäys

Muita tyyppejäMuokkaa

Seuraavat tyypit ovat epävirallisia tyyppejä Pokémoneille.

Lintutyyppi - (Bird-type)Muokkaa

Lintutyyppi löytyy pelin koodista, mutta sitä ei ole virallisesti mahdollista saada pelissä millään tavalla. Ainoa tapa saada lintutyyppi näkymään on huijata. Lintutyypeiksi on merkitty 'M, Missingno ja 3trainerpoké.[37] 'M eli Missingno on mahdollista saada peleissä Pokémon Red ja Blue. [38]

???-tyyppiMuokkaa

???-tyyppi oli Curse -hyökkäyksen tyyppi viidennen sukupolven peleihin saakka, jolloin siitä tuli haamutyypin hyökkäys. Hyökkäys Curse käyttäytyy erilaisesti, kun haamutyyppi käyttää sitä.[16]

???-tyyppi on annettu myös haamujen hyökkäyksille, Colosseumissa ja Pokémon XD:ssä tuntemattomilla Pokémoneilla hyökkäykset olivat ???-tyyppiä, kunnes haamujen sydämet valloitettiin. Pokémon Mystery Dungeonissa liikkeellä Hidden Power ei ollut lainkaan tyyppiä, kun muissa peleissä se on normaalityyppinen. Muita liikkeitä, joilla ei ole tyyppiä Pokémon Mystery Dungeonissa, ovat Wide Slash, Vacuum-Cut, Spin Slash ja Excavate.lähde?

Pokémonien munat ovat ???-tyyppiä, kunnes ne kuoriutuvat.lähde?

LähteetMuokkaa

  1. Pokémon Types psypokes.com. Psypoke. Viitattu 15.3.2017. (englanniksi)
  2. a b Pokémon types & type chart (About Pokémon types) pokemondb.com. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  3. a b Bug (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  4. The Top 10 Bug Type Pokémon gamnesia.com. 13.11.2016. Gamnesia. Viitattu 9.3.2017. (englanniksi)
  5. a b Ice (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  6. a b c Tri Attack (Move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 12.3.2017. (englanniksi)
  7. a b c d e f g h Type Matchup Chart pokemonxy.com. Viitattu 9.3.2017. (englanniksi)
  8. Pokémon Type! pokemonxy.com. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  9. a b c Type Chart serebii.net. Serebii. Viitattu 15.3.2017. (englanniksi)
  10. a b Fairy (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  11. The All-New Fairy-Type pokemonxy.com. Viitattu 9.3.2017. (englanniksi)
  12. Charm (Move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 12.3.2017. (englanniksi)
  13. Moonlight (Move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 12.3.2017. (englanniksi)
  14. a b Rock (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  15. a b Ghost (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  16. a b Curse (Move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 12.3.2017. (englanniksi)
  17. a b Flying (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  18. a b Dragon (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  19. a b Ground (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  20. a b Psychic (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  21. a b Poison (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  22. Toxic (move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 12.3.2017. (englanniksi)
  23. Poison Fang (move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 12.3.2017. (englanniksi)
  24. a b Corrosion | Pokémon abilities pokemondb.net. Viitattu 14.4.2019. (englanniksi)
  25. a b Normal (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  26. a b Dark (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  27. 15 Fairy Type Pokémon That Are Actually Worth Your Time screenrant.com. 12.10.2016. Viitattu 13.3.2017. (englanniksi)
  28. Bite (move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 15.3.2017. (englanniksi)
  29. Thief (move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 15.3.2017. (englanniksi)
  30. a b c Grass (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  31. Absorb (move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 14.3.2017. (englanniksi)
  32. a b Electric (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  33. a b Fighting (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  34. a b Steel (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  35. a b c Fire (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  36. a b Water (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  37. Bird Type glitchcity.info. Glitch City Information. Viitattu 9.3.2017. (englanniksi)
  38. Pokémon's Famous Missingno Glitch, Explained kotaku.com. 4.2.2016. Viitattu 15.3.2017. (englanniksi)