Avaa päävalikko

Helene Fischer (oik. Jelena Petrowna Fischer / Елена Петровна Фишер; s. 5. elokuuta 1984 Krasnojarsk, Venäjä) on saksalainen kevyen musiikin laulaja, tanssija ja näyttelijä. Hänen levyjään on myyty yli 13 miljoonaa kappaletta, ja hän on yksi 2000-luvun menestyneimpiä artisteja saksankielisessä Euroopassa. Fischer löi itsensä kertaheitolla läpi vuonna 2006 julkaistulla debyyttialbumillaan Von Hier bis Unendlich.[1] Fischerin suurmenestyksiä on muun muassa "Atemlos durch die Nacht", joka on Kristina Bachin käsialaa ja sittemmin useaan otteeseen versioitu. Helene Fischerin tuottajana on toiminut Jean Frankfurter.

Helene Fischer
Helene Fischer 2010.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 5. elokuuta 1984 (ikä 35)[1]
Krasnojarsk
Ammatti laulaja, tanssija, näyttelijä
Muusikko
Laulukielet saksa
Aktiivisena 2006–
Tyylilajit pop, iskelmä
Levy-yhtiöt Universal Music GroupView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.helene-fischer.de/home
Helene Fischer (Wiener Stadthalle, 2011)

Elämä ja uraMuokkaa

Helene Fischer syntyi siperialaisessa Krasnojarskin suurkaupungissa venäjänsaksalaisen pariskunnan Maria ja Peter Fischerin perheeseen, joka muutti Saksan liittotasavaltaan vuonna 1988. Perhe asettui Wöllsteiniin Rheinland-Pfalzin osavaltioon. Peruskoulun jälkeen Helene Fischer opiskeli näyttämöesiintymistä Frankfurt am Mainissa.[2]

Helene Fischerin ura on ollut nousujohteista. Hänen debyyttialbumiaan on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta. Kolmas albumi Zaubermond nousi Saksan musiikkilistoilla sijalle kaksi, ja neljäs albumi So wie ich bin nousi myös Itävallan listakärkeen. Vuonna 2013 julkaistua studioalbumia Farbenspiel myytiin Saksassa yli 2,4 miljoonaa kappaletta. Levy nousi listaykköseksi Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä, ja niitti menestystä myös Tanskassa, Belgiassa ja Hollannissa.[2][3] Vuonna 2017 julkaistu Helene Fischer oli niin ikään miljoonamenestys ja nousi listaykköseksi saksankielisen Euroopan maissa.[2]

Vuonna 2018 Fischer teki menestyksekkään stadionkiertueen, joka nosti hänet maailman eniten ansainneiden naisartistien joukkoon. Hän ohitti muun muassa Britney Spearsin.[2][4]

Helene Fischer on saanut useita musiikkialan palkintoja, kuten Musikpreis Echo, Goldene Henne ja Krone der Volksmusik.[2]

Uransa alussa Fischer näytteli muutamissa teatterimusikaaleissa. 2010-luvulla hän näytteli muun muassa monikymmenvuotisessa televisiosarjassa Das Traumschiff ja rikossarjassa Tatort. Fischerin ympärille on rakennettu myös suuren luokan televisiotuotanto Die Helene Fischer Show.[5][6]

Suosion myötä Helene Fischeriä on alettu kutsua iskelmäprinsessaksi; iskelmäkuningattaren kruunua puolestaan on aseteltu toisen suositun laulajan, Andrea Bergin, hiuksille.[2][7]

DiskografiaMuokkaa

StudioalbumitMuokkaa

  • Von hier bis unendlich (2006)
  • So nah wie du (2007)
  • Zaubermond (2008)
  • So wie ich bin (2009)
  • Für einen Tag (2011)
  • Farbenspiel (2013)
  • Helene Fischer (2017)

LähdeviitteetMuokkaa

  1. a b Artist Biography by Chris True AllMusic.com. AllMusic, member of the RhythmOne group. Viitattu 27.5.2019.
  2. a b c d e f Helene Fischer – Die deutsche Schlagerprinzessin & “Atemlos” auf der “Achterbahn” Schlager.de. Deutsche Medienportale GmbH. Viitattu 27.5.2019.
  3. Helene Fischer - Farbenspiel Ultratop.be. ULTRATOP & Hung Medien. Viitattu 27.5.2019.
  4. The World's Highest-Paid Women In Music 2018 Forbes. Forbes Media LLC. Viitattu 27.5.2019.
  5. "Die Helene Fischer-Show" ZDF.de. Zweites Deutsches Fernsehen. Viitattu 27.5.2019.
  6. Helene Fischer Michel-figi.ch. Viitattu 27.5.2019.
  7. Andrea Berg – Schlagerkönigin & Rekordsängerin der Schlagerszene Schlager.de. Deutsche Medienportale GmbH. Viitattu 28.5.2019.

Aiheesta muuallaMuokkaa