Avaa päävalikko

Laura Prepon (s. 7. maaliskuuta 1980 Watchung, New Jersey, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja ohjaaja. Hänet tunnetaan muun muassa Donna Pinciottin roolistaan televisiosarjassa 70’s Show sekä rooleistaan televisiosarjoissa October Road ja Vielä yhdet Chelsea?. Vuodesta 2013 Prepon on näytellyt Alex Vausea televisiosarjassa Orange Is the New Black.

Laura Prepon
Laura Prepon vuonna 2014.
Laura Prepon vuonna 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt 7. maaliskuuta 1980 (ikä 39)
Watchung, New Jersey, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, ohjaaja
Näyttelijä
Aktiivisena 1995–
Merkittävät roolit 70’s Show
Vielä yhdet Chelsea?
Orange Is the New Black
Aiheesta muualla
lauraprepon.com
IMDb

Sisällysluettelo

TaustaMuokkaa

Laura Prepon syntyi kuopukseksi lukio-opettaja Marjorielle (o.s. Coll) ja ortopedi Michael Preponille. Hänen äitinsä on irlantilaista ja isänsä venäjänjuutalaista syntyperää.[1] Michael Prepon kuoli 49-vuotiaana sydänleikkauksen aikana vuonna 1993, Lauran ollessa 13-vuotias. Hänellä on neljä vanhempaa sisarusta. Prepon kävi koulua Watchung Hills Regional High Schoolissa ja opiskeli sen jälkeen Total Theatre Lab -teatterikoulussa.[2]

UraMuokkaa

Uransa alkuaikoina Prepon toimi mallina Brasiliassa, Milanossa ja Pariisissa. Mallinura ei tuntunut omalta Preponille, ja hän tiesi haluavansa näyttelijäksi.

Vuonna 1998 Prepon sai Donna Pinciottin roolin komediasarjasta 70’s Show, joka teki hänestä kansainvälisesti tunnetun. Sarjaa jatkettiin kahdeksan kautta vuoteen 2006 asti. Lisäksi Prepon näytteli vuoden 2002 elokuvassa Slackers – pinnarit.

Prepon näytteli toista pääosaa vuoden 2006 elokuvassa Karla.

Vuonna 2008 Prepon näytteli televisiosarjassa October Road. Hän oli yksi vakituisista näyttelijöistä ja sarjaa tehtiin kahden kauden verran. Sarja on esitetty kerran Suomessa. Vuonna 2009 Prepon vieraili kolmen jakson verran televisiosarjassa Ensisilmäyksellä Karenin roolissa.

 
Laura Prepon vuonna 2008.

Alkuvuonna 2011 Prepon teki vierailun sarjaan Castle, ja tähditti päähenkilönä sarjaa Vielä yhdet Chelsea? (Are you there, Chelsea?), joka perustui kirjailija Chelsea Handlerin kirjoittamaan kirjaan. NBC lopetti ohjelman toukokuussa 2012. Hän vieraili samana vuonna tv-sarjassa Miesten juttuja, jossa näytteli myös 70’s Show’sta tunnettu näyttelijä Danny Masterson. Vuodesta 2013 Prepon on näytellyt Alex Vausea Netflix-alkuperäissarjassa Orange Is the New Black.

YksityiselämäMuokkaa

Prepon kihlautui loppuvuodesta 2016 ja avioitui kesäkuussa 2018 näyttelijä Ben Fosterin kanssa.[3] He saivat Ella-nimisen tyttölapsen elokuussa 2017.[4] Prepon asuu perheineen New Yorkissa.[5]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2001 Southlander Southlander Seven Equals Five
2002 Slackers – pinnarit Slackers Reanna Cass
2004 Lightning Bug Lightning Bug Angevin Duvet
2006 Karla Karla Karla Homolka
Come Early Morning Come Early Morning Kim
2007 The Chosen One The Chosen One Rachel Cruz (ääni)
2012 Lay the Favorite Lay the Favorite Holly
The Kitchen The Kitchen Jennifer
2016 Nainen junassa The Girl on the Train Cathy
2017 The Hero The Hero Charlotte Dylan

Televisiosarjat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jaksot
1998–2006 70’s Show That ’70s Show Donna Pinciotti 200 jaksoa
2004 Kukkulan kuningas King of the Hill April (ääni) ”Talking Shop”
2005 American Dad! American Dad! Hayley Smith (ääni) julkaisematon pilottijakso
2007–2008 October Road October Road Hannah Jane Daniels 19 jaksoa
2009–2010 Ensisilmäyksellä How I Met Your Mother Karen
2009 Aina vaarassa In Plain Sight Lauren Hefferman ”A Frond in Need”
2010 Näkijä Medium Kira Hudack ”How to Beat a Bad Guy”
House House Frankie ”Private Lives”
2011 Castle Castle Natalie Rhodes / Nikki Heat ”Nikki Heat”
Lemmenkipeät Love Bites Alex ”Keep On Truckin’”
2012 Vielä yhdet Chelsea? Are You There, Chelsea? Chelsea Newman 12 jaksoa
Miesten juttuja Men at Work Hannah ”Plan B”
2013– Orange Is the New Black Orange Is the New Black Alex Vause 56 jaksoa

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa