Avaa päävalikko

Kevin Conroy

yhdysvaltalainen näyttelijä

Kevin Conroy (s. 30. marraskuuta 1955 Westbury, New York) on yhdysvaltalainen Annie-ehdokkuuden saanut näyttelijä. Hänet tunnetaan parhaiten Batmanin ääniroolista animaatiosarjassa Batman: The Animated Series.

Kevin Conroy
Kevin Conroy vuonna 2010.
Kevin Conroy vuonna 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt 30. marraskuuta 1955 (ikä 63)
Yhdysvallat Westbury, New York
Näyttelijä
Aktiivisena 1978–
Merkittävät roolit Batman
(Batman)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Ehdokkuudet

Annie

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

ElämäkertaMuokkaa

Conroy syntyi Westburyssa, New Yorkissa, josta hän muutti noin 11-vuotiaana Westportiin, Connecticutiin. Myöhemmin ollessaan 17-vuotias Conroy muutti New Yorkiin opiskelemaan Juilliard Schooliin näyttelemistä, jossa hän oli hetken aikaa Robin Williamsin huonetoveri. Conroy valmistui Julliardista vuonna 1978.

NäyttelijänäMuokkaa

1980-luvulla Conroy esiintyi suurimman osan ajastaan teattereissa ja televisiosarjoissa. Myös 1990-luvulla Conroy esiintyi muutamissa televisiosarjoissa, kuten Search For Tomorrow, Dynastia, Ohara, Tour of Duty ja Rachel Gunn, R.N ennen kuin Conroy sai Batmanin roolin, josta hänet muistetaan parhaiten.

BatmanMuokkaa

Conroyn ura Batmanin ääninäyttelijänä alkoi vuonna 1991, jolloin hän oli samaan aikaan Los Angelesissa ja oli juuri esiintynyt viimeisen kerran televisiosarjassa Tour of Duty, kun Conroyn agentti kysyi asiakkaansa halukkuutta koe-esiintyä tulevassa Batman-animaatiosarjassa. Conroy saapui paikalle ja kokeili aluksi muun muassa James Gordonin ja Harvey Bullockin rooleja[1]. Bruce Timm ja Andrea Romano halusivat vielä kuulla hänet Batmanin äänenä[1]. Conroy kertoi sarjan tuottajille, ettei tiennyt aiheesta yhtään mitään ja oletti sen olevan 1960-luvun Batman-televisiosarjan mukainen, mikä oli hänen ainut tietämyksensä Batmanistä. Sarjan tuottajat kertoivat Conroylle animaation olevan enemmän synkempi ja goottimainen, sekä Batmanin lyhyen historian, kuinka hahmo muun muassa asuu luolassa ja yrittää kostaa vanhempiensa kuoleman. Conroylle tuli heti mieleen Hamlet josta sarjan tuottajat olivat huvittuineita. Hän koe-esiintymisensä aikana loi Batmanille matalan äänen, josta erityisesti Bruce Timm piti.

Se oli myös samalla Conroyn ensimmäinen äänirooli, johon oli ehdokkaita yhteensä noin 150 kappaletta. Menestyksen ansiosta Conroy on näytellyt Batmanin roolissa 16 vuotta, jonka myötä hänestä on tullut eniten Batmanin roolissa esiintynyt näyttelijä. Esiintyen useiden sarjojen lisäksi neljässä elokuvassa ja muutamissa videopeleissä kuten Batman Vengeance. Lisäksi vuosina 2001–2006 hän oli Warner Bros. Movie World huvipuiston simulaatiolaitteessa Batman Adventure: The Ride 2:ssa Batmanin äänenä. DC-animaatiouniversumin loputtua Conroy teki vielä yhden ääniroolin televisioon vuonna 2006, kun hän esitti The Batman -animaatiosarjassa Dick Graysonin isää John Graysonia.

Vuoden 2006 jälkeen Conroy on tehnyt enemmän äänityötä trailereissa sekä televisiomainoksissa mainosäänenä. Vuoden tauon jälkeen hän palasi uudelleen Batmanin rooliin animaatioelokuvaan Batman: Gothamin ritari.[2] Elokuvan jälkeen Conroy on toiminut Batmanina jälleen useaan otteeseen. Hän oli muun muassa mukana videopelissä Batman: Arkham Asylum ja animaatioelokuvassa Superman/Batman: Public Enemies, sekä edellä mainittujen pelin ja elokuvan jatko-osissa.

YksityiselämäMuokkaa

Vapaa-ajallaan Conroy harrastaa matkustamista, juoksemista, pyöräilyä ja maalaamista. Lisäksi hän on tavoitellut kirjailijan uraa. Conroylla on yhteensä kolme sisarusta, joista kaksi on veljiä ja yksi sisko. Hän ei ole naimisissa, mutta seurusteli hetken aikaa näyttelijä Debra Rushin kanssa. Conroyn täti Susan Conroy oli myös kuuluisa Broadway-näyttelijä.

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1978 Jokapojan iskuopas How to Pick Up Girls! Baarimestari
1982 A Midsummer Night’s Dream A Midsummer Night's Dream Lysander
Tie huipulle Born Beautiful Stan
1983 A Fine Romance A Fine Romance Phil
1985 Covenant Covenant Stephen
1988 Tappaja vastoin tahtoaan Killer Instinct Steven Nelson
1990 Pahan perilliset So Proudly We Hail Francis Crosby
Pelon kasvot The Face of Fear Frank Dwight Bollinger
1991 Enkelin kujeet Hi Honey – I’m Dead Brad Stadler
1992 Oikeustaistelu The Secret Passion of Robert Clayton Hunter Roy Evans
Chain of Desire Chain of Desire Joe
1993 Batman – Mustan kostajan paluu Batman: Mask of the Phantasm Batman (ääni)
1994 Saarrettu kaupunki Island City Tom Valdoon
1998 Batman & Teräsmies: Ässäpari ja Jokeri The Batman Superman Movie: World’s Finest Batman (ääni)
1998 Batman ja Pakkasherra Batman & Mr. Freeze: SubZero Batman (ääni)
1999 Batman of the Future Batman Beyond: The Movie Batman (ääni)
2000 Batman of the Future: Return of the Joker Batman Beyond: Return of the Joker Batman (ääni)
2003 Batman: Salaperäinen Batwoman Batman: Mystery of the Batwoman Batman (ääni)
2008 Batman: Gothamin ritari Batman: Gotham Knight Batman (ääni)
2009 Superman/Batman: Public Enemies Superman/Batman: Public Enemies Batman (ääni)
2010 Superman/Batman: Apocalypse Superman/Batman: Apocalypse Batman (ääni
2012 Justice League: Doom Justice League: Doom Batman (ääni)
2016 Batman: The Killing Joke Batman: The Killing Joke Batman (ääni)

TelevisiosarjatMuokkaa

Vuosi Nimi Rooli Jakso
1984–1985 Search for Tomorrow Chase Kendall 4 jaksoa
1985–1986 Dynastia Bart Fallmont 8 jaksoa
1986 Matlock Clark Harrison ”The Affair”
Kay O’Brien David ”Princess of the City”
Kovaa peliä Bostonissa Gallagher ”Shadowsight”
1987 Ohara Lloyd Hamilton 11 jaksoa
1987–1988 Tour of Duty Rusty Wallace 12 jaksoa
1989–1990 Terveydeksi Darryl Mead 2 jaksoa
1991 Murphy Brown Roger Harris ”Terror on the 17th Floor”
1992, 2000 Rachel Gunn, R.N. David Dunkle 13 jaksoa
1992–1995 Batman Batman (ääni) 85 jaksoa
1995 The Office Steve Gilman 6 jaksoa
1996 The Real Adventures of Jonny Quest Hardman (ääni) Manhattan Maneater
1997–1999 The New Batman Adventures Batman (ääni) 24 jaksoa
1997 Teräsmies Batman (ääni) 2 jaksoa
1999–2001 Batman of the Future Batman (ääni) 48 jaksoa
2001 The Zeta Project Batman (ääni) ”Shadows”
2001–2004 Justice League Batman (ääni) 55 jaksoa
2003 Static Shock Batman (ääni) 5 jaksoa
2006 Batman John Grayson ”A Matter of Family”
2008 Ben 10: Alien Force Bellicus, Soturi #2 ”X Equals Ben Plus 2”
2009 The Venture Bros. Kapteeni Sunshine ”Handsome Ransom”
2012 Batman – pelottomat Batman of Zur-En-Arrh, Phantom Stranger 2 jaksoa

VideopelitMuokkaa

Vuosi Peli Rooli
1999 Crusaders of Might and Magic
2001 Batman Vengeance Batman
Jak and Daxter: The Precursor Legacy Fisherman
2003 Max Payne 2: The Fall of Max Payne Lord Jack, Cleaner, Commando
Batman: Rise of Sin Tzu Batman
Lords of Everquest Lord Palasa
2009 Batman: Arkham Asylum Batman
2011 DC Universe Online Batman
Batman: Arkham City Batman
2013 Injustice: Gods Among Us Batman
2015 Batman: Arkham Knight Batman

LähteetMuokkaa

  1. a b Why Kevin Conroy Is The One True Voice Of Batman io9.com. 14.4.2008. Viitattu 30.5.2008. (englanniksi)
  2. Kevin Conroy to Voice 'Batman: Gotham Knight' cinematical.com. 29.2.2008. Viitattu 1.3.2008. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa