Jim Carrey

kanadalais-yhdysvaltalainen näyttelijä

James Eugene ”Jim” Carrey (s. 17. tammikuuta 1962 Newmarket, Ontario, Kanada) on kanadalais-yhdysvaltalainen näyttelijä ja koomikko. Hänet tunnetaan parhaiten ”kuminaamana”, koomisena kasvonvääntelijänä ja kinesteettisenä monitaiturina elokuvista Nuija ja tosinuija (1994), Ace Ventura – lemmikkidekkari (1994), The Mask – naamio (1994), Ace Ventura – luonto kutsuu (1995), Valehtelija, valehtelija (1997), ja Bruce – taivaanlahja (2003). Näiden lisäksi hän on näyttänyt kykyjään myös vakavammissa elokuvissa kuten Truman Show (1998), Man on the Moon (1999), Tahraton mieli (2004) ja Numero 23 (2007).

Jim Carrey
Jim Carrey vuonna 2008.
Jim Carrey vuonna 2008.
Henkilötiedot
Koko nimi James Eugene Carrey
Syntynyt17. tammikuuta 1962 (ikä 61)
Newmarket, Ontario, Kanada
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1980–
Merkittävät roolit Ace Ventura
(Ace Ventura – lemmikkidekkari, Ace Ventura – luonto kutsuu)
Lloyd Christmas
(Nuija ja tosinuija,
Nuija ja tosinuija kaks)
Truman Burbank
(Truman Show)
Joel Barish
(Tahraton mieli)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Jim Carrey Cannesissa vuonna 2009.

Elämä ja uraMuokkaa

Carrey syntyi Ontariossa Kanadassa. Hänen sukunsa on äiti Kathleenin puolelta irlantilais-skottilaista ja isä Percyn puolelta enimmäkseen kanadanranskalaista sekä etäisesti englantilais-saksalais-sveitsiläistä.[1]

Carreyn lapsuus oli köyhä. Kun hänen muusikkoisänsä menetti työnsä ja kotinsa, perhe muutti asuntoautoon. Carrey joutui jättämään koulun jo 15-vuotiaana. Sen jälkeen hän aloitti lukion, mutta joutui jättämään senkin kesken voidakseen elättää perhettään ja sairasta äitiään. Lopulta Carreyn perhe pääsi jaloilleen, ja Carrey pystyi keskittymään koomikon uraansa.[2]

Carreysta tuli suosittu stand-up-koomikko Ontarion komediaklubeilla. Hän pääsi Rodney Dangerfieldin lämmittelijäksi, ja työskenneltyään Dangerfieldin kanssa Las Vegasissa Yhdysvalloissa Carrey muutti Los Angelesiin tekemään uraa. Kaliforniassa Carrey ei heti saavuttanut menestystä komedialavoilla tai elokuvarooleissaan. Kun näyttelijä Damon Wayans esitteli Carreyn veljelleen Keenen Ivory Wayansille, Carrey sai roolin televisiosarjassa In Living Color.[2]

Carreyn ensimmäinen menestyselokuva oli Ace Ventura – lemmikkidekkari (1994), jossa hän näytteli nimiosaa ja jota hän oli myös kirjoittamassa. Tämän elokuvan myötä Carreysta tuli kansainvälinen elokuvatähti. Seuraavina vuosina hän näytteli menestyselokuvissa kuten The Mask – naamio, Nuija ja tosinuija, Batman Forever (Arvuuttajan roolissa) ja Ace Ventura – luonto kutsuu. Carreyn komiikka perustui etenkin hänen uransa alkuvuosina imitaatioihin, äärimmäiseen liioitteluun ja kuminaamaiseen ilmehtimiseen.[2]

Carreyn vakavampia päärooleja olivat elokuvassa Truman Show (1998), josta hän sai Oscar-ehdokkuuden, sekä Andy Kaufmanin rooli elokuvassa Man on the Moon (1999). Carreyn seuraava menestysrooli oli elokuvassa Bruce – taivaanlahja (2003).[2]

2020-luvulla Carrey on esittänyt tohtori Robotnikia Sonic the Hedgehog -elokuvissa.[3] Carrey esitti myös presidenttiehdokas Joe Bidenia viihdeohjelmassa Saturday Night Live.[4]

TunnustuksetMuokkaa

Carrey on voittanut uransa aikana kaksi Golden Globe -palkintoa parhaasta miespääosasta: elokuvista Truman Show (draama) ja Man on the Moon (musikaali/komedia). Lisäksi Carrey on ollut ehdolla samassa kategoriassa neljä kertaa (The Mask – naamio, Valehtelija, valehtelija, The Grinch ja Tahraton mieli).[5]

Carrey oli sijalla yhdeksän Forbesin vuonna 2010 julkaisemalla listalla ”Hollywood’s Animation A-List”, jossa lueteltiin elokuvien lipputulojen perusteella kymmenen menestyksekkäintä Hollywood-näyttelijää animaatioiden parissa.[6]

YksityiselämäMuokkaa

Kanadalainen Carrey sai Yhdysvaltain kansalaisuuden vuonna 2004. Hän asuu Kaliforniassa.[2]

Carreyllä on yksi tytär (s. 1987), ensimmäisen vaimonsa Melissa Womerin kanssa. Vuonna 2010 Carrey erosi pitkäaikaisesta naisystävästään, näyttelijä Jenny McCarthysta. Vuonna 2010 Carreyn tytär Jane sai pojan, joten Carreystä tuli isoisä.

Carreyn tytär Jane esiintyi American Idolin 11. tuotantokaudella ja pääsi läpi koelauluista, mutta putosi ensimmäisellä Hollywood-viikolla.[7]

Carrey on ilmoittanut lempiyhtyeekseen death metal -yhtye Cannibal Corpsen.[8]

Carrey on jo kauan ollut kasvissyöjä ja absolutisti.lähde?

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1983 All in Good Taste Ralph Parker
Copper Mountain Bobby Todd
Introducing... Janet Rubberface Tony Moroni
1984 Kuutamokeikka Finders Keepers Lane Bidlekoff
1985 Yksi puraisu Once Bitten Mark Kendall
1986 Peggy Sue meni naimisiin Peggy Sue Got Married Walter Getz
1988 Neljännen asteen seksiseikkailut Earth Girls Are Easy Wiploc
Likainen Harry ja murhapooli The Dead Pool Johnny Squares
1989 Aika ei tunne armoa Mike Hammer: Murder Takes All Brad Peters
Pink Cadillac koomikko
1991 High Strung Kuolema/Viikatemies
1992 Perheen piirissä Doing Time on Maple Drive Tim Carter
The Itsy Bitsy Spider tuholaistorjuja
1994 Ace Ventura – lemmikkidekkari Ace Ventura: Pet Detective Ace Ventura
Nuija ja tosinuija Dumb & Dumber Lloyd Christmas
The Mask – naamio The Mask Stanley Ipkiss
1995 Batman Forever Arvuuttaja/Edward Nygma
Ace Ventura – luonto kutsuu Ace Ventura: When Nature Calls Ace Ventura
1996 Sähköputkimies The Cable Guy Chip Douglas/Larry Tate/Ricky Richardo
1997 Valehtelija, valehtelija Liar Liar Fletcher Reede
1998 Truman Show Truman Burbank
Ystäväni Simon Birch Simon Birch Joe Wenteworth aikuisena
1999 Man on the Moon Andy Kaufman
2000 Me kaksi & Irene Me, Myself & Irene Charlie Baileygates/Hank Evans
The Grinch How the Grinch Stole Christmas Grinch
2001 The Majestic Peter Appleton
2003 Pecan Pie kuljettaja
Bruce – taivaanlahja Bruce Almighty Bruce Nolan
2004 Tahraton mieli Eternal Sunshine of the Spotless Mind Joel Barish
Lemony Snicketin surkeiden sattumusten sarja Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events Kreivi Olaf
2005 Taalat taskuun, Dick & Jane Fun with Dick and Jane Dick Harper
2007 Numero 23 The Number 23 Walter Sparrow
2008 Horton Horton Hears a Who! Horton (äänirooli)
Yes Man Carl Allen
2009 Saiturin joulu A Christmas Carol Ebenezer Scrooge/Joulun Henget (äänirooli)
I Love You Phillip Morris Steve Russell
2011 Herra Popper ja pingviinit Mr. Popper’s Penguins Tom Popper
2013 The Incredible Burt Wonderstone Steve Gray
Kick-Ass 2 Sal Bertolinni / Colonel Stars and Stripes
2014 Nuija ja tosinuija kaks Dumb and Dumber To Lloyd Christmas
2016 The Bad Batch The Hermit
2016 Dark Crimes Tadek
2020 Sonic the Movie Sonic the Hedgehog Tri Ivo ”Eggman” Robotnik
2022 Sonic the Movie 2 Sonic the Hedgehog 2 Tri Ivo ”Eggman” Robotnik

LähteetMuokkaa

  1. Jean-François Loiseau: Ancestry of Jim Carrey perche-quebec.com. Viitattu 7.2.2019. (englanniksi)
  2. a b c d e Jarvis, Zeke (toim. Jarvis, Zeke): ”Carrey, Jim”, Make ‘em Laugh! American Humorists of the 20th and 21st Centuries. Greenwood, 2015. ISBN 978-1-4408-2995-6.
  3. Jim Carreyn eläköityminen voi olla tunnetun hahmon loppu - "Emme edes yrittäisi uudelleenroolittaa" 10.4.2022. Voice.fi. Viitattu 7.1.2023.
  4. Hapuli, Noora: Yllätysvalinta! Jim Carrey hyppää presidenttiehdokas Joe Bidenin rooliin suosikkiohjelmassa Ilta-Sanomat. 17.11.2020. Viitattu 17.11.2020.
  5. Jim Carrey Golden Globe Awards. Viitattu 7.1.2023.
  6. Hollywood's Animation A-List forbes.com 24.3.2010. Viitattu 9.4.2010 (englanniksi)
  7. Jane Carrey: Jim Carrey's Daughter On 'American Idol' Audition (VIDEO) The Huffington Post. 23.1.2012. Viitattu 29.1.2012.
  8. http://www.tombofthemutilated.net/Cannibal-Corpse-Jack-Owen-Chat-Transcript.html (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jim Carrey.
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Jim Carrey.