Avaa päävalikko

Hayley Atwell

brittiläinen näyttelijä

Hayley Elizabeth Atwell (s. 5. huhtikuuta 1982 Lontoo, Englanti) on englantilais-yhdysvaltalainen[1] näyttelijä. Hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Cassandra’s Dream (2007) ja Herttuatar (2008) sekä television minisarjassa Taivaan pilarit (2010), josta hän sai Golden Globe -ehdokkuuden.[2] Atwell tunnetaan myös roolistaan Peggy Carterina Marvel Cinematic Universen elokuvissa sekä televisiosarjassa Agent Carter.

Hayley Atwell
Hayley Atwell Comic-Conissa vuonna 2015.
Hayley Atwell Comic-Conissa vuonna 2015.
Henkilötiedot
Koko nimi Hayley Elizabeth Atwell
Syntynyt 5. huhtikuuta 1982 (ikä 37)
Lontoo, Englanti
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 2000–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

LapsuusMuokkaa

Atwellin äiti on englantilainen, ja hänen intiaanisukuinen isänsä on kotoisin Missourista, Yhdysvalloista. Vanhemmat erosivat Hayleyn ollessa kaksivuotias. Hän jäi asumaan äitinsä kanssa Lontooseen pitäen silti yhteyttä myös isäänsä.[2]

UraMuokkaa

Atwell alkoi näytellä teatterissa jo lapsena. Vuonna 2005 hän valmistui lontoolaisesta Guildhall School of Music and Dramasta näyttelemisen linjalta. Hän aloitti näyttelijänuransa BBC:n televisioelokuvissa vuonna 2005 ja 2006, ja hänen ensimmäinen merkittävä roolinsa oli televisiosarjassa Luvaton leikki (2006). Seuraavana vuonna hän teki ensimmäiset elokuvaroolinsa elokuvissa How About You (2007) ja Woody Allenin Cassandra’s Dream (2007).

Atwell esitti Peggy Carteria ensimmäisen kerran vuoden 2011 elokuvassa Captain America: The First Avenger, jonka jälkeen hän esiintyi Carterina pienissä osissa myös elokuvissa Captain America: The Return of the First Avenger, Avengers: Age of Ultron, Ant-Man ja Avengers: Endgame sekä televisiosarjassa S.H.I.E.L.D. Agentit. Vuosina 2015–2016 Atwell esiintyi pääosassa hahmosta kertovassa televisiosarjassa Agent Carter.

Helmikuussa 2016 ABC kiinnitti Atwellin uuden draamasarjan Conviction pääosaan.[3] Syksyllä 2016 esitetty sarja ei kuitenkaan saanut jatkoa 13 jakson jälkeen.[4][5]

Atwell on jatkanut näyttelemistä elokuvien ja television lisäksi myös teatterissa.[2][6]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
2007 Cassandra’s Dream Angela Stark
How About You Ellie Harris
2008 Herttuatar Elizabeth ”Bess” Foster
Brideshead Revisited – mennyt maailma Julia Flyte
2011 Captain America: The First Avenger Peggy Carter
2012 I, Anna Emmy
The Sweeney Nancy Lewis
2013 Jimi: All Is by My Side Kathy Etchingham
2014 Captain America: The Return of the First Avenger Peggy Carter
Testament of Youth Hope Milroy
2015 Cinderella – Tuhkimon tarina Tuhkimon äiti
Avengers: Age of Ultron Peggy Carter
Ant-Man
2018 Risto Reipas ja Nalle Puh Evelyn Reipas
2019 Avengers: Endgame Peggy Carter
Blinded by the Light neiti Clay
Televisioelokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
2005 Whatever Love Means Sabrina Guinness
2006 Fear of Fanny Jane
2007 Mansfield Park – kasvattitytön tarina Mary Crawford
The Shadow of the North Rosa Garland
Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli Jaksot
2006 Luvaton leikki Catherine ”Cat” Fedden kolmiosainen minisarja
Masterpiece Theatre Rosa Garland ”The Ruby in the Smoke”
2009 The Prisoner Lucy 5 jaksoa
2010 Taivaan pilarit Aliena 8-osainen minisarja
Pieni ihmissydän Freya Deverell neliosainen minisarja
2012 Playhouse Presents pankkiiri ”The Man”
Falcón Consuelo Jiménez kaksiosainen minisarja
2013 Black Mirror Martha ”Be Right Back”
Juttu joka ei jätä rauhaan Denise Woods kolmiosainen minisarja
2014 S.H.I.E.L.D. Agentit Peggy Carter 2 jaksoa
2015–2016 Agent Carter 18 jaksoa
2016–2017 Conviction Hayes Morrison 13 jaksoa
2017 Howards End Margaret Schlegel neliosainen minisarja
2017, 2019 Avengers Assemble Peggy Carter (ääni) 2 jaksoa
2018 The Long Song Caroline Mortimer kolmiosainen minisarja
3Below: Tales of Arcadia Zadra (ääni) 8 jaksoa
2021 What If...? Peggy Carter äänirooli
Videopelit
Vuosi Nimi Rooli Huom.
2011 Captain America: Super Soldier Peggy Carter äänirooli
2016 Lego Marvel's Avengers

LähteetMuokkaa

  1. Paul Fischer: Hayley Atwell Brideshead Revisited & The Duchess Interview Female.com.au. Viitattu 9.4.2019.
  2. a b c Fox, Chloe: Action girl: Hayley Atwell interview The Telegraph. 17.7.2011. Viitattu 19.6.2012. (englanniksi)
  3. Andreeva, Nellie: ‘Agent Carter’ Star Hayley Atwell To Topline ABC Drama Pilot ‘Conviction’ Deadline. 10.2.2016. Viitattu 29.7.2017. (englanniksi)
  4. Andreeva, Nellie: ‘Conviction’ Not Getting Back Order From ABC; All Existing Episodes Will Air Deadline. 8.11.2016. Viitattu 29.7.2017. (englanniksi)
  5. Andreeva, Nellie: ‘Imaginary Mary’ Among Several Freshman Series Canceled By ABC Deadline. 11.5.2017. Viitattu 29.7.2017. (englanniksi)
  6. Hayley Atwell Internet Movie Databasessa (IMDb.com) (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa