Avaa päävalikko

Luettelo Ahvenanmaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Ahvenanmaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ahvenanmaan maakunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

BrändöMuokkaa

EckeröMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Postinkuljettajien muistomerkki Lähellä postitaloa Storby 60.2199°N, 19.5408°E 1946  

FinströmMuokkaa

Punaisten ja valkoisten muistomerkit liittyvät Godbyn taisteluihin.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ahvenanmaan itsehallinnon muistomerkki Ahvenanmaan kansankorkeakoulun luona Strömsvik 60.2578°N, 19.9226°E 1967  
Frans Peter von Knorringin muistomerkki[1][2] Finströmin kirkon ulkopuolella Pålsböle 60.2637°N, 19.9305°E Bonds, HåkanHåkan Bonds 1963  
Punaisten muistomerkki 1918 Färjsundet, Uffe på Bergetin lähellä kevyen liikenteen väylän reunassa, lähin osoite Sundsvägen 166 60.2373°N, 20.0133°E 1968  
Valkoisten muistomerkki Godbyn taistelu 17.2. ja 19.2.1918[3] Engelsgränd 1 Godby 60.2324°N, 19.996°E 1938  

FöglöMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Mereen siunattujen muistomerkki Hautausmaa, Föglön kirkko 60.0129°N, 20.4273°E 1950  
Keisarinkivi[4][5] Lähellä palokunnantaloa Degerö 1865

GetaMuokkaa

HammarlandMuokkaa

JomalaMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Maarianhaminan lentoturman muistomerkki[6] Lentokentän koillispuolella, Norra Svibyvägen 140 60.1391°N, 19.9172°E
Muualle haudattujen muistomerkki[7] Kirkon ovien edessä Jomalan kirkonkylä 60.1552°N, 19.9483°E
Mereen siunattujen muistomerkki[7] Kirkon länsipuolella 60.1549°N, 19.9481°E  

KumlingeMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Gravstensgrund, Tauben kivi 15.11.1773 sattuneen postiveneturman muistomerkki[8] Gravstensgrundet, pohjois kärki 60.3774°N, 20.9605°E  
Urheiden esi-isien muistomerkki 1808[9] Fälberget, Kumlingen apteekin vieressä (karttalinki likimääräinen) 60.2613°N, 20.7787°E 1920  

KökärMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Mars ja Venus[10] Källskär 59.8723°N, 20.903°E Sergel, TobiasTobias Sergel (kopio)
Venus (Ulla von Höpken)[10] Källskär 59.8723°N, 20.9032°E Sergel, TobiasTobias Sergel (kopio)
Herkules[10] Källskär 59.8722°N, 20.903°E
Hermes[10] Källskär, kallion päällä satamassa 59.8719°N, 20.9062°E Bologna, Giovanni daGiovanni da Bologna (kopio)  

LemlandMuokkaa

LumparlandMuokkaa

MaarianhaminaMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Algot Johanssonin muistomerkki[11] Nyängen 60.1047°N, 19.937°E Pykäläinen, JuhaJuha Pykäläinen 2000  
Anadyomene[12] Pyhän Yrjön kirkon alue 60.0971°N, 19.9348°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1991  
Frans Petter von Knorring[13] Stadshusbacken Håkan Bonds 1965  
Julius Sundblomin patsas 60.0976°N, 19.9433°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1948  
Kap Hornin kiertäjien muistomerkki[13] Merenkulkumuseon vieressä, Sjöpromenaden 60.0968°N, 19.9265°E Palmer, AllanAllan Palmer 2000
Maarianhaminan pässit[13][14] Kirjaston piha 60.1018°N, 19.9428°E Pykäläinen, JuhaJuha Pykäläinen 1997
Maria Aleksandrovnan patsas[15][16] Stadshusbacken Kvarnberg 60.0969°N, 19.9435°E Kovaltšuk, AndreiAndrei Kovaltšuk 2011  
Meren kansa Esplanadin länsipää Främmanberg 60.0965°N, 19.9276°E Haupt, MattiMatti Haupt 1971  
Nikolai Sittkoffin patsas[17][13] Stadshusbacken Mia Arentz-Grastvedt 1994  
Radar II[13] 60.1101°N, 19.9441°E Lindfors, StefanStefan Lindfors 1996
Ruorimies (Mies ratissa)[13] Merenkulkumuseon vieressä, Sjöpromenaden 60.0973°N, 19.9258°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1933  
Stava Moster[13] Havsgatan 2-8 60.0977°N, 19.9284°E Mia Arentz-Grastvedt 1998
Stetbedan[13] Itsehallintoaukio 60.0984°N, 19.9445°E Donner, AlvarAlvar Donner 1980
Tsunami muistomerkki[18] Pykäläinen, JuhaJuha Pykäläinen 2006
Vindöga[13] Miramarparken Vreten 60.1018°N, 19.9446°E Simon Häggblom 1997  

SaltvikMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Keskiaikaisen käräjäpaikan muistokivi[19] Saltvikin kirkon edessä Kvarnbo 60.1549°N, 19.9481°E Gunnar Elfgren[20]  

SottungaMuokkaa

SundMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Brittiläisten sotilaiden muistomerkki[21] Bomarsund Bomarsund 2004  
Ranskalaissotilaiden muistomerkki[22] Bomarsund Bomarsund 1990
Venäläisten sotilaiden muistomerkki[22] Bomarsund Bomarsund 60.2123°N, 20.2408°E 1984  

VårdöMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Hukkuneiden postinkuljettajien muistokivi[23] Hullvik 60.2551°N, 20.401°E 1983
Sally Salmisen muistokivi[24] Salmisen lapsuudenkoti, Vårdö Vargata 60.2457°N, 20.3489°E 2010

LähteetMuokkaa

  1. Håkan Bonds H31. Viitattu 28.12.2017.
  2. Några kända finströmare Finströms kommun. Viitattu 28.12.2017.
  3. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  4. Keisarinkivi tien oikealla puolella kuvakokoelmat. Viitattu 26.1.2018.
  5. Kulturhistorisk värdering av Degerbys bebyggelse old.regeringen.ax. Viitattu 26.1.2018.
  6. Unohdettu lentotragedia Apu. 31.8.2017. Viitattu 7.12.2017.
  7. a b Gemensamma minnesplatser jomala.evl.ax. Viitattu 9.12.2017.
  8. Tauben kivi 15.11.1773 sattuneen postiveneturman muistomerkki joensuunkauhojat.net.
  9. Äntligen ett jubileum som är nyttigt Ålands Tidningen. 2007. Viitattu 28.12.2017.
  10. a b c d Tervetuloa Källskäriin, kreivin saareen Kökar. Viitattu 1.1.2018.
  11. Mariehamnsgumsen
  12. Tilaustyöt - Yritys | Kaavin Kivi
  13. a b c d e f g h i Tutustu Maarianhaminan julkiseen taiteeseen archive.is. Viitattu 28.8.2017.
  14. Mariehamnsgumsen home.aland.net. Viitattu 18.7.2019. (ruotsiksi)
  15. http://www.visitaland.com/fi/articles/mariehamn/
  16. Nu är Mariastatyn avtäckt Viitattu 17.8.2018.
  17. http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117857-ahvenanmaa-on-autonomiansa-ansainnut
  18. JUHA PYKALAINEN Curriculum Vitae, Konstnär; Åland
  19. Ålands första landsting i Saltvik? Saltvik kommun. Viitattu 28.12.2017.
  20. Lundén Cronström, Ingegerd (toim.): Vem och vad? Biografisk handbok 1967, s. 110. Helsingfors: Schildt, 1966. Teoksen verkkoversio (viitattu 20.6.2019). (ruotsiksi)
  21. Heinilä, Tuula: Vain suomalaisilla ei ole muistomerkkiä Bomarsundissa Turun Sanomat. 11.6.2006. Viitattu 28.8.2017.
  22. a b Rans­ka­lais­so­ti­lai­den muistomerkki tärveltiin Ahvenanmaalla - Kaleva
  23. Sevärdheter & Kultur Vårdö kommun. 2014. Viitattu 28.12.2017.
  24. Sally Salminen fick minnessten Nya Åland. 9.6.2010. Viitattu 28.12.2017. (ruotsiksi)