Luettelo Mongolian pääministereistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Mongolian pääministereistä.

Mongolian pääministeri on Mongolian hallituksen puheenjohtaja. Virka perustettiin vuonna 1912, pian sen jälkeen kun Mongolia julisti itsenäisyytensä Kiinan Qing-dynastiasta.

Vuosina 1924-1992 Mongolian kansantasavallassa hallitusten päämiehen virallinen nimi muutettiin useita kertoja, mukaan lukien kansankomissaarien neuvoston puheenjohtaja, ministerineuvoston puheenjohtaja ja lopuksi pääministeri.

Pääministerit (vuodesta 1912)Muokkaa

Mongolian kaanikunta (1911–1924)Muokkaa

Järjestys Pääministerit Syntynyt-Kuollut Virassa Puolue
Pääministerit
1   Tögs-Ochiryn Namnansüren 1878–1919 marraskuu 1912 huhtikuu 1919 sitoutumaton
2   Gonchigjalzangiin Badamdorj 1850-1921 1919 tammikuu 1921 sitoutumaton
3   Jalkhanz Khutagt Sodnomyn Damdinbazar 1874–1923 22 . helmikuuta 1921 . toukokuuta 1921 sitoutumaton
4   Dambyn Chagdarjav 1880–1922 13 . maaliskuuta 1921 16 . huhtikuuta 1921 Mongolian kansanpuolue
5   Dogsomyn Bodoo 1895–1922 16 . huhtikuuta 1921 7 . tammikuuta 1922 Mongolian kansanpuolue
6   Jalkhanz Khutagt Sodnomyn Damdinbazar 1874–1923 3 . maaliskuuta 1922 23 . kesäkuuta 1923 Mongolian kansanpuolue
7   Balingiin Tserendorj 1868–1928 23 . kesäkuuta 1923 28 . marraskuuta 1924 Mongolian kansanpuolue
Mongolian kansanvallankumouspuolue

Mongolian kansantasavalta (1924–1992)Muokkaa

Kansankomissaarien neuvoston puheenjohtajat
(6)   Balingiin Tserendorj 1868–1928 28 . marraskuuta 1924 13 . helmikuuta 1928 Mongolian kansanvallankumouspuolue
9   Anandyn Amar 1886–1941 21 . helmikuuta 1928 27 . huhtikuuta 1930 Mongolian kansanvallankumouspuolue
10 Tsengeltiin Jigjidjav 1894–1933 27 . huhtikuuta 1930 2 . heinäkuuta 1932 Mongolian kansanvallankumouspuolue
11   Peljidiyn Genden 1892–1937 2 . heinäkuuta 1932 2 . maaliskuuta 1936 Mongolian kansanvallankumouspuolue
12   Anandyn Amar 1886–1941 22 . maaliskuuta 1936 7 . maaliskuuta 1939 Mongolian kansanvallankumouspuolue
Ministerineuvoston puheenjohtajat
Ulko-Mongolia oli osa Kiinan tasavaltaa 5. tammikuuta 1946 asti, jolloin Kiinan tasavalta virallisesti tunnusti Mongolian itsenäisyyden. Mongolian hallitus oli lakisääteinen tuohon aikaan.
13   Horloogijn Tšoibalsan 1895–1952 24 . maaliskuuta 1939 26 . tammikuuta 1952 Mongolian kansanvallankumouspuolue
14   Jumžagijn Tsedenbal 1916–1991 26 . tammikuuta 1952 11 . kesäkuuta 1974 Mongolian kansanvallankumouspuolue
15   Jambyn Batmönkh 1926–1997 11 . kesäkuuta 1974 12 . joulukuuta 1984 Mongolian kansanvallankumouspuolue
16   Dumaagiin Sodnom 1933– 12 . joulukuuta 1984 21 . maaliskuuta 1990 Mongolian kansanvallankumouspuolue
18   Sharavyn Gungaadorj 1935– 21 . maaliskuuta 1990 11 . syyskuuta 1990 Mongolian kansanvallankumouspuolue
Pääministeri
19   Dashiin Byambasüren 1942– 11 . syyskuuta 1990 21 . heinäkuuta 1992 Mongolian kansanvallankumouspuolue

Mongolian tasavalta (1992–vuodesta)Muokkaa

Pääministerit
20   Puntsagiin Jasrai 1933–2007 21 . heinäkuuta 1992 19 . heinäkuuta 1996 Mongolian kansanvallankumouspuolue
21   Mendsaikhany Enkhsaikhan 1955– 19 . heinäkuuta 1996 23 . huhtikuuta 1998 Demokraattinen puolue
22   Tsakhiagiin Elbegdorj 1963– 23 . huhtikuuta 1998 9 . joulukuuta 1998 Demokraattinen puolue
23   Janlavyn Narantsatsralt 1957–2007 9 . joulukuuta 1998 22 . heinäkuuta 1999 Demokraattinen puolue
24   Rinchinnyamyn Amarjargal 1961– 30 . heinäkuuta 1999 26 . heinäkuuta 2000 Demokraattinen puolue
25   Nambaryn Enhbajar 1958– 26 . heinäkuuta 2000 20 . elokuuta 2004 Mongolian kansanvallankumouspuolue
26   Tsakhiagiin Elbegdorj 1963– 20 . elokuuta 2004 13 . tammikuuta 2006 Mongolian demokraattinen puolue
27   Miyeegombyn Enkhbold 1964– 25 . tammikuuta 2006 22 . marraskuuta 2007 Mongolian kansanvallankumouspuolue
28   Sanjaagiin Bayar 1956– 22 . marraskuuta 2007 29 . lokakuuta 2009 Mongolian kansanvallankumouspuolue
29   Suhbaataryn Batbold 1963– 29 . lokakuuta 2009 10 . elokuuta 2012 Mongolian kansanvallankumouspuolue
Mongolian kansanpuolue
30   Norovyn Altankhuyag 1958– 10 . elokuuta 2012 5 . marraskuuta 2014 Mongolian demokraattinen puolue
31   Chimediin Saikhanbileg 1969– 21 . marraskuuta 2014 7 . heinäkuuta 2016 Mongolian demokraattinen puolue
32   Jargaltulgyn Erdenebat 1973– 7 . heinäkuuta 2016 4 . lokakuuta 2017 Mongolian kansanpuolue
33   Uhnaagiin Hurelsuh 1968– 4 . lokakuuta 2017 21. tammikuuta 2021 Mongolian kansanpuolue