Joan Allen

Joan Allen (s. 20. elokuuta 1956 Rochelle, Illinois) on yhdys­valtalainen näyttelijä. Hän on ollut kolmesti ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi: kerran kategoriassa paras nais­pää­osa elo­kuvasta Kandidaatti (2000), kahdesti kategoriassa paras nais­sivu­osa elo­kuvista Nixon (1995) ja Noita­vaino (1996). Hänen muita elo­kuviaan ovat Psykopaatin jäljillä (1986), Face/Off – kahdet kasvot (1997), Jäämyrsky (1997), Pleasantville – onnellisten kaupunki (1998), Avalonin usvat (2001), Yes (2004), Kiukun parempi puoli (2005), Georgia O’Keeffe (2009), Medusan perintö (2012) ja Room (2015).lähde?

Joan Allen
Joan Allen vuonna 2000
Joan Allen vuonna 2000
Henkilötiedot
Syntynyt20. elokuuta 1956 (ikä 65)
Rochelle, Illinois, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

YksityiselämäMuokkaa

Joan Allen oli naimisissa näyttelijä Peter Friedmanin kanssa vuosina 1990–2002. Heillä on vuonna 1994 syntynyt tytär Sadie. Allenilla on kolme sisarusta.lähde?

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1986 Peggy Sue meni naimisiin Maddy Nagle
Psykopaatin jäljillä Reba McClane
1988 Tucker – mies ja unelma Vera Tucker
1989 Maan sydämessä
1995 Nixon Pat Nixon
1996 Noita­vaino (The Crucible)
1997 Jäämyrsky Elena Hood
Face/Off – kahdet kasvot Eve Archer
1998 Pleasantville – Onnellisten kaupunki Betty Parker
2000 Kandidaatti Laine Hanson
2004 The Notebook – Rakkauden sivut Anne Hamilton
The Bourne Supremacy Pam Landy
2005 Kiukun parempi puoli Terry Wolf­meyer
2007 Medusan sinetti Pam Landy
2008 Death Race – Kuolonajot Hennessey
2009 Hachiko – tarina uskollisuudesta Cate Wilson
2012 Medusan perintö Pam Landy
2014 Kunnes kuolema meidät erottaa (A Good Marriage) Darcy Anderson
2015 Room Nancy Newsome
Televisio
2001 Avalonin usvat Morgause

[1][2]

LähteetMuokkaa

  1. Joan Allen Elonetissä. Viitattu 9.12.2017.
  2. Joan Allen Svensk Filmdatabasissa (englanniksi, ruotsiksi). Viitattu 9.12.2017.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.