Joel Kinnaman

Joel Kinnaman (s. 25. marraskuuta 1979 Tukholma) on ruotsalainen näyttelijä. Kinnaman tuli suuren yleisön tietoisuuteen esiintyessään elokuvasarjassa Johan Falk peitetehtävissä olevana Frank Wagnerina. Hänet tunnetaan myös elokuvasta Rahalla saa (2010), josta hän voitti parhaan miespääosan Guldbaggen. Kinnaman on esiintynyt myös elokuvan jatko-osissa Rahalla saa 2 (2012) ja Rahalla saa - Luksuselämää (2013).

Joel Kinnaman
Joel Kinnaman vuonna 2016
Joel Kinnaman vuonna 2016
Henkilötiedot
Koko nimi Charles Joel Nordström Kinnaman
Syntynyt25. marraskuuta 1979 (ikä 41)
Tukholma, Ruotsi
Ammatti näyttelijä
Puoliso Cleo Wattenström (vih. 2015; ero. 2018)
Sukulaiset Melinda Kinnaman (sisarpuoli)
Näyttelijä
Aktiivisena 1990–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svens Filmdatabas

UraMuokkaa

Kinnaman on näytellyt myös televisiosarjoissa Jälkiä jättämättä ja House of Cards sekä elokuvissa Arn – Pohjoinen valtakunta (2008), Turvatalo (2012) ja Lapsi 44 (2015). Hän näytteli pääosaa vuonna 2014 julkaistussa elokuvassa RoboCop.

YksityiselämäMuokkaa

Joel Kinnaman syntyi ja kasvoi Tukholmassa. Hänen äitinsä on ruotsalainen ja isänsä yhdysvaltalainen entinen sotilas, joka päätyi Ruotsiin hylättyään asemapaikkansa Thaimaassa Vietnamin sodan aikana. Isästään johtuen Kinnaman on kaksikielinen ja hänellä on Ruotsin ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuus.[1] Kinnamanin sisarpuoli Melinda Kinnaman on myös näyttelijä.[2]

Kinnaman on seurustellut muun muassa näyttelijä Olivia Munnin kanssa vuosina 2012–2014. Hän oli naimisissa tatuoija Cleo Wattenströmin kanssa vuosina 2015–2018.[3] Tammikuussa 2021 Kinnaman kihlautui malliin Kelly Galeen.[4]

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2002 Näkymätön Kalle
2003 Hannah med H Andreas
2005 Tjenare kungen Dickan
Storm baarimikko
2008 Arn – Pohjoinen valtakunta Sverker Karlsson
2009 Simon & Malou Stefan
I skuggan av värmen Erik
2010 Rahalla saa Johan ”JW” Westlund
2011 The Girl with the Dragon Tattoo Christer Malm
The Darkest Hour Skyler
2012 Lola Versus Luke
Rahalla saa 2 Johan ”JW” Westlund
Turvatalo Keller
2013 Rahalla saa - Luksuselämää Johan ”JW” Westlund
2014 RoboCop Alex Murphy / RoboCop
2015 Run All Night Mike Conlon
Lapsi 44 Vasili Nikitin
Knight of Cups Errol
2016 Suicide Squad eversti Rick Flag
Edge of Winter Elliot
2019 The Informer Pete Koslow
2021 The Suicide Squad: Suicide Mission eversti Rick Flag

Johan Falk -televisioelokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2009 Erikoisyksikkö Frank Wagner
Aseveljet
National Target
Leo Gaut
Operaatio Satakieli
Lainsuojattomat
Pelin säännöt
2012 107 patrioottia
Organisaatio Karajan
Soluttautuja
Koodinimi Lisa

Televisio
Vuosi Sarja Rooli Jaksot
1990–1991 Storstad Felix Lundström 22
2006 Vinnarskallar Gurra
2008 Andra Avenyn Gustav 2
2009 Elämää tv-talon jälkeen Byron 3
2011–2014 Jälkiä jättämättä Stephen Holder 44
2016 House of Cards Will Conway 8
2018 Altered Carbon – Muuntohiili Takeshi Kovacs 10
2019 For All Mankind Ed Baldwin 10

LähteetMuokkaa

  1. Rochlin, Margy: Emotions Churning Under Armor The New York Times. 7.2.2014. Viitattu 4.8.2016. (englanniksi)
  2. Wennersten, Lina: Kroppslig kamp Svenska Dagbladet. 6.8.2011. Tukholma. Arkistoitu 17.7.2015. Viitattu 4.8.2016. (ruotsiksi)
  3. Joel Kinnaman och hustrun har separerat Aftonbladet. Viitattu 22.1.2021. (ruotsiksi)
  4. Joel Kinnaman Is Engaged to Model Kelly Gale: 'Forever Yours' PEOPLE.com. Viitattu 22.1.2021. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Joel Kinnaman.
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.