Krista Putkonen-Örn

suomalainen näyttelijä

Krista Putkonen-Örn (o.s. Putkonen, s. 1970) on suomalainen freelancenäyttelijä.

Krista Putkonen-Örn
Henkilötiedot
Syntynyt1970 (ikä 53–54)
Ammatti näyttelijä, kirjailija, laulaja
Näyttelijä
Aktiivisena 1999–
Merkittävät roolit Elina Hurskainen
(Syke)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Putkonen-Örn on valmistunut Teatterikorkeakoulun näyttelijätyön laitokselta vuonna 1999.lähde? Valmistumisensa jälkeen hän oli kaksi vuotta kiinnitettynä Seinäjoen kaupunginteatteriin.[1] Tämän jälkeen hän on työskennellyt freelancerina eri teattereissa, muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, Teatteri Imatrassa, Teatteri Takomossa, Keski-Uudenmaan Teatterissa ja Teatteri Hevosenkengässä.[1] Televisiossa hän on näytellyt Elina Hurskaisen roolissa vuodesta 2014 alkaen Syke-draamasarjassa.

Putkonen-Örn on yksi Suomen kuunnelluimmista äänikirjojen lukijoista.[2] Vuonna 2018 Näkövammaisten liitto palkitsi hänet vuoden äänikirjan lukijana.[3]

Hänen isänsä on oopperalaulaja Marko Putkonen, äitinsä toimittaja ja teatteriohjaaja Tuovi Putkonen ja veljensä Janus Putkonen.[4]

Filmografia muokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuvat Rooli
2012 Tähtitaivas talon yllä Sirkka 1970-luvulla
2021 Syke-elokuva: Hätätila Elina Hurskainen
Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli
1999 Muodollisesti pätevä hotellivirkailija
Salatut elämät Lauran työkaveri
2007 Kotikatu kolarinainen
2008–2009 Morsian Berit
2011 Salatut elämät Päivi Hakala
2014– Syke Elina Hurskainen

Lähteet muokkaa

  1. a b Krista Putkonen-Örn nayttelijaliitto.fi. Näyttelijäliitto. Viitattu 26.3.2023.
  2. Tuominen-Halomo, Anneli: Suomen suosituin ääni – Krista Putkonen-Örn lukee kymmeniä äänikirjoja vuodessa Länsiväylä. 1.4.2020. Viitattu 11.7.2022.
  3. Vuoden äänikirjan lukija on Krista Putkonen-Örn Näkövammaisten Airut. Viitattu 26.3.2023.
  4. Tietoa tilasta (Arkistoitu sivu) Esman ratsastuskoulu. Arkistoitu 16.11.2016. Viitattu 26.3.2023.

Aiheesta muualla muokkaa