Luettelo Kainuun museoista ja näyttelyistä

(Ohjattu sivulta Luettelo Kainuun museoista)

Tämä artikkeli on luettelo Kainuun museoista. Kainuusta löytyy mm. kulttuurihistoriallisia museoita, sotahistoriallisia museoita ja taidemuseo Kajaanin keskustasta. Edellä mainitut museot esittelevät näyttelyissään kattavasti maakunnan historiaa, elinkeinoja sekä elinkeinorakenteen muutosta, tervanpolttoa ja talvisotaa.[1]

Kainuun museoita muokkaa

Kuva Wikidata Museo Tyyppi luomisajankohta sijaitsee hallinnollisessa yksikössä koordinaatit kävijöitä vuosittain ylläpitäjä johtaja/ohjaaja viralliset kotisivut P6375 *
 
Q91744011 Huovishuone[2] Näyttely Sotkamo 64.132111°N, 28.392528°E Veikko Huovinen -seura [1] fi:Niemeläntie 1, 88600 Sotkamo
 
Q61314904 Sotkamon Makasiinimuseo[3] Paikallismuseo Sotkamo 64.129583°N, 28.408917°E Sotkamo-Seura [2] fi:Sopalantie 1, 88600 Sotkamo
 
Q61610651 Tervajärven talomuseo[4] Paikallismuseo Sotkamo 64.204028°N, 28.733306°E Sotkamon kunta[5] [3] fi:Tervajärventie 16, 88600 Sotkamo
 
Q18346677 Kainuun Museo[6] Alueellinen vastuumuseo Kajaani 64.221706°N, 27.737854°E Kajaanin kaupunki Antti Mäkinen [4] fi:Asemakatu 4, 87100 Kajaani
 
Q11869085 Kajaanin taidemuseo[7] Taidemuseo Kajaani 64.226806°N, 27.7275°E Kajaanin kaupunki Pirjo Immonen [5] fi:Linnankatu 14, 87100 Kajaani
 
Q50275708 Riihipihan talonpoikaismuseo[8] Paikallismuseo Kajaani 64.188444°N, 27.016444°E Riihipiha-museon säätiö [6] fi:Kuusirannantie 67, 88720 Vuolijoki
 
Q71113132 Paltaniemen koulumuseoaitta[9] Paikallismuseo Kajaani 64.293417°N, 27.656611°E Paltaniemen kotiseutuyhdistys [7][vanhentunut linkki] fi:Satamatie 2, 87850 Kajaani
 
Q58685042 Talvisotamuseo[10] Sotahistoriallinen museo Kuhmo 64.117111°N, 29.58925°E Kuhmon kaupunki [8] fi:Väinämöinen 11, 88900 Kuhmo
 
Q58685043 Tuupalan museo[11] Paikallismuseo Kuhmo 64.125389°N, 29.504139°E Kuhmon kaupunki [9] fi:Tervatie 1, 88900
 
Q60988693 Paltamon kotiseutumuseo[12] Paikallismuseo Paltamo 64.407746°N, 27.840551°E Paltamo-Seura [10] fi:Lepikontie 11, 88300 Paltamo
 
Q11882243 Meteli Seis.[13] Paikallismuseo Paltamo 64.402778°N, 27.858528°E Meteliseis ry. [11] (Arkistoitu – Internet Archive) fi:Golftie 3, Paltamo, 88300 Paltamo
 
Q61866946 Ristijärven Suojeluskunta- ja lottanäyttely[14] Paikallismuseo Ristijärvi 64.504028°N, 28.204694°E Ristijärvi-Seura[15] [12] fi:Kirkkotie 5, 88400 Ristijärvi
 
Q29974165 Kaunislehdon talomuseo[16] Paikallismuseo Hyrynsalmi 64.623867°N, 28.374873°E Hyrynsalmen kunta[17] [13] (Arkistoitu – Internet Archive) fi:Vanhatie 89, 89400 Hyrynsalmi
 
Q61611234 Suomussalmen kotiseutumuseo[18] Paikallismuseo Suomussalmi 64.9152°N, 28.989373°E Suomussalmen kunta[19] [14] fi:Kirkkotie 35, 89800 Suomussalmi[20]
 
Q61867128 Raatteen vartiomuseo[21] Paikallismuseo Suomussalmi 64.808028°N, 29.678417°E Kainuun rajavartiosto[22] [15] (Arkistoitu – Internet Archive) fi:Raatteentie 183, 89800 Suomussalmi
 
Q89577361 Raatteen Portti[23] Näyttely Suomussalmi 64.8483°N, 29.3268°E Yritys[24] [16] fi:Raatteentie 2, 89800 Suomussalmi
 
Q11898732 Turjanlinna[25] Paikallismuseo Suomussalmi 64.905°N, 28.888889°E Ilmari Kianto -seura [17]
 
Q60977142 Puolanka-Pirtti[26] Paikallismuseo Puolanka 64.866417°N, 27.678639°E Puolangan kunta[27] [18] (Arkistoitu – Internet Archive) fi:Koskikatu 3, 89200 Puolanka
 
Q102268475 Jalonniemi-talon esihistorian näyttely[28] Näyttely Suomussalmi 64.886818°N, 28.915176°E Suomussalmi [19] (Arkistoitu – Internet Archive) fi:Jalonkaarre 5, 89600 Suomussalmi
 
Q102270229 Hyrynsalmen esihistorian näyttely Näyttely Hyrynsalmi 64.67538°N, 28.49536°E Hyrynsalmi fi:Laskutie 1, 89400 Hyrynsalmi
 
Q102271458 Hyrynsalmen sotahistoriaa - Pienoismallit[29] Näyttely Hyrynsalmi 64.67538°N, 28.49536°E Hyrynsalmi fi:Laskutie 1, 89400 Hyrynsalmi
 
Q102271458 Sotkamon kirkonkylän pienoismalli[30] Näyttely Sotkamo 64.130683845224°N, 28.383014247957643°E Sotkamo fi:Kainuuntie 18, 88600 Sotkamo

Lähteet muokkaa

  1. https://kainuunpaikallismuseot.wordpress.com/
  2. https://www.sotkamo.fi/vapaa-aika/kulttuuritoimi/nahtavyydet/huovishuone/
  3. https://kainuunpaikallismuseot.wordpress.com/sotkamo-makasiinimuseo/
  4. https://kainuunpaikallismuseot.wordpress.com/sotkamo-tervajarven-talomuseo/
  5. https://www.sotkamo.fi/vapaa-aika/kulttuuritoimi/nahtavyydet/museot/
  6. http://www.kajaani.fi/fi/palveluopas/kulttuuri/kainuun-museo
  7. http://www.kajaani.fi/fi/palveluopas/kulttuuri/kajaanin-taidemuseo
  8. https://riihipiha.fi/
  9. http://paltaniemi.com/?page_id=246[vanhentunut linkki]
  10. https://www.kuhmo.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/museot/talvisotamuseo/
  11. https://www.kuhmo.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/museot/tuupalan-museo/
  12. https://kainuunpaikallismuseot.wordpress.com/paltamo-kotiseutumuseo/
  13. http://www.meteliseis.com/2019/03/10/626/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  14. https://kainuunpaikallismuseot.wordpress.com/ristijarvi-suojeluskunta-ja-lottanayttely/
  15. https://www.ristijarvi.fi/vapaa-aika/perinnetietoa/ristijarviseura.html
  16. https://kainuunpaikallismuseot.wordpress.com/hyrynsalmi-kaunislehdon-talomuseo//
  17. https://www.hyrynsalmi.fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/kulttuuri/talomuseo-kaunislehto (Arkistoitu – Internet Archive)
  18. http://kainuunmuseot.blogspot.com/2018/06/suomussalmen-kotiseutumuseo-huokuu.html
  19. http://suomussalmenmuseo.fi/
  20. http://suomussalmenmuseo.fi/ajankohtaista-ja-yhteystiedot/
  21. https://www.suomussalmi.fi/fi/matkailu/raate/raatteen-vartiomuseo/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  22. https://www.raja.fi/kr/historia/perinnehuoneet (Arkistoitu – Internet Archive)
  23. https://kainuunpaikallismuseot.wordpress.com/suomussalmi-raatteen-portti/
  24. https://www.raatteenportti.fi/
  25. https://kainuunpaikallismuseot.wordpress.com/suomussalmi-turjanlinna/
  26. https://kainuunpaikallismuseot.wordpress.com/puolanka-puolanka-pirtti//
  27. https://www.puolanka.fi/palvelut/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kulttuuri/museo.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  28. https://www.suomussalmi.fi/fi/matkailu/nae-ja-koe/jalonniemi-talo-2/esihistorian-nayttely/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  29. https://www.hyrynsalmi.fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/kulttuuri/pienoismallit
  30. https://kainuunpaikallismuseot.wordpress.com/sotkamo/