Avaa päävalikko

Luettelo 1 000 pistettä Suomen koripallomaajoukkueessa tehneistä pelaajista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo 1 000 pistettä Suomen koripallomaajoukkueessa tehneistä pelaajista. Tuhat pistettä on onnistunut ylittämään yhdeksäntoista miespelaajaa. Tuhannen pisteen rajan on viimeksi saavuttanut vuonna 2012 Petteri Koponen.[1] 1 500 pistettä on ylittänyt 13 miespelaajaa.[2] Viimeisimmät 1 500 pisteen rajan ylittäjät ovat Hanno Möttölä,[3] Tuukka Kotti ja Shawn Huff. Paras pistekeskiarvo yli sata pistettä uransa aikana heittäneistä maajoukkuepelaajista on Kalevi Sarkalahdella, jonka pistekeskiarvo on 16,4.[4]

Naisissa tuhannen pisteen rajan on saavuttanut yhdeksän pelaajaa[5], joista eniten pisteitä on tehnyt Lea Hakala. Hän on tehnyt Suomen naisten koripallomaajoukkueessa 4139 pistettä.[6][7] Viimeisin 1 500 pisteen ylitys on vuodelta 2009, jolloin Taru Tuukkanen ylitti kyseisen rajan.[8] Ensimmäisenä pelaajana sadan pelatun maaottelun rajan rikkoi Raimo Lindholm. Hän rikkoi rajan vuonna 1965 Puolaa vastaan pelatussa ottelussa.[9]

Sisällysluettelo

Tuhat pistettä saavuttaneet pelaajatMuokkaa

MiehetMuokkaa

 
Ensimmäinen sadan maaottelun mies Raimo Lindholm yrittää päästä Martti Liimon ohi.

     Pelaa edelleen. Päivitetty 1.1.2018

# Nimi Ottelut Pisteet
1. Liimo, KariKari Liimo 154 2 462 [10][3][2]
2. Sarkalahti, KaleviKalevi Sarkalahti 143 2 377 [10][3][2]
3. Pehkonen, SakariSakari Pehkonen 153 2 007 [10][11][2]
4. Möttölä, HannoHanno Möttölä 165 1 901 [12][2]
5. Lignell, RistoRisto Lignell 169 1 895 [10][11][2]
6. Heikkinen, JoukoJouko Heikkinen 190 1 749 [10][11][2]
7. Koponen, PetteriPetteri Koponen 130 1 734 [13][2]
8. Lampén, TimoTimo Lampén 132 1 720 [14][4][2]
9. Kasko, HeikkiHeikki Kasko 154 1 709 [10][3][2]
10. Pilkevaara, JormaJorma Pilkevaara 158 1 646 [10][3][2]
11. Klinga, Kari-PekkaKari-Pekka Klinga 135 1 589 [15][3][2]
12. Kotti, TuukkaTuukka Kotti 211 1 573 [16][2]
13. Huff, ShawnShawn Huff 180 1 538 [17][2]
14. Markkanen, PekkaPekka Markkanen 129 1 435 [18][19][2]
15. Rannikko, TeemuTeemu Rannikko 149 1 405 [20][2]
16. Rauramo, AnssiAnssi Rauramo 151 1 379 [4][10][2]
17. Kuisma, MarttiMartti Kuisma 90 1 186 [18][4][2]
18. Sten, TapioTapio Sten 134 1 032 [4][21][2]
19. Koskinen, MikkoMikko Koskinen 138 1 029 [10][4][2]

NaisetMuokkaa

     Pelaa edelleen. Päivitetty 1.1.2018.

# Nimi Ottelut Pisteet
1. Hakala, LeaLea Hakala 251 4 139 [8][7]
2. Tuukkanen, TaruTaru Tuukkanen 160 2 474 [22][5][7]
3. Nyman, AuliAuli Nyman 133 1 514 [8][23][7]
4. Airas-Järventaus, TerhiTerhi Airas-Järventaus 137 1 462 [10][24][7]
5. Suomalainen, AnjaAnja Suomalainen 122 1 239 [25][8][7]
6. Vestala, LeenaLeena Vestala 165 1 223 [24][5][7]
7. Piipari, ReettaReetta Piipari 112 1 148 [26][22][7]
8. Sten, TiinaTiina Sten 102 1 028 [7]
9. Korpivaara, HetaHeta Korpivaara 112 1 013 [7]

Maaottelujen ottelukohtainen piste-ennätysMuokkaa

 
Hilkka Hakola (oikealla) pitää edelleen naisten ottelukohtaista piste-ennätystä nimissään.

Kolme pelaajaa on saavuttanut 42 pistettä yhdessä ottelussa, joka on edelleen Suomen koripallomaajoukkueen ottelukohtainen ennätys.[11] Ensimmäisenä 42 pisteeseen ylsi Timo Lampén, jolla on myös hallussa paras maajoukkuedebyytti.[27] [huom 1] Ensimmäisessä maaottelussaan Lampén teki 26 pistettä Ruotsia vastaan vuonna 1953. Jaetulla kakkossijalla maaotteludebyytissä ovat Kari-Pekka Klinga ja Jouni Haikonen, jotka ovat tehneet 19 pistettä Ruotsia vastaan. Klingan ennätys on vuodelta 1982 ja Haikosen vuodelta 1984.[27]

Kaikkien ikäluokkien piste-ennätystä pitää hallussaan Topias Palmi. Palmi teki 20-vuotiaiden maaottelussa 60 pistettä vuonna 2013 Luxemburgia vastaan.[28]

Yhden ottelun piste-ennätysMuokkaa

MiehetMuokkaa

# Nimi Pisteet Vuosi Vastustaja
1. Lampén, TimoTimo Lampén 42 1962 Alankomaat [11][29]
1. Klinga, Kari-PekkaKari-Pekka Klinga 42 1992 Latvia [11][29]
1. Möttölä, HannoHanno Möttölä 42 2001 Islanti [11][29]
4. Pehkonen, SakariSakari Pehkonen 40 1987 Israel [30][31]
5. Lignell, RistoRisto Lignell 36 1977 Unkari [30]
6. Kuusela, SeppoSeppo Kuusela 35 1960 Ruotsi [30][32]
6. Liimo, KariKari Liimo 35 1964 Bulgaria [30][33]
6. Sarkalahti, KaleviKalevi Sarkalahti 35 1972 Espanja [30][34]
6. Kuisma, MarttiMartti Kuisma 35 2002 Ruotsi [35][36]
10. Liimo, MarttiMartti Liimo 33 1964 Etelä-Korea [30][33]
10. Saarelainen, TimoTimo Saarelainen 33 1984 Puola [30]
10. Rannikko, TeemuTeemu Rannikko 33 2003 Venäjä [37][38]
13. Pilkevaara, JormaJorma Pilkevaara 31 1966 Egypti [30]
14. Virtanen, PetriPetri Virtanen 30 2005 Belgia[huom 2] [39][40]

NaisetMuokkaa

# Nimi Pisteet Vuosi Vastustaja
1. Hakola, HilkkaHilkka Hakola 41 1956 Sveitsi [41][42]
2. Hakala, LeaLea Hakala 40 1986 Norja [41][43]
3. Pounds, DionneDionne Pounds 36 2014 Saksa [44]
4. Airas, TerhiTerhi Airas 31 1980 Romania [41][30]
5. Tuukkanen, TaruTaru Tuukkanen 30 2004 Slovenia [41][45]

HuomautuksetMuokkaa

  1. Kolmen pisteen heitot otettiin käyttöön kaudella 1984–1985.
  2. Suomen universiadijoukkueessa.

LähteetMuokkaa

  • Simon, Mikko: Enemmän kuin peli: Menestystä elämässä ja koripallossa. Suomen urheilumuseosäätiön julkaisuja n:o 28. Helsinki: Suomen urheilumuseosäätiö, 2003. ISBN 952-99075-0-8.
  • Vasara, Erkki: Koritalkoot: Puoli vuosisataa järjestäytynyttä koripallourheilua Suomessa 1939–1989. Helsinki: Suomen koripalloliitto, 1990. ISBN 951-95976-1-1.
Päälähde
  • Salmi, Pentti: Koripallokirja kaudella 2009/10. Helsinki: Suomen koripalloliitto, 2009.

ViitteetMuokkaa

  1. Koponen hurjasteli tuhannen pisteen kerhoon 28.8.2012. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 28.8.2012.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Maaotteluiden pelaajatilastot – Miehet Basket.fi. Suomen Koripalloliitto ry.. Viitattu 1.1.2018.
  3. a b c d e f Möttölä kymmenentenä yli 1500 maaottelupisteen 18.8.2009. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 18.8.2009.
  4. a b c d e f Salmi 2009, s. 83.
  5. a b c Salmi 2009, s. 84.
  6. Taru Tuukkaselle yli tuhat maaottelupistettä täyteen 8.8.2005. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 10.11.2009.
  7. a b c d e f g h i j Maaotteluiden pelaajatilastot – Naiset Basket.fi. Suomen Koripalloliitto ry.. Viitattu 1.1.2018.
  8. a b c d Tuukkanen nousi kaikkien aikojen tilastokakkoseksi 5.1.2009. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 15.11.2009.
  9. Suomi-koriksen tärkeimmät rajapyykit Suomen Koripalloliitto. Viitattu 18.8.2009.
  10. a b c d e f g h i j Salmi 2009, s. 58
  11. a b c d e f g Möttölä ohitti kovan rajapyykin 18.8.2009. MTV3. Viitattu 9.11.2009.
  12. Hanno Möttölän maajoukkuetilastot Suomen Koripalloliitto. Viitattu 28.8.2012
  13. Petteri Koposen maajoukkuetilastot Suomen Koripalloliitto. Viitattu 28.8.2012
  14. Vasara 1990, s. 175
  15. ToPo jäädyttää Klingan numeron 70-vuotisjuhlassaan 28.10.2002. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 11.11.2009.
  16. Tuukka Kotin maajoukkuetilastot Suomen Koripalloliitto. Viitattu 28.8.2012
  17. Shawn Huffin maajoukkuetilastot Suomen Koripalloliitto. Viitattu 28.8.2012
  18. a b Salmi 2009, s. 62, 64–65.
  19. Sentterilegenda Pekka Markkanen palaa liigaparketeille 3.12.2007. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 2.11.2009.
  20. Teemu Rannikon maajoukkuetilastot Suomen Koripalloliitto. Viitattu 28.8.2012
  21. Tiina Sten Sparks-leiriltä: ”Rankkaa, mutta hyvin mennyt” 25.4.2008. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 10.11.2009.
  22. a b Suomen naisten maajoukkue Suomen Koripalloliitto. Viitattu 28.8.2013.
  23. Auli Nyman tekee paluun SM-sarjaan 29.7.2009. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 15.11.2009.
  24. a b Hakalalle jo 250. maaottelu lauantaina 23.11.2001. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 15.11.2009.
  25. Salmi 2009, s. 73.
  26. Catz vahvistuu Suomeen palaavalla Piiparilla 21.1.2009. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 15.11.2009.
  27. a b Mikko Koiviston maaotteluavaus historiallinen 29.7.2008. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 9.11.2009.
  28. Topias Palmi pommitti maaotteluhistoriaa: 60 pistettä, 12 kolmosta! 20.7.2013. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 28.8.2013.
  29. a b c Islanti kaatui, Möttölä tykitti 42 23.8.2001. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 10.11.2009.
  30. a b c d e f g h i Salmi 2009, s. 82.
  31. Israelin alkuryntäys liikaa Suomelle 2.12.1999. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 10.11.2009.
  32. Korislegendat kerääntyvät Seppo Kuuselan juhlaotteluun 28.2. 25.2.2004. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 10.11.2009.
  33. a b HKT jäädytti olympiasankareiden pelipaidat 4.4.2005. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 10.11.2009.
  34. Simon 2003, s. 92.
  35. Suomi väänsi maukkaan trillerivoiton Ruotsista 29.12.2002. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 10.11.2009.
  36. Martti Kuisma jatkaa Korihaissa 13.4.2006. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 11.11.2009.
  37. Teemu Rannikko (PDF) Suomen Koripalloliitto. Viitattu 10.11.2009.
  38. Rannikosta vuoden koripalloilija, Liimolle tunnustusta 5.12.2003. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 11.11.2009.
  39. Universiadijoukkue lähellä yllätystä Tampereella 5.8.2005. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 10.11.2009.
  40. Petri Virtanen siirtyy Lappeenrantaan 9.5.2007. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 11.11.2009.
  41. a b c d Jatkoaikavoitto Sloveniasta kruunasi naisten vierailun Kosiceen 29.8.2004. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 30.11.2009.
  42. Hilkka Hakolalle tunnustusta opetusministeriöltä 9.1.2001. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 30.11.2009.
  43. Lea Hakala – menestyksen tae 6.4.2001. Suomen Koripalloliitto. Viitattu 30.11.2009.
  44. Maaotteluiden pelaajatilastot – Maaotteluennätykset Basket.fi. Suomen Koripalloliitto ry.. Viitattu 1.1.2018.
  45. Tuukkanen nousi kaikkien aikojen tilastokakkoseksi 5.1.2009. YLE.mobi. Viitattu 30.11.2009.